HiFi Cafe
 
 
25/5/2006.
Kolumne
- lični stav
- editorial
Testovi
- integr. pojačala
- preamp/amp
- zvučnici
- cd/sacd/dvd
- kablovi
- home theatre
- razno
Sistemi
- u poseti kod ...
- vaši sistemi
DIY
- projekti
- kit kompleti
Muzika
- recenzije
- prikazi/komentari
Intervjui
- tehnika
- muzika
Dokumentacija
- knjige
- stručna literatura
- autorski tekstovi
Adresar
- gde kupiti
- linkovi
O nama
- kako smo počeli
- kontakt
- impressum
 

Glavni meni: Testovi
Tema: Class T-Amplifier
 

Maj 2007.

Trends Audio TA-10.1 Class T-Amplifier (1. deo)

piše: Srdjan Zec
© HiFiCafe.NET 2007.


Pre nekih desetak godina imao sam priliku da vidim i čujem jedno malo gitarsko pojačalo spakovano u kutiji cigareta. Izabrao sam jedno sa Camel natpisom. Baterija od 9V, suludo kućiste i cena od 35US$, nisu mi baš delovali ozbiljno. Ako ovo čudo proradi, pomislio sam, biće to u najboljem slučaj još jedno u nizu minijaturnih pojačala poput Marshall Baby ili Pig Nose. Na moje zaprepašćenje, uopšte nije bilo tako.

Izuzetno velik i bombastičan zvuk krasilo je jos nešto. Cochonnes. Nije bilo potrebe dodavati bilo kakav efekat. Pojačalo je imalo prirodan drive sa sustainom od tri dana. Uz to moglo je da potera Marshallovu kutiju sa četiri dvanestice bez ikakvih problema. Dosta mi je trebalo da posle svega dođem sebi. Upravo ova priča mi je pala na pamet kad sam dobio na slušanje 100.00US$ vredan TA-10.1.

(Od 1. juna 2007. Trends Audio je korigovao cene tako da je cena TA-10.1 u Americi 149 US$ - napomena urednika.)

Spartanski izgled i minijaturne dimenzije, nagoveštavali su da se pod haubom krije nesto interesantno. Prijatelj koji mi je pravio društvo nije bio istih očekivanja.

U početku, dok smo TA-10 povezivali na CD player i zvučnike, činilo se da je u pravu. (Možete li zamisliti pojačalo koje se iskrenulo od težine kablova?)

Slušni test nismo započeli uobičajeno. Nije tu bilo ni audiofilskih diskova, niti gomile kablova i sličnih acesorija. Kao da smo nesvesno želeli da mu damo malo fore. Nakon par diskova koje smo obojica dobro poznavali, sa osmehom smo konstatovali da nije bilo ničeg što smo mu mogli zameriti. Naprotiv, cupkanje nogom i klimanje glavom govorilo je nešto sasvim drugo.

Posle kraće pauze i menjanja nekih komponenti setupa, usledilo je malo ozbiljnije slušanje. Cassandra Wilson “Blue light till down”, Yo Yo Ma  “Obrigado Brasil” , The best audiophile voices II” i “Misa Criolla” u izvodjenju Mercedes Sose, zatim naslovi poput “Way Up” od P. Methenya, “Live Art” od Bella Flecka i “I can see your house from here” dvojca Scofield/Metheny.

Iako smo relativno brzo sagledali limite ovog pojačala, Mališa nam prosto nije dozvoljavao da ga prekinemo. Nakon još jednog seta gde su dominirali Mahler i Wagner sve je bilo jasno. Osmeh je i dalje bio tu, a prvi utisak koji smo stekli, zadržali smo do kraja.

 

Zaključak:

Iako se radi o vrlo interesantnom proizvodu, ne mislim da je reč o nekakvom revolucionarnom pojačalu od koga zastaje dah. TA-10 nije ubica dečijeg lica, ali drive, muzikalnost i marljivost da prenese muzički sadržaj uz gore pomenute cochonnes, čine ga jednim od najsimpatičnijih proizvoda koje sam slušao. Ako se u obzir uzme i cena, onda se lako da zaključiti da mu brendiranu konkurenciju ne predstavlja ništa ispod nekoliko stotina dolara.


Odlična dinamika,  vrlo dobro hendlovanje različitih muzičkih žanrova (bez preterivanja molim) i izražen talenat da vam potera nogu u ritmu muzike,  sasvim su  dovoljni da mu se nešto niža vertikala i za nijansu slabija rafiniranost, mogu progledati kroz prste.

ZA: dimenzije, kvalitet izrade, srčanost

PROTIV: samo jedan ulaz, nešto slabija rezolucija


Korišćena oprema:

Zvučnici:
PMC lb1, JBL L110

CD player:
Denon DCD1420, Yamaha CDX393

Zvučnički kablovi:
Exposure, Monster

Interconnect kablovi:
QED Silver Spiral, VDH Second

Strujni kabl:
Russ Andrews Power Cord Signature

Strujni filter:
Russ Andrews Purifier Block

Ground conditioner:
Acoustic Revive RGC-24

 

Slušni test na sistemu 2. i tehničke specifikacije >>>


vrh stranePošaljite vaš komentar:
komentar@hificafe.net


 
 

Copyright © HiFi Cafe, 2005-07.
Sva prava zadržana.