HiFi Cafe
 
 
24/3/2006.
Kolumne
- lični stav
- editorial
Testovi
- integr. pojačala
- preamp/amp
- zvučnici
- cd/sacd/dvd
- kablovi
- home theatre
- razno
Sistemi
- u poseti kod ...
- vaši sistemi
DIY
- projekti
- kit kompleti
Muzika
- recenzije
- prikazi/komentari
Intervjui
- tehnika
- muzika
Dokumentacija
- knjige
- stručna literatura
- autorski tekstovi
Adresar
- gde kupiti
- linkovi
O nama
- kako smo počeli
- kontakt
- impressum
 

Glavni meni: Testovi
Tema: CD Playeri
 

Mart 2006.

Naim CD 5x vs. CEC Transport TL51x i CEC DAC DA53

piše: Dejan Mihajlović
© HiFiCafe.NET 2006.


Cilj testa

Primarni cilj testa je poredjenje izmedju dva modela CD playera. Jedan je Naim CD 5x sa eksternim napajanjem Naim Flatcap 2x (ukupna oficijelna cena je 3.300 eura)  a drugi je CEC transport TL51x sa odgovarajucim digitalno-analognim konvertorom DAC CEC DA53 (ukupna cena za ceo kombo je 2.500 eura).

CEC player plus DA converter
NAIM CD5x plus Flatcap2x

 

Sekundarni cilj testa je bilo otkriti kako se ponasa Naim-om CD player sa i bez eksternog napajanja Flatcap 2x.


Referentni test sistem

Kao referentni sistem je koriscen Krell SACD Reference, prikljucen na Accuphase E213 i B&W 805 S. Naim i CEC uredjaji su bili istovremeno spojeni sa Accuphase pojacalom kao i Krell. Veze izmedju uredjaja su ostvarene pomocu sledecih kablova:

 • Za vezu izmedju Naim CD 5x i Naim Flatcap 2x: Naim SNAIC

 • Za vezu Naim CD 5x i Accuphase pojacala: DIY kabl preporucen od strane distributera za Naim uredjaje

 • Za vezu izmedju CEC transporta i CEC DAC: Cardas AES/EBU

 • Za vezu izmedju CEC DACa i Accuphase pojacala: Cardas Hexlink 5C

 • Za vezu izmedju Krell playera i Accuphase: Cardas Hexlink 5C

 • Za vezu izmedju Accuphase pojacala i zvucnika: Kimber 8PR


Test metodologija

Test je bio podeljen u dva dela. U prvom delu je koriscena A-B-A metoda uporednog slusanja dva uredjaja sa namerom da se otkrije opsti karakter reprodukovanja zvuka ova dva playera. U drugom delu testa je preslusavanjem odgovarajuceg materijala vrseno poredjenje uredjaja na sledece karakteristike reprodukovanog zvuka:

 • Prostornost reprodukcije

 • Rezolucija

 • Muzikalnost

 • Dinamika

 • Vernost reprodukcije

Jasno je da ove karakteristike ne mogu biti posmatrane odvojeno jedna od druge i da je mozda najveca vrlina jednog HiFi sistema sposobnost da prenese sve ove karakteristike zajedno na uverljiv nacin. Ovde se radi vise o izboru odgovarajuceg audio materijala, koji sadrzi izrazene neke aspekte muzickog zapisa. Na te aspekte je zato obracena narocita paznja. Karakteristika koju smo nazvali muzikalnost, sadrzi u sebi taj sveukupni dozivljaj koji objedinjuje sve karakteristike uz jos jedan dodatak: nacin kako komponenta ili sistem komuniciraju muzicki materijal.

Za sve vreme poredjenje naizmenicno su preslusavana sva tri playera. Cesto su slusani naizmenicno samo pojedini pasazi pesama, a u pojedinim slucajevima su slusane i cele pesme.


