HiFi & Professional Audio Forum  

VOX

Studijska, razglasna, koncertna, za muzičare..
Post Reply
User avatar

Topic author
sn
Forum Admin
Forum Admin
Posts: 2354
Joined: 15 Sep 2006, 04:09
Location: Belgrade
Contact:

VOX

Post by sn » 04 Jul 2010, 18:51

2007 godine kompanija VOX je navrsila 50 godina postojanja. Istorijat ove legendarne kompanije mozete i ovde procitati;

VOX je prvu liniju gitarskih pojačala predstavio još 1957. Bilo je potrebno samo nekoliko godina da AC15 I AC30 postanu legende, I da definišu zvuk Britanske muzičke invazije na UK I ostatak sveta.

Vox ima istoriju kakvu ni jedna druga muzička kompanija nema. Tokom 60-ih Vox je predstavljao veliku inovaciju u muzičkoj tehnologiji i ime Vox je bio značajan za mnoge najpopularnije izvođače i umetnike tada - The Rolling Stones, The Beatles i The Shadows. Tokom narednih pedeset godina, nakon promene 6 vlasnika, još uvek egzistira na svetskom tržištu velike konkurencije. Sada postoji potpuno nova generacija Vox korisnika, mnogi od njih iz poštovanja prema umetnicima koji su postavili svoj zvuk na VOX pojačalima. Pa evo kratkog pregleda istorije Vox-a i kako je postao jedan od najpoznatijih brendova gitarskih pojačala.

28. Februar 1917 - Thomas Walter Jennings, rođen u Hackney, London.

1941
Tom Jennings je zbog zdravstvenih problema otpušten iz “Royal Engineers”, jedinice za tehničku podršku Britanske vojske, tokom drugog svetskog rata. Tada on prihvata posao u firmi za proizvodnju municije - Vickers u Kent-u. Tu upoznaje Dick Denney, muzičara amatera, gitaristu koji je takođe imao interesovanja za radio i elektroniku.

1944
Harmonikaš, Tom Jennings otvara trgovinu za prodaju polovnih muzičkih instrumenata, uglavnom harmonika.

1945
Kraj drugog svetskog rata.
Po završetku rata Jennings i Denney odlaze svako svojim putem, a Jennings se potpuno posvećuje svom novom projektu.

1946
Tom Jennings je stekao svoj prvi poslovni prostor u jednoj poslovnoj zgradi u ulici 119 Dartford Road, Dartford, Kent. Počeo je da uvozi harmonike, radi dalje prodaje, ali je i počeo da širi svoj posao prodavajući druge muzičke instrumente i prateću opremu.

Kasne 1950-e
Jennings proizvodi elektronsku jednoglasnu klavijaturu - nalik na orgulje – nazvao je Univox. Ovaj proizvod se odlično prodavao i omogućio novac za dalje širenje biznisa.

1951
Tom Jennings osniva The Jennings Organ Company.

1956
“Heartbreak Hotel” Elvis Presley-a se probija na UK top listu hitova.
Sa Rock-n-Roll revolucijom u toku, Jennings počinje da modifikuje pojačala sa svojih električnih orgulja u pojačala za električnu gitaru. Ali zbog slabog uspeha njegov projekat se polako gasi.
U međuvremenu, dok se oporavljao od ozbiljne bolesti, Dick Denney nastavlja da eksperimentiše sa gitarama I pojačalima I pravi pojačalo od 15W sa 12inch zvučnikom. Ovo pojačalo je imalo odličan gitarski zvuk i kasnije mu je dodat tremolo efekat.
Nakon nekoliko napravljenih komada, kolega donosi pojačalo u radnju Toma Jenningsa i nekoliko dana kasnije Tom Jennings nudi posao Dick Denney-u.

1957
Prvo pojavljivanje VOX imena na gitarskom pojačalu – model AC2/30.
Nakon što je Dick Denney preuzeo poziciju glavnog inžinjera, Jennings Musical Instruments (JMI) dobija svoje direktore - Tom Jennings i njegova žena.

