HiFi & Professional Audio Forum  

Pojacalo snage na bazi Svetlana 6C33

Hi-Fi komponente, iskustva, pitanja, saveti, komentari..
Post Reply
User avatar

Topic author
DejanM
Audio Expert
Audio Expert
Posts: 4686
Joined: 18 Aug 2005, 13:14

Pojacalo snage na bazi Svetlana 6C33

Post by DejanM » 10 Jun 2006, 18:09

Drugar je danas doneo svoje DIY pojacalo koje je sam napravio. To je snagas, single end design sa po jednom po kanalu Svetlana 6C33 na izlazu: 15 W na 8 ohma. Pobudne lampe su Sovtek 6SN7. Napajanje je u posebnoj kutiji i pravljeno je pomocu grecova i LM kola za stabilizaciju napona; 3 trafoa.

Ovo pojacalo pravi magiju sa laganim stvarima. Zenski vokali, akusticna svirka, laksi jazz, Rebecca Pidgeon, itsl. - to svira na vrlo, vrlo visokom nivou. Trebalo bi dobro odresiti kesu pa naci tranzistorac koji svira sa takvom cistocom, transparentnoscu, detaljnoscu i muzikalnoscu. Visoki su prava radost za usi, a o srednjim ne treba trositi reci. Za ljubitelje jazza i vokalne muzike - ovo je zadnja stanica.

Ali ako slusate nesto zesce, sa puno ritma, sa puno dubokih basova, kao npr. Massive Attack ili Peter Gabriel (OVO) onda se oseca nedostatak udarca - nedostatak dinamike. Verovatno je uzrok ipak nedovoljna snaga. Ovo naravno vazi za moje zvucnike, sa nekim drugima mozda ovaj efekat ne bi bio primetan.

Pricali smo danas puno o tome kako bi se taj problem dao prevazici. Jedna varijanta je svakako ici sa jacim lampama a ostati u Single-Endu (taj moj drugar je vec poceo da radi na SE sa ruskim GM 70). Druga je recimo staviti po dve 6C33 u paralelu na izlazu, po kanalu. Treca je ici na Push-Pull varijantu sa recimo KT88.

U svakom slucaju praznik za usi sa odredjenim tipom muzike. Upravo slusam i ... uzivam.

Pozdrav
Dejan

Post Reply