HiFi Cafe
 
 
4/4/2005.
Kolumne
- lični stav
- editorial
Testovi
- integr. pojačala
- preamp/amp
- zvučnici
- cd/sacd/dvd
- kablovi
- home theatre
- razno
Sistemi
- u poseti kod ...
- vaši sistemi
DIY
- projekti
- kit kompleti
Muzika
- recenzije
- prikazi/komentari
Intervjui
- tehnika
- muzika
Dokumentacija
- knjige
- stručna literatura
- autorski tekstovi
Adresar
- gde kupiti
- linkovi
O nama
- kako smo počeli
- kontakt
- impressum
 
 
 

Glavni meni: Testovi
Sekcija: Integralna pojačala
 

April 2005.

Cambridge Audio Azur 640 A

piše: Saša Daničić
copyright © HiFiCafe.NET, 2005.CA Azur 640A frontNajava da će skoro kompletan proizvodni program britanske firme Cambridge Audio od sredine marta ove godine biti dostupan i na našem tržištu, bila je zgodan povod da na slušni test premijerno dobijemo jedan od njihovih najaktuelnijih modela u ovom trenutku – integralno pojačalo Azur 640A.

S obzirom da je pojačalo bilo na raspolaganju nepunih 48 časova, treba napomenuti da je isto stiglo kao demo uređaj koji je vec nekih desetak dana bio u laganoj ekspolataciji kod distibutera.

Kako je ovaj model bio veoma čest gost u magazinima koje se bave hi-fi i srodnim temama (u formi testova i/ili reklama), direktan susret sa uređajem koji se pre toga mogao videti samo na slikama bio je veoma prijatan. Praktično ergonomsko pakovanje (pre svega sa aspekta transporta), laka manipulacija samim uređajem, pristup konektorima radi povezivanja kablova kao i par drugih sitnica, ostavilo je veoma pozitivan početni utisak. Prednja maska od sivog brušenog aluminijuma, blago talasaste bočne ivice, jasne oznake na konektorima sa zadnje strane sa "intiligentno" pozicioniranim tekstom u dva pravca (u zavisnosti od toga da li kablove povezujete gledajući uredaj od gore ili od pozadi), su detalji koje možda ne treba posebno isticati, ali ih treba pomenuti.

Tonske kontrole za treble i bass su standardne, limitirane u opsegu od ± 6dB, ali se mogu isključiti sa "Direct" prekidačem. Pored 6 pozlaćenih RCA ulaza, nalazi se i pre-out izlaz za bi-amping (ili eksterno pojačalo). Dva para zvučničkih terminala koji omogućavaju bi-wiring podržavaju banana tip konektora, kao i umetanje golih krajeva zvučničkih kablova srednje površine preseka (ko preferira spade konektore za iste će biti nažalost uskraćen). Izmenljivi strujni kabl (kompatibilan sa standardnom IEC utičnicom) i remote control su deo standardne opreme, a phono sekcija je opciona uz doplatu. Veoma diskretne led diode u svetlo plavoj boji, signaliziraju selektovani izvor zvuka, a dioda za Stand by/On neznatno menja svoj intezitet kada se pojačalo prebaci iz stand by u radni režim i obratno (ne postoji poseban prekidač za power on/off). Dizajniran i konstruisan u Engleskoj, uređaj se proizvodi u Kini.


Slušni test

Na spisku numera koje smo slušali za vreme višesatne sesije potrudili smo se da bude zastupljena najrazličitija muzika, kako po tipu, tako i po složenosti.

CA Azur 640A backOno što sam stekao kao prvi utisak neobavezno slušajući različiti muzički materijal nakon što sam pojačalo priključio na sistem je da se Azur 640A sasvim lepo uklapa u definiciju i filozofiju onoga što se naziva "Hi-Fi budget zvuk" (u pozitivnom smislu). Zvuk je tu pored vas, ne odvlači pažnju dok nešto radite a u pozadini vam svira muzika, ne morate nužno da stišavate nivo glasnoće dok pričate telefonom ili sa još nekim u prostoriji (čak i kada nivo glasnoće oko pozicije "9" na potenciometru). Nakon više od 2 sata nazovimo ga neformalnog slušanja, nisam imao osećaj akustičkog ili bilo kod drugog zamora.

Sledi kraća pauza, a zatim je još jedan krug, ovoga puta muzika je u prvom planu. Sa uvodnim taktovima numere "Our Spanish Love song" (sa albuma "Beyond the Missouri Sky"), primećujem da je bas deonica iskočila i skoro prekrila srednji deo spektra, stvarajući utisak koji bi bio najsličniji onome koji daje loudness efekat. Gitara Pat Methenyja se sve vreme trajanja numere borila za svoje mesto sa basom Charlie Hadena, a trodimenzionalnost zvučne slike (bez obzira na prisustvo samo dva instrumenta) skoro da se mogla samo naslućivati.