1958
Jerry Lee Lewis’ “Great Balls of Fire” dostiže prvo mesto top liste.
JMI proizvodi gitarsko pojačalo od 15W I pravi novi brend VOX. Pojačalo je nazvano AC15, kombo pojačalo izlazne snage 15W.
Tom Jennings iznajmljuje nove prostorije - 100 Charing Cross Road, London - sa idejom da prodaje Fender gitare I Vox pojačala. Rock-n-Roll scena je jačala a muzičari kao što su Cliff Richard, The Shadows, počinju da sviraju na AC15 i polako svi počinju da primećuju čist gitarski zvuk. Uskoro još muzičara počinje da koristi Vox AC15 - Bert Weedon, The Checkmates sa pevačem Emile Ford, The Migil Five i Joe Loss Band.

Krajem 1958
Vox proizvodi AC4 i AC10. AC4 je pojačalo od 4W snage sa 8-inch zvučnikom, napravljeno za vežbanje. AC10 je pojačalo od 10W kao slabiji AC15 sa zvučnikom od 10-inch.
Pojavom Fender Twin pojačala od 60W proizvedenog u USA, otvara se mogućnost sviranja u većim prostorima. Ova novina stvara potrebu za glasnijim Vox pojačalom. Dva AC15 pojačala su nerado korišćena pa je predloženo da se napravi pojačalo koje bi predstavljalo dva “spojena” AC15. Dolazi se do zaključka da EL84 lampe, korišćene u AC15, daju bolje i superiornije rezultate od snažnijih EL34 lampi. Iako su se EL34 lampe koristile češće u pojačalima koja imaju oko 50W snage, odlučeno je da se u novom pojačalu koriste 4 EL84 umesto dve EL34. Glavni trafoi i ispravljači su unapređeni za pojačalo od 30W. Ugrađen je jedan zvučnik - Goodmans Audiom 80. To baš i nije bilo idealno rešenje za gitarsko pojačalo, pa su ugrađena dva Goodmans zvučnika od 15W. Raniji problemi su rešeni i AC30 je rođen. Zvaničan model je bio AC30/4 jer je imao 4 ulaza, 2 za normal kanal i 2 za Vib/Trem kanal takozvani poznati “Vibravox” kanal.

Krajem 1959
Bill Haley & His Comets uz saradnju sa Decca Records, potpisuju ugovor sa Warner Brothers Records.
The Shadows uzimaju 3 AC30 pojačala. Rezultati koje su davali i Goodmans Audiom i Celestion G12 zvučnici nisu bili potpuno zadovoljavajući, pa je Celestion napravio novi zvučnik koristeći alnico magnet. Ofarban u plavo nastao je poznati plavi (blue) Vox zvučnik. On postaje važan deo Vox zvuka i uspeha AC 30 pojačala.

Juli 1960
The Shadows dostižu prvo mesto na top-listama sa svojim prvim instrumentalom - Apache.
Veoma primetni zvuk koji je pružao AC 30 donosi Vox brendu titulu naboljeg britanskog pojačala.

Krajem 1960
The Beatles debituju u Hamburgu, Nemačka. U bendu su u to vreme bili John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Stu Sutcliffe na bas gitari i Pete Best na bubnjevima.
AC30 je prerađen. Koristeći pouzdanije lampe ECC83 (12AX7) u predpojačanju dodat je i treći kanal. To je bio “Brilliant” kanal koji je imao svoja dva ulaza pa pojačalo ukupno imalo 6 ulaza. Ovaj novi model je nazvan AC30/6. neki svirači koji su koristili ovo pojačalo primetili su razliku u zvuku. Primetili su da novi model nema istu jasnoću kao prethodni model pa je 1961 dodat deo na AC30 uz mogućnost ugradnje na postojeće modele. Ova novina je bila “Brilliance” i Vox je ponudio kao “Top Boost”. Dodatak se sastojao u novom panelu koji je sadržao kontrole za Bass i Treable kod Briliance kanala.

1961
Prvo mesto top lista - Elvis Presley “Are You Lonesome Tonight”.
U prodaji se pojavljuju prve Vox gitare - Stroller i Clubman. Ovo su bili jeftini modeli koje je za Vox napravio graditelj nameštaja. Ove gitare su bile komparabilne sa postojećim gitarama na tržištu.

