HiFi Cafe
 
 
24/4/2006.
Kolumne
- lični stav
- editorial
Testovi
- integr. pojačala
- preamp/amp
- zvučnici
- cd/sacd/dvd
- kablovi
- home theatre
- razno
Sistemi
- u poseti kod ...
- vaši sistemi
DIY
- projekti
- kit kompleti
Muzika
- recenzije
- prikazi/komentari
Intervjui
- tehnika
- muzika
Dokumentacija
- knjige
- stručna literatura
- autorski tekstovi
Adresar
- gde kupiti
- linkovi
O nama
- kako smo počeli
- kontakt
- impressum
 

Glavni meni: Testovi
Tema: Vremeplov - Zvučnici
 

April 2006.

Bowers&Wilkins Matrix 3 S2

piše: Miško Manić *
© HiFiCafe.NET, 2006.


klikni na sliku za uvecanjeAudio Hi-Fi kao industrijska grana postoji pedesetak godina, mada prvi teoretski i praktični pokušaji mogu da se prate još dalje u prošlost, do nekoliko decenija pred kraj pretprošlog veka. Nekoliko godina nakon završetka drugog svetskog rata došlo je do delimične stabilizacije u ratom uništenoj Evropi i u celokupnoj  svetskoj ekonomiji. Zbog toga su ljudi poželeli da se opuste, zaborave strahote kroz koje su prošli i da se zabave. Zato se početak pedesetih godina prošlog veka može vezati za pojavu audia, a samim tim i Hi-Fi-a, kao industrijske grane. U početku je to bilo stidljivo i nevešto. Prihvatanjem novih otkrića i inovacija, ova nova grana industrije počinje sve više i brže da se razvija. Zamah dobija početkom 60-tih, kada se na tržištu pojavljuje dosta novih firmi i proizvoda, a svoj puni procvat audio doživljava početkom 70-tih godina prošlog veka kada nove firme niču kao pečurke posle kiše.

U tim zlatnim godinama za Hi-Fi pojavljuju se i mnoga nova otkrića. Neka od njih će već kroz nekoliko godina pasti u zaborav. Ko se još seća kasetofona sa Elkasetama, koji su odlično zvučali? Ili kvadrofonije? Ovde treba naglasiti nešto što mnogi ne znaju, a mnogi proizvodjači ne priznaju da je današnji ‚‚surround˝ ustvari malo modifikovan i usavršen stari  ‚‚quadro˝ koncept. Znači nije to ništa tako spektakularno novo, nešto što se do sada nije čulo i videlo,već stari koncept odavno vidjen i čut.

Takodje treba naglasiti da surround ne spada u usku oblast Hi-Fi–a, već u mnogo širu, po kriterijumima blažu, oblast audia. Ko zna šta će nam već sutra proizvodjači servirati kao neverovatnu novost, do sada nevidjenu i tako dalje ... A to će biti samo neko staro prežvakano rešenje, odavnoodbačeno iz ko zna kog razloga. Ali o svemu tome će možda biti reči neki drugi put.

Početkom 60-tih godina prošlog veka, kao što je već rečeno, stvaranjem novih firmi, počinje zamah razvoja Hi-Fi-ja i audia uopšte. Tada u engleskom gradiću Worthing, dvojica prijatelja J. Bowers i R. Wilkins osnivaju firmu za proizvodnju zvučnika, koja po početnim slovima njihovih prezimena dobija ime B&W. Od samog starta glavni osnivač i konstruktor John Bowers postavlja osnovna pravila: kvalitet zvuka i izrade mora biti maksimalan za uloženi novac, stalna istraživanja, usavršavanja, korišćenje novih tehnologija i primena najnovijih materijala. Po ovim pravilima B&W i danas radi i to izuzetno uspešno. Medju prvima uvode kompjutersku tehnologiju u kompletan proizvodni ciklus, od istraživanja do finalnog proizvoda. Osnivaju sopstveni istraživački i razvojni tim, što im omogućava da  sami proizvode svoje zvučničke jedinice i koriste ih samo za sopstvene potrebe. Svaka faza u proizvodnji podleže strogoj kontroli kvaliteta proizvodnje.