Zvaničan test u prisustvu tročlane ekipe otvara Patricia Barber u numerom "Summer Samba" sa albuma "Nightclub". Iako aranžmanski nije "provokativna" na način kako zvuči na primer jedan jazz big bend, lako se uočavalo mnoštvo malih detalja kojima se uvek obradujem i iznova se iznenadim kada ih lako i jasno "vidim" u zvučnoj slici. Zvuk je topao, sa veoma malo koloracija, ali sa manjkom fokusa (ko nosi melodiju, odnosno daje ritam?). Za očekivati je da to ovde bude ili vokal ili bas, ali je izostalo i jedno i drugo.

Srednji tonovi su prisutni i analitični, ali u pojedinim numerama imao sam utisak da u ovom delu spektra čujem i ono čega na snimku objektivno nema (kvazi visoki umesto srednjih tonova u numeri "Death of Alexander" sa soundtracka "Before The Rain", gde instrumentalnu pratnju ženskom volaku i muškom horu čine gong, tapan, gajde, cevasta zvona i sintisajzer).

Visoki tonovi su zvučali detaljno i na momente klinički čisto. Detalj koji je smetao i bio prisutan skoro sve vreme je trenutak kada visoki tonovi prelaze u srednje i obratno. Izostala je očekivana fina tranzicija iz jednog dela spektra u drugi, zvuk je bio istovremeno oštar i zategnut. Što nikako ne treba uzeti kao veliki nedostatak, nego nešto što je realno za očekivati kod uređaja ove kategorije.

U završnoj numeri "Circle is not round" sa pomenutog albuma "Before the Rain" timpani i gong imaju veoma dobar tajming s obzirom na kompleksnost instrumenta, ali dužina trajanja tona nakon zadatog udarca na bilo kom od ova dva instrumenta ipak traje osetno kraće nego bi to trebalo. Slično je u numeri "Convento di Sant Anna" sa sondtracka za film "English patient" zvučao i solo koncertni klavir, "skraćeno", bez promena u zvuku prilikom upotrebe pedala i kao da je ceo instrument bio dodatno umrtvljen (dampiran).

Za ljubitelje muzike David Bowiea (numera "Ashes to Ashes") i Becka (numera "New Pollution"), Azur 640 A je prvi integralac od nekoliko koji pripadaju istoj kategoriji i koje sam čuo u poslednje vreme, gde sam bio zadovoljan koherentnošću zvučne slike, dinamikom i tajmingom. Slušajući Steely Dan u par numera sa albuma "Two against nature" uočava se ponovo nedostatak očekivane prostornosti i dubine, zvuk ne uspeva da napravi "iskorak" unazad iza kutija, a ponavlja se ista situacija vezana za attack.

Berlinska filharmonija u numeri "In the Hall of the Mountain King" (album "Peer-Gynt-Suiten Nos. 1 + 2 Aus Holbergs Zeit, Suite op. 40 Holberg-Suite") uvodi nas u završnica ovog testa i približava trenutku kada se donosi finalni sud. S obzirom na izuzetnu muzičku i dinamičku kompleksnost ove numere, primetno je izostala fina gradacija ulaska pojedinih delova orkestra i njihovo postepeno "pojavljivanje" na sceni, odnosno attack u velikom finalu sa krešendom na samom kraju. Završnica u kojoj očekujete da se pred vama nađe ceo simfonijski orkestar jednostavno je bio preveliki zalogaj za ovaj integralac.Zaključak

Ukupnom dizajnu možemo uputiti samo par primedbi. Položaj konektora za zvučnike je pomalo nezgodan, jer su isti postavljeni kao i RCA konektori jedan ispod drugog (+ gore, - dole), što može da bude veoma problematično kada se žele utaći goli kablovi iole veće površine preseka. Naša sugestija je da odaberete banane kao tip utičnice i na taj način na prethodnu primedbu možete sasvim da zaboravite.

Potenciometar koji na prvi pogled izgleda masivno, pod rukom ipak ostavlja osećaj materijala sličnog tankoj plastici od kojeg je napravljen. Ali s obzirom na veoma funkcionalni remote control (koji je kompatibilan sa svim uređajima iz Azur serije) napomena vezana za potenciometar a znajući pre svega lične navike, za potencijalnog vlasnika ovog integralca sigurno neće predstavljati nedostatak.