1962
The Beatles snimaju "Love Me Do" koristeći najnoviji AC15.
Jeftine gitare koje liče na uvozne američke nisu doživele neki uspeh pa je Tom Jennings odlučio da napravi nešto originalnog dizajna i kvalitetnije izrade. Nakon uspešnog dogovora, italijanski graditelj gitara EKO je počeo da proizvodi gitarske vratove za nove modele Vox gitara i jedna od najpoznatijih Vox gitara se pojavljuje krajem 1962 godine. Gitara je imala trapezoidni oblik tela i zvala se Vox Phantom. Iste godine kreće proizvodnja AC30 serije presvučenim u crni skaj I grupa Beatles počinje saradnju sa Vox kompanijom i počinje da koristi Vox pojačala.

1963
Phantom je u ovo vreme veoma poznata i uspešna gitara i koriste je razni poznati umetnici uključujući i Dave Clark Five and the Hollies.

Krajem 1963
Vox proizvodi gitaru Phantom Mk III. Potpuno drugačijeg oblika nalik lauti, novi okruglastiji Phantom postaje najpoznatiji oblik gitare Vox kompanije. Kasnije ova gitara postaje poznata pod nazivom suza (Teardrop). Prvi ručno napravljen primerak je postao poznat jer ga je svirao Brian Jones, jedan od osnivača i član Rolling Stones-a. Polu akustične gitare su bile u modi u to vreme i Vox proizvodi Vox Victor gitaru u stilu Hofner gitara, i Vox Verithin koja je bila nalik Gibsonu 335. U ovom periodu na tržište stiže novi proizvod, pojačalo Vox AC50.

1964
Cassius Clay postaje šampion u teškoj kategoriji - Sonny Liston baca peškir u šestoj rundi.
Uspeh Vox gitara se širi na ceo svet. Uskoro se pored šestožičanih i četvorožičanih bas gitara pojavljuju i dvanestožičani Phantom i Teardrop. Tokom 1964 Vox proizvodi dvanestožičanu gitaru kratke skale poznatu kao “Mando”, stilski je posećala na mandolinu.
Glavni deo Jennings Musical Industrije u to vreme bile su električne orgulje. Tokom 1962 Continental i je izašao na tržište ali zbog već izgrađenog imena Vox, ponataje bila kao Vox Continental I. Tehnologija korišćena za ovaj instrument dovela je do prave inovacije tog vremena. Vox Guitar Organ – gitara koja je imala oscillator sa Vox orgulja. Prava inovacija - kombinacija gitarskog zvuka I zvuka električnih orgulja.
Dick Denny nastavlja sa kreativnim radom I uskoro se u ponudi Vox kompanije našli novi proizvodi Eho mašina (Vox Echo machine), radijski mikrofon (Vox Radio Microphone) kao I prvo Vox tranzistorko pojačalo, T60. Top Boost dopuna za AC30 postaje standard u konstrukciji ovog pojačala i tako nastaje poznati model AC30 Top Boost.
Zvuk Vox Continental-a postaje još uspešniji i poznatiji kada su Animals-i dospeli na prvo mesto sa svojom legendarnom kompozicijom “The House of the Rising Sun”. U isto vreme se ovaj zvuk mogao čuti u pesmama “Do Wah Diddy Diddy”- Manfred Mann, “She’s Not There” - Zombie.
Ostali modeli Vox proizvoda se pojavljuju 1964. To su “Foundation” bas cabinet i AC100 glava dizajnirana kao par uz novi cabinet “Beatle” speaker cabinet.
Uz potrebu za novim poslovnim investicijama pojavio se strah da će zlatna era pop muzike kratko trajati. Tom Jennings iz pomenutih razloga počinje da traži kupce za svoju kompaniju. Tokom 1964 Royston Group preuzimaju većinu deonica.
Uspeh Beatles-a u Americi otvara zahteve za Vox proizvodima od strane USA uvoznika. Posao je sklopljen sa Thomas Organ Company, i oni počinju da uvoze Vox u USA. Nastala je potreba za dodatnim prostorom i proizvodnjom, koja je i sprovedena uz pomoć Royston Group.