Ogranicenja testa

Ogranicenja sa kojom su bili suoceni testeri se mogu podeliti u dve grupe:

 • metodoloska ogranicenja

 • ogranicenja referentnog sistema

Glavna metodoloska ogranicenost jeste relativno kratko vreme trajanja testa: jedno popodne – nekih 3 sata. Na taj nacin nije bilo moguce podrobnije sagledati sve finese karaktera uredjaja, koji su bili izlozeni test proceduri. Druga metodoloska ogranicenost je koriscenje samo jednog referentnog sistema. Uvek postoji mogucnost da u nekoj drugoj kombinaciji komponenti testirani uredjaji pokazu razlike u reprodukciji zvuka. Treca metodoloska ogranicenost jeste nedostatak tehnickih, laboratorijskih merenja, koja ponekad mogu da unesu vise svetla u ponasanje pojedinih komponenti koje se testiraju.

Ogranicenosti referentnog test sistema se ogledaju u sledecem:

 • Zvucnici B&W 805 S su i pored svog vrhunskog kvaliteta i izrade i reprodukcije, ipak dvosistemske kutije koje narocito u reprodukciji bas podrucja nisu bile u stanju da transparentno prenesu sve detalje koji su bili sadrzani na CD-ovima.

 • Korisceni interconnect kablovi izmedju cd playera koji su poredjeni nisu bili identicni.

I pored svih ovih ogranicenosti i kompromisa koji su uglavnom posledica realnih okolnosti i datosti koje su stajale testerima u tom trenutku na raspolaganju, moze se zakljuciti da je kvalitet raspolozivih komponenti koje su cinile referentni sistem, prostorija u kojoj je vrsen test (profesionalno akusticki tretirana) kao i kvalitet CD-ova koji su korisceni u testu, bio na dovoljno visokom nivou da bi se mogli izvuci relevantni zakljucci.


Korisceni muzicki materijal

Za A-B-A vrstu testa koriscen je Usher Test disk (pesma br.6). Za testiranje ostalih karakteristika reprodukcije koriscene su sledeci CD-ovi:

 • Prostornost: Usher Test disk pesma br. 5

 • Rezolucija: Massive Attack - "100th Window" pesma br.9; The Music of Morocco pesma br. 11

 • Muzikalnost: Sara K. - "Hobo" pesma br 1 i br 7;  Usher Test disk pesma br. 12

 • Dinamika: Massive Attack - "Danny the Dog" pesma br.7; Usher Test disk pesma br.1

 • Vernost reprodukcije: Naim sampler pesma br. 6 i br 7, Usher Test disk pesma br. 8
Naim CD 5x sa Flatcap 2x

B&W 805Naim CD 5x je relativno nov Naim proizvod (star svega par godina) koji se u oficijelnoj Naim CD hijerarhiji nalazi na drugom mestu odpozadi. Postoji samo jos jedan manji (i jeftiniji) model Naim CD 5i.

Spolja, ovaj Naim proizvod, kao i svi ostali uostalom koji nose Naim oznaku, je pravljen za vecnost: masivno metalno kuciste, sa samo 4 dugmeta za kontrolu rada (Stop, Play, Napred, Nazad) i oskudnim ali jasno citljivim display-om. Ovaj Naim model nastavlja tradiciju Naim CD playera u koriscenju tzv. Swing-out transportnih mehanizama (prvi put koriscen u modelu CD 3 jos davne 1995). Radi se o tome da stavljanje CDa u kolica playera mora rucno da se uradi tako sto se sama kolica rukom „izvuku“, stavi se CD a onda se rucno vrate nazad u kuciste. Iako na prvi pogled ovakva tehnika stavljanja CD-ova izgleda primitivna, ona ima nekoliko prednosti. Najvaznija je da nije potreban nikakav motor za izvlacenje i uvlacenje kolica, a samim tim je i interno napajanje oslobodjeno jednog dodatnog potrosaca. A kada stavljate CD u player onda to i ovako i onako morate rucno da uradite – zar ne ?! Unutra se nalazi ne preterano veliki ali dovoljno tezak pak, kojim se CD pritisne, sto obezbedjuje ravnomernije i stabilnije okretanje diska. Inace, Naim CD 5x koristi Philips VAM1202 transport.