klikni na sliku za uvecanjeZahvaljujući svemu ovome B&W je za relativno kratko vreme postao jedna od najrespektivnijih i najbojlih firmi (po mnogima i najbolja) za proizvodnju zvučnika koja ostvaruje velike prfite. Njihov istraživačko-razvojni centar i laboratorija  za ispitivanje zvučnika se danas smatraju najsavremenijim u svetu. U različitim klasama, stvorili su neke od najboljih zvučnih kutija svih vremena, koje i danas mogu ravnopravno da se porede sa mnogim savremenim zvučničkim sistemima.

Modeli kao što su DM1, DM4, DM14, ili DM 70 izuzetno uspešan veliki zvučnik koji se pojavio početkom 70-tih i bio jedan od prvih hibridnih zvučnika sa elektrostatičkim ćelijama za srednji i visoki spektar i klasičnom bas jedinicom za niskotonski zvučni spektar. Svakako treba spomenuti i seriju 800 sa svim njenim modifikacijama i modelima, i njihov već legendarni model Nautilus u obliku puževe kućice, koji mnogi poznavaoci godinama smatraju za najbolji zvučnički sistem na svetu. Ovde će biti reči o jednom njihovom, takodje izuzetnom modelu sa i danas veoma aktuelnim imenom: Matrix 3 S2.

Tehnički opis

Godine 1986.  razvojno-istraživački i dizajnerski tim B&W počeo je ubrzan razvoj i izradu zvučnih kutija sa potpuno novim konceptom. Istraživanje tog koncepta počelo je nekoliko godina ranije i dobilo je naziv ‚‚Matrix˝. U stručnim časopisima su počela nagadjanja, jer niko tačno nije znao šta bi to trebalo da  predstavlja.

Pošlo se od konstrukcije zvučničkog kabineta, jer to je jedan od najkritičnijih elemenata. Zvučničke jedinice moraju da budu zatvorene, da bi zvučni talas mogao da se prostire napred i da bi se zračenje zvuka sa zadnje strane, što bi uticalo na zvuk, onemogućilo. Medjutim, tu se kod konvencionalnih konstrukcija pojavljuju i drugi problemi. Interni stojeći talasi koji se javljaju unutar kabineta posledica su zračenja zvuka sa zadnje strane zvučničkih jedinica. Kabinet već ima odredjene mehaničke vibracije i rezonancije koje potiču od zvučnika učvršćenih na kabinetu.

Ovi interni stojeći talasi, vibracije i rezonancije ulaze u interakciju što utiče na kvalitet zvuka.Treba takodje uzeti u obzir vibracije i rezonancije eksternih stojećih i povratnih talasa koji se javljaju u sobi. Ovi parametri ulaze u interakciju sa napred navedenom interakcijom i još negativnije utiču na kvalitet zvuka. Ovo se zove koloracija zvučnika. Standardne konstrkcije ovo pokašavaju da razreše različitim načinima punjenja i umrtvljavanja, kao i pravljenjem kabineta od različitih materijala.

klikni na sliku za uvecanjeDa bi se svi ovi problemi izbegli, stručni tim B&W počinje sa razvojem Matrix-a. To je sistem pregrada po principu pčelinjeg saća. Napravljene su od medijapana i tako poredjane, da ni horizontalni ni vertikalni zidovi samih pregrada nisu paralelni, već su rasporedjeni u obliku otvorene lepeze. Pošto nema paralelnih strana, ovo je bio prvi način da se izbegnu interni stojeći i odbijajući talasi. Zatim su na unutrašnjim stranama kabineta urezani žljebovi u koje je cela ćelijska konstrukcija postavljena i na taj način, kabinet učinila još stabilnijim i dala mu izuzetnu čvrstoću. Da bi se sprečile i preostale koloracije, u ćelije su postavljeni precizno sečeni komadi sundjera. Unutra je ostalo slobodnog prostora samo koliko je potrebno za zvučničke jedinice. Istovremeno sa razvojem Matrix-a usavršavane su i zvučničke jedinice i ispitivani novi materijali za njihovu izradu.