1965
Ed Sullivan Show predstavlja Beatles I njihov novi album Help!
Kompanija Thomas Organ počinje isporuku Vox proizvoda sa trafoima proizvedenim u njihovim labaratorijama u “La Sepulvenda”. Pojačalo Super Beatle se pojavljuje I donosi novine kao što su ugrađeni tonovi za štimovanje i licencirani Hammond reverb efekat.
Kompanija Thomas Organ je platila veliku svotu kompaniji Royston Group za licencu i Jennings potpuno gubi kontrolu nad Vox proizvodima u USA. Uskoro USA kreće da proizvodi isključivo tranzistorska VOX pojačala.

1966
Kompanija Thomas Organ širi svoj asortiman i dodaje 4 i 7 serije pojačala u svoju ponudu.

1967
Izlazi prvi broj Rolling Stone magazina
Uz pomoć Dick Denney-a serija tranzistorskih pjačala se pojavljuje na UK tržištu. Conqueror (30 watts), Defiant (50 watts) i Supreme (100 watts) predstavljaju “lead” gitarske modele koji su u to vreme imali jedinstvene mogućnosti kao što su distorzija, tremolo i Vox reverb. Tri modela bas pojačala se pojavljuju: Dynamic (30 watts), Foundation (50 watts) i Super Foundation (100 watts).
Zbog troškova skupih Alnico magneta, Vox Blue zvučnik se izbacuje i na njegovo mesto dolazi jeftiniji zvučnik sa keramičkim jezgrom. Kompletna ponuda tranzistorskih pojačala pravi podelu među gitaristima. Većina njih ostaje verna lampaškom zvuku i polako Vox počinje da gubi reputaciju kvalitetnog zvuka. Dodatno odmaže dolazak Hard Rock pravca koji donosi legende kao što su Hendrix i Cream koji koriste i favorizuju pojačala koja proizvodi konkurencija.
Wah-Wah pedala se prvi put pojavljuje. Dizajnirana kako bi simulirala zvuk mutirane trube, ova najnovija inovacija doživljava veliki uspeh.
Kompanija Royston Groups preuzima Vox a kontrolu nad Vox USA proizvodnjom nastavlja da vodi kompanija Thomas Organ. Tom Jennings napušta Vox.

1968
Bill Wyman dolazi u Royston Group i dosta investira u područja izvan muzičke industrije. Ove investicije se nisu isplatile i dolazi do velikih gubitaka.

1969
Prvi čovek koji je stao na Mesec - Astronaut Neil Armstrong.
Woodstock muzički festival.
Royston Industries ide u stečaj. Nakon devet meseci neizvesnosti Corinthian banka postaje novi vlasnik Vox-a i menja ime u Vox Sound Ltd.

1970
Vox Sound Ltd je prodat konzorcijumu - John Birch i George Stowe iz Stolec Electronics i Schroder banka. Proizvodnja je prebačena u Hastings, i tu se proizvodilo nekoliko el.orgulja i AC30. AC30 je sada imao reverb i proizvodio se sa ugrađenom štampanom pločom (PCB). Lampaška tehnologija je zamenjena tranzistorskom.

1972
CBS Arbiter, UK uvoznik za Fender ponudio je da otkupi Vox Sound Ltd. George Stowe prihvata ponudu, Vox dobija novog vlasnika po četvrti put. Prizvodnja se seli u fabriku Dallas Arbiter u Shoeburyness-u i tu se pravi nova verzija pojačala AC30. Kako bi se smanjili troškovi neke stvari su promenjene na nezadovoljstvo fanova ovog pojačala. Kućište pojačala nije više od šperploče nego se pravi od iverice što ga čini težim i slabijim.
1972 Vox je imao veliku sreću i uspostavio je saradnju sa gitaristom grupe Queen, Brian May. Kombinacija nekoliko AC30 pojačala sa jedinstvenim stilom sviranja obezbedila je sjajnu promociju potrebnu Vox pojačalima.
Arbiter ponovo predstavlja Vox orgulje tj reizdanja Continental I i Continental 300. Nova verzija AC50 je napravljena kao i novo pojačalo V100 koje nažalost nije doživelo uspeh.
Napravljen je i AC30 mini, pojačalo od 2,5W koje se napajalo na baterije. Uskoro je dodata opcija napajanja na struju i na baterije i pojačalo dobija ime Escort.