Pozadi, na zadnjoj ploci, ovaj Naim ima standardne analogne izlaze (RCA) i tradicionalne Naim (DIN). Za potrebe ovog testa korisceni su RCA analogni izlazi. Kao i svi ostali Naim CD playeri, tako i ovaj model nema digitalni izlaz. Ova poznata HiFi firma iz Engleske i dalje stoji na stanovistu da koriscenje eksternih digitalno-analognih konvertora ne resava na zadovoljavajuci nacin pojavu jitter-a kod digitalnog prenosa signala. Svodjenje jittera na nizak nivo, je po misljenju Naim inzinjera jedino moguce izvesti na zadovoljavajuci nacin ukoliko se i transportni mehanizam i digitalno-analogni konvertor nalaze u istom kucistu. Merenja izvrsena pomocu Miller Audio Research Analyzer (preuzeto iz magazina Stereophile, Novembar 2005) pokazuju da je nivo jittera u ovom playeru zbilja vrlo nizak: svega 241 pikosekundi. Osim ova dva izlaza, ovaj player poseduje i ulaz za prikljucivanje eksternog napajanja (DIN socket). Tradicija firme Naim je da gotovo svi njihovi uredjaji mogu da se napajaju pomocu eksternih komponenti. Za ovaj test je odabran Flatcap 2x, spoljnje napajanje koje se obicno preporucuje za ovaj CD player. Osim toga na zadnjoj ploci potoji i jedan prekidac za ukljucivanje i iskljucivanje strujnog napajanja uredjaja. Preporucuje se da on bude stalno ukljucen.

Krell SACD playerDigitalno-analognu konverziju ovaj player obavlja pomocu dual-mono 24-bit Burr Brown chipa. Kao digitalni filter koristi se Pacific Microsonics PMD200. Ovo je prvi Naim player u toj klasi koji ga je dobio. Naime, inzenjeri u Naimu veruju da je to najbolji digitalni filter za audio aplikacije koji trenutno moze da se nadje na trzistu. Radni naponi su oduvek predstavljali predmet posebne paznje Naim inzinjeringa. CD 5x ima 19 diskretnih regulatora napona. Analogna sekcija je implementirana na posebnoj plocici i ima dodatne LM317 regulatore. Pomocu diskretnih komponenti je izvrsena strujno-naponska konverzija.

Flatcap 2x je eksterno napajanje za Naim uredjaje – jedno od retkih koje moze da napaja dva uredjaja odjednom. Napomena: Naim eksterna napajanja ne mogu da se koriste za napajanje ne-Naim uredjaja. Takodje nije moguce bilo koje napajanje koristiti za bilo koji Naim uredjaj. Postoje odredjena pravila, kojih se treba pridrzavati prilikom odabira ovih spoljnih napajanja, za koja Naim tvrdi (vec godinama) da znacajno poboljsavaju kvalitet reprodukcije komponente za koju su prikaceni.


CEC TL51x sa CEC DA53

Naim Flatcap2xCEC je japanska firma koja ne uziva takav ugled u HiFi svetu kao sto je to slucaj sa firmom Naim, ali postoji vec jako dugo - osnovana je 1954 godine u Tokiju, Japan. Njihovi proizvodi uzivaju ugled kvalitetnih proizvoda koji poseduju dobru vrednost u odnosu na cenu. Tako se firma CEC profilirala u srednjem segmentu HiFi trzista, iako poseduje nekoliko proizvoda koji i po ceni i po kvalitetu pripadaju samom vrhu.

CEC TL51x je tzv. top loader transport. Kao i Naim i ovaj uredjaj ne poseduje motor za izvlacenje kolica i kao i Naim CD player poseduje pak za pritiskanje CD diskova u transportnom mehanizmu (samo sto je CEC pak bar dva puta veci i tezi). I tu se negde i zavrsavaju sve slicnosti izmedju ova dva uredjaja. Firma CEC sledi jedan dijametralno suprotan koncept od firme Naim u izradi CD playera. Prva velika razlika je u tome sto su transportni mehanizam i digitalno-analogni konvertor odvojeni jedan od drugog u dva posebna uredjaja. Problem negativnog uticaja vibracija transportnog mehanizma na elektroniku, koja se nalazi u digitalno-analognom konvertoru, inzinjeri u CEC-u vide kao veci problem nego redukciju jittera nastalog usled prenosa digitalnih signala kroz kabl do drugog uredjaja - naime radi se o sinhronizaciji rada elektronike odgovorne za obradu digitalne informacije sadrzane na CDu u oba ova uredjaja. Tu sinhronizaciju ovaj transport obezbedjuje pomocu posebne veze sa digitalno-analignim konvertorom – CEC Super Link kablom.

