HiFi Cafe
 
 
25/10/2005.
Kolumne
- lični stav
- editorial
Testovi
- integr. pojačala
- preamp/amp
- zvučnici
- cd/sacd/dvd
- kablovi
- home theatre
- razno
Sistemi
- u poseti kod ...
- vaši sistemi
DIY
- projekti
- kit kompleti
Muzika
- recenzije
- prikazi/komentari
Intervjui
- tehnika
- muzika
Dokumentacija
- knjige
- stručna literatura
- autorski tekstovi
Adresar
- gde kupiti
- linkovi
O nama
- kako smo počeli
- kontakt
- impressum
 

Glavni meni: Testovi
Tema: T-Amp integralno pojačalo
 

Oktobar 2005.

Sonic Impact T-Amp

piše: Nikola Stojanović
copyright © 2005, HiFiCafe.NET

klikni na sliku za uvecanje

Svedoci smo pravog revolucionarnog buma u svetu hi-fija. Ubrzo nakon što se pojavio, mali T-Amp dosegao je ogromnu popularnost medju audiofilima i hi-fi entuzijastima. Razlozi za to su svakako njegova neverovatna cena i odlična sposobnost reprodukcije. Glasine o ovom malom pojačalu širile su se globalnom mrežom poput najnovijih trojanskih virusa. A dodatnu pažnju svih nas privlačile su i neverovatne recenzije ove spravice koje su obavljali renomirani hi-fi web magazini. Kako smo zahvaljujući našem prijatelju i saradniku Vladimiru Kecmanu nedavno bili u prilici da se posle dužeg čekanja i lično uverimo u sposobnosti T-Ampa, prenosimo vam utiske.

Sonic Impact, kompanija koja stoji iza ovog pojačala relativno je nova. Na njihovom web sajtu može se videti da su osnovani pre oko 5 godina i kao primarni cilj imaju korišćenje inovativnih audio tehnologija u izradi što kvalitetnijih uredjaja. Cela njihova proizvodnja zasniva se na portabl i prenosnim spravama, MP3 plejerima, malim zvučnicima itd. Noramlno je da se njihovo ime nikada ne bi čulo u hi-fi vodama da nisu napravili malo pojačalo T-Amp.

klikni na sliku za uvecanjeOva plastična spravica koja radi na baterije (ili ispravljač) prvenstveno je namenjena da pogoni male kompjuterske zvučnike, recimo kao portabl uredjaj koji biste poneli sa sobom kada podjete na put i slično. Iako u specifikacijama jasno stoji "Audiophile Quality Sound" – ko se i kada prvi uverio u ovu tvrdnju nije poznato.

Sve je vrlo brzo nakon toga preraslo u mit.

Spoljašnji izgled je krajnje simpatičan iako je sama izrada ne baš kvalitetna i ostavlja utisak jeftinog (šta bi više hteli za 30$ !?) Telo je od plastike, pozadi su konektori za tanke kablove koji se povezuju na štipaljku, jedan klasičan RCA ulaz i džek za ispravljač. Sa donje strane se montiraju baterije. Ukupno prima 8 AA baterija od 1,5V koje mu pružaju zavidnu autonomiju rada. Što jasno govori da je iskorišćenje pojačavačkog modula vrlo veliko, kako proizvodjač navodi 88%. Napred se nalazi mali crni potenciometar koji je ujedno on/off prekidač. 

 

klikni na sliku za uvecanjeSrce T-ampa TA2024

Kao što smo videli oko malo plastike, baterija, smešno jeftinih konektora i potenciometra, smešteno je IC kolo koje predstavlja srce T-ampa. Naime odakle toliko dobrog zvuka, ako ne gotovo i isključivo samo iz ovog čipa? Radi se o Tripath TA2024 integrisanom digitalnom stereo pojačalu snage 15W. Ipak realna snaga mnogo je manja od deklarisane i ona iznosi svega 5w na 8 ohm, odnosno 9 W na 4 ohm. Integrisana digitalna pojačala nisu nikakva novost, godinama se proizvode i ugrađuju u jeftine prenosne plejere, televizore, DVD uređaje kao i raznu PC multimediju. Kompanija Tripath upravo proizvodi ove digitalne module. Kako oni navode klasa T pojačala obezbedjuje audio reprodukciju tradicionalne klase AB pojačala sa više nego duplim iskorišćenjem.