1975
Rat u Vijetnamu za US je završen.
Pojavljuje se tranzistorsko pojačalo Vox Escort 30, pojačalo od 30W stilizovano slično kao AC30. “Solid State” verzija čuvenog AC30 je na tržištu u ovo vreme, AC30SS koji nije zvučao kao pravi lampaški AC30 ali je priužao odličan odnos cene i kvaliteta.

1978
CBS-Arbiter je imao nekoliko pokušaja da ponovo postavi Vox brend na najvišu lestvicu. Pojavili su se novi modeli kao što je pojačalo AC120, pedale italijanske proizvodnje, Wah Wah. Jaka konkurencija i nekoliko neuspešnih projekata dovode do odluke da se proda Vox Sound Ltd.

1979
Pink Floyd objavljuju 'The Wall'
Rose Morris je bio distributor Marshall pojačala tokom 70-tih ali je kompanija Marshall odlučila da distribuciju rade sami, pa Rose Morris počinje da traži novu kompaniju. Uskoro Morris postaje novi vlasnik kompanije Vox Sound Ltd. Menja naziv u Vox Ltd. Prvi uspešno obavljen zadatak je bio otkupljivanje Vox prava od Thomas Organ kompanije. Rose Morris nije imao proctor koji bi se koristio za proizvodnju pa je koristio Arbiter postrojenja (Shoeburyness).

1980
Predstojao je veliki posao kako bi se Vox ponovo oživeo a uz to je bilo mnogo problema u proizvodnji koje je trebalo prevazići. Ali ipak 1980 na Britanskom sajmu muzike prezentovan je Vox V125. Ovo je bazično modifikovan AC120 u formi glave i otvorenog kabineta sa dva zvučnika od 12inch. Uskoro stiže i još modela, V125 Bas pojačalo, V15 lampaki kombo i tranzistorski Escort 50 Lead i Escort 50 Bass. Koristeći kućište modifikovanog V125 napravljeno je kombo pojačalo poznato kao Climax.

1982
Michael Jackson sa numerom "Thriller" prodaje 20 miliona albuma i postaje najprodavanija ploča svih vremena.
Vox pokreće ponovo proizvodnju gitara. Proizvedene na dalekom istoku, “Custom” i “Standard” gitare vrhunskog kvaliteta ponosno predstavljaju Vox. Kasnije, tokom 1985 u Korei se prozvodi White Shadow, gitare koje će zameniti Standard i Custom serije.

1984
Apple predstavlja 'Macintosh' računare.
Uz eksternu pomoć oko dizajna proizvodnje nova počinje proizvodnja Vox Venue pojačala. Venue linija pojačala predstavlja kombo pojačala od 50 I 100 W za bas, gitaru i klavijature. Pojavljuje se i novi model pojačala sa hornom namenjen akustičnoj gitari - GT100. PA system koji nije dugo trajao je takođe proizveden u tom periodu, Venue PA 120 i PA 200. Proizvodi iz Venue serija su bili dobro prihvaćeni i korišćeni od strane muzičara tokom 80-tih uključujući Style Council i the Smiths.

1985
Uživo se prenose koncerti LIVE AID održani u Londonu I Filadelfiji.
AC30 je morao da se redizajnira kako bi se smanjili troškovi proizvodnje. Bez toga pretila je opasnost da se ovaj čuveni model izbaci iz ponude. Redizajn je izvršila kompanija Audio Factor koja je napravila seriju Venue proizvoda. Koristili su jednu PCB (štamoanu ploču) i redukovali dizajn samog pojačanja (gain) kako bi prevazišli probleme nedostatka kvalitetnih lampi i probleme zujanja.

1986
Venue seriji je dodat Dual 100 koji je sadržao prekidač za promenu kanala. Predstavljeni su novi lampaši Concert 501 i Concert 100 glava uz 4 x12 inch zvučni cabinet. Nove serije su se prodavale dobro na inostranim tržištima.