Reference system at HiFi Team shop in GrazCEC TL51x osim toga ima sopstveni transportni mehanizam (jedna od retkih firmi koja pravi sopstvene transporte) koji se pokrece pomocu kaisa (belt drive). Malo je poznato da je firma CEC prva firma na svetu koja je pocela da pravi CD transportne mehanizme koji se pokrecu pomocu kaisa. Firma CEC je patentirala ovu inovaciju jos davne 1991, kada se na trzistu pojavio i prvi CEC TL51 CD player sa kaisnim transportom. Jedan od razloga ovakvom tehnickom resenju jeste i bogato iskustvo koje je firma CEC imala tokom osamdesetih godina proslog veka u proizvodnji gramofona. Odvojenost tanjira gramofona od motora koji ga pokrece se smatralo oduvek kao osnovni postulat u izgradnji gramofona (direct-drive konstrukcije nikada nisu zbilja dozivele priznanje u HiFi svetu). Kao prenosnik se koristi kais. Na taj nacin se vibracije, nastale radom motora, odvajaju od dela u kom se vrti nosac zvuka. Time se sprecavaju vibracije samog nosaca zvuka. Tehnika stavljanja teskih pakova je takodje poznata jos iz vremena dominacije gramofona kao izvora zvuka. Pak svojom masom povecava ukupnu masu rotirajuceg tela, cime se povecava (po Njutnovom zakonu) i njegova inercija. Na taj nacin je ceo rotirajuci mehanizam (tanjir i ploca) neosetljiviji na poremecaje u brzini okretanja, do kojih moze da dodje zbog npr. spolja izazvanih vibracija. Upravo ta filozofija je preuzeta i u ovom CEC transportu.

Inace i ovaj uredjaj je uradjen vrlo solidno. Kuciste je napravljeno od debelog lima, a poklopac koji se pomera da bi se mogao staviti CD, takodje odaje vise nego solidan utisak. Uostalom, ceo uredjaj je tezak 10 kg, sto dovoljno govori o tome koliko truda ali i materijala je ugradjeno. Jedina primedba koja bi se mogla stvatiti, odnosi se na mala i nesto klimava dugmad za kontrolu rada, koja se nalaze na prednjoj ploci.

TL51x ima sledece izlaze (za povezivanje sa eksternim D/A konvertorima): TOS Link, AES/EBU (koriscen u ovom testu) kao i RCA (SP/DIF).

CEC DA53 - rear viewKao partner ovom transportu koriscen je CEC DAC DA53. Ovaj uredjaj predstavlja pravo resenje za sve one koji traze pre svega fleksibilnost. Naime, pored RCA, TOS LINK i AES/EBU ulaza, ovaj konvertor poseduje i USB ulaz (za povezivanje sa kompjuterom, na primer) i ulaze koji se nalaze na prednjoj ploci: za mikrofon (Burr Brown ADC PCM2906) i slusalice. Od izlaza, ovaj uredjaj poseduje balansirane XLR i ne-balansirane RCA izlaze kao i izlaz za slusalice (RCA). Kada signal dolazi preko USB ulaza, onda ovaj uredjaj moze da prihvati frekvencije do 48KHz. Kada signal dolazi preko TOS LINKa onda se prihvata 24 bit/96 KHz a kada se koristi AES/EBU ili RCA (SP/DIF) ulaz onda 24 bit/195 KHz (upsampling na 195 KHz umesto na uobicajenih 192 KHz je specificnost ovog konvertora – CEC inzinjeri tvrde da se na taj nacin sprecava interna intermodulacija signala). Bez obzira koji od ovih ulaza se koristi, oba izlaza (balansirani i nebalansirani) dobijaju istovremeno signal.

Sama konverzija se vrsi pomocu:

 • Burr Brown PCM1796 x 2 (dual-mono) za balansirane i nebalansirane izlaze

 • Burr Brown PCM2906 za izlaz za slusalice

 

 


vrh stranePošaljite vaš komentar:
komentar@hificafe.net


 
 
 
 
 
 
 

Copyright © HiFi Cafe, 2005-06.
Sva prava zadržana.