 

klikni na sliku za uvecanjeVeć napajanje čipa je deklarisano na minimum 8,5, odnosno maksimalnih 13,2V, a tipično 12V. Nije na odmet napomenuti kao što već mnogi savetuju da se koristi upravo ovo maksimalno napajanje od 13,2V kada se uzmu u obzir visoki stepen iskorišćenja i jako mala snaga od “samo” 15W (realnih 5W!). Postoji i tvrdnja - da “bolje radi” na baterije, ali ovo nismo proveravali ! Dovoljno smo bili opčinjeni zvukom jednog IC kola. Kako ovakva topologija pojačivača može uopšte tako kvalitetno da reprodukuju ostaje misterija za neupućene, a upućenima zadaje glavobolje i ostavlja ih u neverici …


 

ZVUK

SISTEM 1 

klikni na sliku za uvecanjeZa početak smo iskoritili priliku da čujemo T-Amp u poređenju sa jednim lampaškim pojačalom. Na sistemu zasnovanom od B&W 602S3 zvučnika i VdH kablova, T-amp je zvučao primetno dinamičnije i otvorenije od Single Ended lampaša. Odmah nam je stavio do znanja da je u pitanju jedan ozbiljan audiofilski sound. Dobro nam poznata prostorija za slušanje od nekih 17m2 kao da je bila na gornjoj granici prihvatljivosti za T-amp. Snage je bilo dovoljno, ali samo za normalno slušanje na 92 dB osetljivosti na koliko su deklarisane B&W kutije. Preslušavajući naše test klasike Cassandru Wilson i Patriciu Barber odmah sam se zapitao koliko samo detalja se može čuti po neverovatnoj ceni od 30$? Muzika je postala jako prijatna, izuzetno verna i neutralna i odogvor na prethodno pitanje bi mogao da glasi - veoma mnogo detalja. Zvuk koji je dolazio do nas bio je jednom rečju čist bezobrazluk i drskost. Pomislih, “pa ovo je šamar celom hi-end svetu!". Sa lakoćom se čak mogla čuti produkcija i kvalitet snimka samog CD medija, što nas je dodatno iznenadilo. Bez obzira na sve to, može se uživati pri reprodukciji skoro svakog CD-a. Muzički - T-Amp svakako nije probirljiv, ali tehnički definitivno jeste.


Kada smo ga povezali sa Premium Monitor kutijama, usledilo je blago razočarenje. Naime zvuk koji smo čuli bio je primetno lošiji od onoga sa B&W kutija. Od basa ni traga, a ceo spektar se sveo na srednjetonsko područje, bez ikakve tendencije da pojačalo ozbiljnije pokrene XT visokotonac koji se nalazi u ovih kutijama. Naravno, ovo je i bilo za očekivati uzimajući u obzir razliku u osetljivosti od čak 6 dB izmedju Premium Monitora (86 dB) i B&W 602S3 (na 92 dB). Što bi u prevodu značilo da su bowersi mogli da reprodukuju čak 4 puta glasnije pri istoj snazi nego Premium Monitori. To je naravno od presudnog značaja kada je iskorišćenje snage od “samo” 5W u pitanju. Naravno da je mala snaga kao što smo i praktično konstatovali jedini ograničavajući faktor, što se izbora zvučnika tiče. Tako se na T-Amp po pravilu trebaju povezivati visokoefikasne kutije, poput onih kakve često srećemo povezane u sistemima sa lampaškim pojačalima.