1988
Pojava novih media – CD umesto ploča po prvi put.
Rose Morris donosi odluku da nabavi sopstvene proizvodne prostorije i pregovara sa Precision Electronics kompanijom koja kasnije dizajnira i pravi novu tranzistorsku seriju Vox pojačala nazvanu Q-Series ali i preuzima proizvodnju legendarnog AC30.

1989
Rose Morris kupuje veliki deo pogona Precision Electronic i zapošljava mali tim za proizvodnju Vox pojačala.

1990
Gitara Jimi Hendrixa Fender Stratocaster na kojoj je svirao čuvenu verziju svoje "Star Spangled Banner" kompozicije na Woodstock festivalu je prodata na aukciji za $295,000.
AC30 je podlegao promenama ali ovog puta nabolje. Napravljen je pokušaj kako bi se povratio zvuk originalnog izdanja iz 60-tih. Limitirana serija AC30 pojačala je proizvedena – 1000 komada pod nazivom AC30 Limitid Edition. Svaki komad je imao na poleđini svoj jedinstveni broj. Limited Edition je imao svog endorsera - Dick Denney, koji je ostvario saradnju sa Vox-om po prvi put.

1991
AC30 Ltd Edition je doživeo takav uspeh da je odlučeno da se na osnovu ovog modela napravi novi AC30 istog dizajna ali sa dodatim reverb efektom i opcijom gitarske glave. Ovaj novi model je bio poznat kao AC30 Vintage. Limited Edition i Vintage su se proizvodili sa G12M Celestion zvučnicima ali je postojala opcija sa Vox Blue zvučnicima. Celestion nije proizvodio Blue zvučnik iako je bio dobar pokušaj da se napravi nekadašnji zvučnik, primetna je bila razlika između nekadašnjeg i sadašnjeg.

1992
Vreme promena je ponovo došlo, prouzrokovano recesijom 80-tih i slabim ekonomskim oporavkom tokkom 90-tih. Rose Morris traži kupce i uskoro u Vox-u njegovo ime nestaje i kompaniju vodi novi menađžment tim.

1993
Frank Zappa umire od raka prostate.
Iz finansiskih razloga mali Vox proizvodni pogon u Wellingborough-u se zatvara jer je postojala prilika da jedna lokalna kompanija proizvodi AC30. Shvativši da je originalni AC30 ono što gitaristi stvarno žele, pokrenuta je proizvodnja pojačala koje je najpribližnije originalu. Dva glavna faktora su uticala na zvuk koji je povratio zvuk iz 60-tih. Prvi je GZ34 lampa koja se nije koristila od 60-tih, iako se smatra današnjom primitivnom komponentom ona čini veliki udeo u zvuku nekadašnjih pojačala. Drugi, Celestion je proizveo originalni Alnico Blue zvučnik. Ne samo da je postignuta ogromna sličnost u zvuku negi je i dizajn bio kao kod nekadašnjih. Rezultat je pojačalo koje možete i danas da kupite, uz manje razlike u odnosu na original, a to dokazuje da su Tom Jennings i Dick Denney uradili pravu stvar na početku.
1993 se proizvodi originalni Vox Wah-Wah pedal-efekat. Kratko se proizvodila limitirana serija Vox Tone Bender, tranzistorski fuzz efekat.

1996
Dolazi novi AC15. Nova verzija legendarnog pojačala bazirana na originalu ali sa praktičnijim opcijama kao što su reverb, kontrole boje tona i master volume.

1997
Napravljen je AC1, pojačalo na baterije. A 1-watt, dva 2-inch zvučnika, mini pojačalo u stilu AC30.

1998
Dva nove pedale stižu, Valve-Tone i Distortion-Booster.

1999
Ex-Beatle George Harrison je izboden u svojoj kući od strane nepoznatog napadača, ali na sreću ostaje živ.
Vox Pathfinder 15 pojačalo predstavljeno na sajmu muzičke opreme - Frankfurt Musik Messe – dobija odlične kritike. Vox Cambridge serija je razvijena i predstavljena krajem 1999.

2000
Nova pojačala, Vox Cambridge 30 Reverb & Cambridge 30 Reverb Twin, se pojavljuju i predstavlkjaju pojačala se dva kanala i lampaškim predpojačalom. Na sjamu (Frankfurt Musik Messe) je predstavljeno kombo pojačalo za bas gitaru Vox T-25.
'Everlast' se pojavljuje na zadnjim stranama VOX kataloga zajedno sa AC30.