Postojanje IEC strujnog priključka će svaki iole ozbiljniji ljubitelj dobrog zvuka nadamo se iskoristiti za upgrade sa kvalitenijim power kablom u odnosu na originalni.

Azur 640A nije neutralno pojačalo, otvoreno ističe svoje vrline, ali i ne krije nedostatke. Ako ste ljubitelj numera koje su trenutno aktuelne na top listama komercijlanih radio i tv kanala ili više preferirate recimo britanski pop/rock zvuk (The Smiths, The Thrills, Supergrass, Manic Street Preachers, ...) ovo pojačalo ce vam priuštiti dosta zabave i uživanja na duge staze. Tu su glas, gitarski rif, klavijature, bas, bubnjevi i još ponešto pride.

Mali i srednji jazz sastavi, odnosno vokalni ansambli, su tu pored vas, možda ćete se malo trgnuti kada muzičar jače okine žicu na akustičnom basu ili eventualno "okrenuti" preko ramena da proverite da li je na bini pevačica koja je alt ili mezzo sopran.

Što se tiče klasične muzike, ako niste "naslušani" i ne smeta vam recimo što korpus violina zvuči kao jedan instrument, ovo je uređaj koji vas neće razočarati niti zamoriti tokom dužeg slušanja. Svi vi koji ste negde izmedju i volite od svega po malo, u zavisnosti od toga da li ste pefekcionista ili ne, respektivno govoreći ili poslušajte još nešto u ovom cenovnom razredu ili proverite stanje na lageru distributera pre nego krenete u prodavnicu.

Shodno ispoljenom karakteru zvuka koje pruža, predlažemo i da poslušate još neki model kutija koje bi potencijalno bile dobar partner ovom pojačalu (pored B&W koje smo sticajem okolnosti jedine imali na raspolaganju u toku testa). Na našem tržištu bi to mogao biti neki od modela firmi Dali, Monitor Audio, Acoustic Energy, entry modeli Focal JM Laba, ili recimo neki od DIY modela.

Uzimajući u obzir njegovu snagu i linearnost, pojačalo može da reprodukuje zvuk prilično glasno, ali ujedno dopadljivo i nenapadno.

Azur 640A predstavlja veoma dobar odnos cena/kvalitet kako za iskrene ljubitelje muzike tako i za one koji tek ulaze u audiofilske vode (odluka silver ili crna boja je samo vaša).


 
Tehnički podaci

65 watts per channel (8 ohms)
100 watts per channel (4 ohms)
CAP5™ protection system with no sound quality degrading active circuitry added into the signal path
Upgraded power supply
SNR 96dB ‘A’ weighted
Class ‘A’ follower driver stage
Polypropylene bypass capacitors
Second set of speaker outputs
Optional MM phono
Headphone output
Standby function
Bypassable tone controls
Low resonance, acoustically damped chassis improves sonic performance
Stylish all-metal casework with a solid aluminium front panel
Slim-line Azur remote control with aluminium top panel

Cena

375 € (u protivdinarskoj vrednosti, uključen PDV)
Distributer za SCG

Radix Audio
Kneginje Zorke 73
11000 Beograd
Tel: 011 / 243 70 90

www.radixaudio.co.yu
e-mail: radix.a@eunet.yu

 
Sistem

NAD C320 BEE (sa Lapp strujnim kablom)
DENON DCD 2560
B&W DM602 S3

Zvucnicki kablovi:
VdH CS-122 Hybrid
U-byte DIY kabl

Interkonekt:
VdH D-102 Mk III (WBT konektori)

Stalci:
Atacama Nexus 6

Muzika

1. Steely Dan – "Two against nature " (Giant 74321 62190 2)
2. "Before the Rain" – OST (music by Anastasia, Polygram/Philips, 526 407-2)
3. Patricia Barber – "Nightclub" (Blue Note/Premonition 7243 5 27290 29)
4. "English patient" - OST (Fantasy/Warner music 0630 18047-2)
5. The Thrills - "So much for the city" (Virgin, CDV2974)
6. Charlie Haden & Pat Metheny – "Beyond the Missouri sky" (Verve, 3145371302)
7. Beck – "Odelay" (Geffen, GED24908)
8. David Bowie – "Scary Monsters" (24 bit digitally remastered, Virgin, 7243 521895 0 2)
9. Edvard Grieg – "Peer-Gynt-Suiten Nos. 1 + 2 Aus Holbergs Zeit, Suite op. 40 Holberg-Suite" (Berlinska filharmonija i H. von Karajan, DG 419 474-2, 1989.)
 vrh strane


Pošaljite vaš komentar:
komentar@hificafe.net


   

Copyright © HiFiCafé, 2005.
Sva prava zadržana.