 

SISTEM 2

Drugi put smo imali priliku da mali T-Amp uporedimo sa jednim integralcem koji se premijerno sprema iz Dayens radionice, a koji svojom cenom pripada budžet klasi. Naša 4-člana posada koja se uputila se u pravcu Šapca drugim povodom, iskoristila je priliku da pored ostalog jedan deo vremene posveti slušanju T-ampa u okviru dela sistema izloženog u firmi Dayens.

klikni na sliku za uvecanjeOpet se pojavio problem povezivanja T-ampa sa zvučnicima ( konektori na štipaljkicu). Rešili smo to sa dva parčeta najtanjeg i najlošijeg zvučničkog kabla iz Visatonovog kompleta za kola. Ali ovde nije poenta u hi-end kablovima i skupim konektorima već u čistoj magiji ! Kao prvi model stavili smo najmanje Ka1 zvučne kutije sa Vifa drajverima. Iskreno sam očekivao da će upravo ova kombinacija zablistati, ali pogrešio sam. Iako su Ka1 deklarisani na 4 oma i 88 dB osetljivosti, a T-Amp bi trebao u ovom slučaju da isporuči max oko 9.5 W, to nije bilo to. Muzika se čula, ali odmah je bilo jasno da nema dovoljno snage. Maleni potenciometar na T-Ampu ne bi bilo dobro pomerati preko pozicije 12 sati, jer dolazi do izobličenja. Jedino opcija koja nam je ostala jeste da promenimo zvučnike.

Probali smo sa jednim modelom iznad – model Ka2 i za divno čudo ova varijanta radila je kao salivena. Čudno je što su Ka2 potpuno isto deklarisani kao i Ka1 - 88 dB / 4 oma, samo su nešto jače snage. Ovo je ujedno jedan jako dobar primer kako pored impedanse i osetljivosti zvučnika postoje i mnogi drugi faktori za njihovu "pokretljivost" od strane pojačivača. Na to često zaboravljamo, ali Dejan kao iskusni konstruktor i Boris kao dugogodišnji samograditelj samo su nas ovom prilikom podsetili na ovu činjenicu.

Krećemo sa slušanjem, počev od laganog džeza u izvođenju L. Armstronga i D. Ellingtona koji nas nas polako uvodi u uzbuđenja koja slede. Sada u ovom prostoru i sa ovim zvučnicima priča dobija još bajkovitiji veo. Naime cela zvučna slika postala je prilično velika sa odličnim pozicijom svih izvodjaca. Činele na bubjevima nas prosto oduševljavaju, dok shvatamo da su ujedno svojom reprodukcijom postavile domaći zadatak svim budžet sistemima. Prešli smo vrlo brzo na brazilske ritmove sa muzikom Celso Fonsece, preslušavajući izabrane numere sa oba njegova albuma.

Taman kada sam posle nekoliko numera sa albuma "Natural" pomislio da zvuku generalno ne dostaje još prostornosti, dinamičnosti i boje (jer su svi ovi aspekti zvuka delovali kao umanjeni) desila se kompletna promena. Kada sam pustio numeru "Feriado" sa albuma "Rive Gaucho Rio" zvuk se drastično promenio. Maleni T-amp je počeo toliko verno i kvalitetno da reprodukuje da su se svi prisutni momentalno našli u čudu. Jednostavno, dobio se onaj nevervatan osećaj, stvarno dobrih sistema da muzika počinje da radi, ma šta pustili. Dalje svaki test prestaje. Komentar kolege je usledio momentalno – "Au, pa kako ovo radi !"