2001
Apple Computers predstavljaju prvu generaciju iPod uređaja.
VOX R&D postaje divizija velike kompanije KORG Europe.
Na letnjim sajmovima u US i UK predstavljaju se revolucionarna Valvetronix serija, T60 & Pathfinder 10 kombo pojačala.

2002
Na sajmu u Franfurtu predstavljeni su: Vox T-15 bas pojačaloi novi Pathfinder 15 & 15R.
AC30 ponovo oživljava u pravom svetlu kada Lenny Kravitz počinje da svira turneju koristeći “zid” kombo AC30 pojačala.

2003
VOX predstavlja UNION JACK WAH pedalu.
Matchbox 20 se pojavljuje kao dodatak za VOX AC30.

2004
U2 izbacuje hit album, 'How To Dismantle An Atomic Bomb'.
Odnos kompanije Vox i legendarnog gitariste Brian May-a se učvšćava kada Vox izbacuje VBM-1 Brian May Amplifier.
VOX proizvodi AC30 ručno pravljenu seriju.
Pathfinder 10, 15 i 15R se ponovo predstavljaju.
Mladi izvođači počinju da insistiraju na Vox pojačalima, zaslugom bendova koji ih koriste, a neki od njih su Primus, Train i Our Lady Peace.

2005
Live 8 dobrotvorni koncerti se održavaju širom sveta kao deo kampanje ''Make Poverty History''.
VOX R&D prostorije se otvaraju u Engleskoj.
ToneLab se proizvodi, nudeći inovaciju Valve Reactor i Valvetronix modeling tehnologiju u portabl procesorima.
VOX predstavlja COOLTRON tehnologiju i proizvodi prvu seriju giraskih lampaških pedala koje se napajaju na baterije.
Nova serija, CHROME SERIES Valvetronix pojačala se pojavljuje ciljajući na mlađe svirače, nudeći im moderan izgled, odličan modeling zvuk i dovoljno jačine.
Proizvodnja VOX proizvoda se seli u Kinu i tamo se proizvodi AC30 Custom Classic.
VOX nastavlja da dobija na popularnosti i novi izvođači postaju endorseri ovog brenda; Meredith Brooks, Simple Plan i Slipknot.

2006
Gitarista Brian May objavljuje da grupa Queen ulazi u studio I počinje sa snimanjima. Projekat Queen + Paul Rodgers predstavlja sledeće izvođače. Brian May, Roger Taylor i Paul Rodgers – nekadašnji vocal grupe Free.
Pristupačno i portabl pojačalo DA5 se pojavljuje na tržištu i kasnije se proizvodi u nekoliko boja, crvena, pink i zelena.
VOX-ova popularnost raste uz nove pristalice Vox pojačala, izvođače kao što su Jim Ward - Sparta, Claudio Sanchez - Coheed & Cambria i Patrick Stump - Fall Out Boy.

2007
'VOX Pojačala, JMI Years' od Jim Elyea je objavljena.
Razmišljajući korak unapred u razvoju zvuka, Vox predstavlja AC50 i AC100, CLASSIC PLUS serija u varijanti glave, kabineta i kombo pojačala.
VOX proslavlja 50 godina postojanja i proizvodi prva dva pojačala iz nove Heritage Collection serije pojačala, dva AC15 pojačala.

vox.jpg
vox.jpg (78.46 KiB) Viewed 1323 times
vox.jpg
vox.jpg (78.46 KiB) Viewed 1323 times
Priča koja se ovde nalazi predstavlja samo najbitnije delove kolorične istorije Vox-a. Ukoliko želite da saznate kompletnu istoriju preporučujemo vam knjigu "The Vox Story" koju je napisao AC30 dizajner Dick Denney i inžinjer Vox-a Dave Peterson. Izdavač: The Bold Strummer Ltd., P.O. Box 2037, 20 Turkey Circle, Westport, CT 06880, USA.

:sign http://www.voxamps.com/history/
:sign http://www.vox-ard.com/site/index.php/sr/istorija[g2][/g2]

Post Reply