Slušanje smo dalje nastavili menjajući brazilske ritmove laganim džezom, pa nešto avangradnijim Tuxedomoon-om, preko Johnny Casha i ostalih polako smo stigli i do Šabana B. Nema svrhe sada detaljisati i opisivati zvuk svake numere, dovoljno je reći jedno: kada god pomislim da sam pronašao neki negativni aspekt zvuka (a za to se treba valjano pomučiti), i pođem da ga iznesem gotovo momentalno mi neverovatna cena T-ampa od 30$ eliminiše svaku želju za komentarom.

klikni na sliku za uvecanjeNa kraju apsolutno možemo da kažemo da je mali T-amp iz mnogo razloga revolucionarno otkrovenje u hi-fi ju u poslednjih nekoliko decenija. Po ceni od približno jednog XRCD izdanja, dobijate gotov uređaj koji će muziku reprodukovati daleko bolje od velike većine budžet sistema koji ste čuli. Ovo malo pojačalo takođe ima potencijal da kvalitetom zvuka ugrozi mnoge hi-end komponente, koje je svojom neverovatno malom cenom desetostruko ostavio van svake konkurencije.

T-amp jeste izuzetna sprava, ali njegova cena je još apsurdnija kada se sagleda njegova muzikalnost. Samo treba odbaciti psihološke barijere i njegov oblik shvatiti kao optičku varku ! Zvuk koji on daje ogroman je, izuzetno veran i jedini merodavan. Konačno da je visokokvalitena reprodukcija postala "dostupna" svima, tako da sada više nema izgovora !

 

Model:

Sonic Impact T-Amp


Tehnički podaci:

Class-T architecture

Single Supply Operation

"Audiophile" Quality Sound
     0.04% THD+N @ 9W, 4.
     0.18% IHF-IM @ 1W, 4.
     11W @ 4., 0.1% THD+N
     6W @ 8., 0.1% THD+N

High Power
     15W @ 4., 10% THD+N
     10W @ 8., 10% THD+N

High Efficiency
     81% @ 15W, 4.      
     88% @ 10W, 8.

Dynamic Range = 102 dB
Mute and Sleep inputs
Turn-on & turn-off pop suppression
Over-current protection
Over-temperature protection


Sonic Impact web sajt:

http://www.si-technologies.com/info/homePage.html

Tripath web sajt :
http://www.tripath.co


 


Sistem 1 :

Tube Audio Lab Single Ended 2 x 12W integrated amplifier by Nikola Vukusic
DENON DCD 2560 (modified by Dayens)
Dayens Premium Monitor
B&W DM602 S3

Sistem 2 :

Dayens Ecstasy IV pre + power amp
DENON DCD 3560 (modified by Dayens)
Dayens Ka1
Dayens Ka2

Zvučnički kablovi:

Analysis Plus Solo Crystal Oval 8 (www.analysis-plus.com )
Dayens DIY trakasti, srebrni (99,99 %), WBT 0680 Ag spades
VdH CS-122 Hybrid
Visaton kablovi za kola 

Interkonekt kablovi:

Analysis Plus Solo Crystal Oval (www.analysis-plus.com )
Oehlbach XXL 100 High End monokristal srebra (HPOCC)

Stalci:
Atacama Nexus 6
(www.atacama-audio.co.uk)

 

 


Muzika:


Tuxedomoon - "Solve et Coagula" (Crammed, CBOY 1313)
Celso Fonseca - "Rive Gauche Rio" (Ziriguiboom/Crammed, ZIR24)
Celso Fonseca - "Natural" (Ziriguiboom/Crammed, ZIR14)
Mostar Sevdah Reunioh presents Saban Bajramovic - "A Gypsy Legend" (World Connection, WC 43024)
Steely Dan - "Gaucho" (MSFL UDCD 545, 1980.)
Patricia Barber – "Nightclub" (Blue Note/Premonition 7243 5 27290 29)
Louis Armstrong & Duke Ellington – "The Great Summit" (Blue Note/EMI, 7243 5 24547 2 3)
Cassandra Wilson – "Glamoured" (Blue Note, 7243 5 90951 27) 


vrh stranePošaljite vaš komentar:
komentar@hificafe.net


 
   

Copyright © HiFi Cafe, 2005.
Sva prava zadržana.