Za izradu nisko-srednjetonske zvučničke jedinice korišćen je polipropilen, ali ne kao kod drugih proizvodjača, napravljen od kopolimera već od monopolimera koji je skoro dva puta čvršći. Za Matrix seriju 2 kao visokotonski zvučnik korišćena je laserski optimizovana ‚‚aluminium dome˝ zvučnička jedinica sa B&W 801 serija 2 profesionalnih monitora. Specijalno optimizovana skretnica sa skraćenim putanjama signala smeštena je u posebnom odeljku na dnu kabineta. Matrix serja 2 takodje je napravljena i za bi-wiring i za bi-amping, pa tako svaka zvučna kutija ima dva para kvalitetnih terminala. Interno ožičenje, preseka 4mm2, radila je američka firma Monster, ali po zahtevnim specifikacijama B&W. Čim vidite interne kablove, shvatite da to nema mnogo dodirnih tačaka sa Monsterom i da su kablovi radjeni za B&W mnogo kvalitetniji. U Matrix seriji (1 i 2) postoje samo tri modela zvučnih kutija: mali-Matrix 1, srednji-Matrix 2 i veliki podnostojeći model-Matrix 3.

Matrix 3 S2 je trosistemska ili tačnije dvoiposistemska zvučna kutija. Kada se skine prednja maska, vide se tri zvučničke jedinice postavljene po vertikali, sa visokotoncem na vrhu. Dva zvučnika (bas i mid-bas) su istog prečnika 200mm, a visokotonac 25mm. Oko svih zvučnika postavljeni su plavi gumeni prstenovi, koji osim estetske funkcije, imaju zadatak da pokriju zavrtnje kojima su zvučnici pričvršćeni za prednju ploču kabineta. Korpe zvučničkih jedinica su izradjene od livenog gusa. Prednje strane korpi koje se prostiru preko cele prednje ploče nisu glatke, već po celoj površini imaju pravilno raspredjene male piramide koje služe za raspršivanje povratnih spoljnih talasa i reverba prostorije. Stoga je prednja ploča morala biti posebno ojačana, što je doprinelo da svaka zvučna kutija bude teška po 29 kg.

Pošto su ove zvučne kutije namenjene za reprodukciju koja treba da zadovolji veoma visoke standarde, morale su po pravilima B&W i da izgledaju lepo. Zato je angažovan jedan od najboljih svetskih dizajnera Kenneth Grange, čije su usluge koristile mnoge cenjene i poznate svetske firme kao što su Kenwood, Kodak, Parker, Wilkinson mnoge druge. On je napravio spoj izvanredne Matrix tehnologije i vizuelnog izgleda, tako da one i danas posle 15 godina od pojavljivanja prvog modela, izgledaju atraktivno u završnoj obradi od prirodnog furnira u bilo kojoj od tri varijante: crna (black ash), orah ili ružino drvo.

Zvučni test

klikni na sliku za uvecanjeSlušni test je započet numerom ‚‚The Boulevard of Broken Dreams˝ sa albuma ‚‚All for You˝ Diane Krall. Odmah se moglo primetiti da kutije daju izvanrednu prostornu sliku  i da imaju odličnu ‚‚ružu˝ prostiranja zvuka. Mogla se ‚‚videti˝ i osetiti veličina kongi u ritam sekciji. Čuo se dodir po svakoj dirci klavira koji Diana svira i eho koji izaziva vibracija žice nakon udara čekića, a njen glas je zvučao meko i toplo. Kompletan zvuk je bio brz, detaljan, bez koloracija sa odličnim prostorom. Sledeći je bio Nello Mirando, album ‚‚Tribute to Grapelli˝ i numera ‚‚Les Feuilles mortes˝. Detalji su opet bili izvanredni. Čulo se svako pritiskanje dugmadi na harmonici, bilo je odmah jasno da su žice na gitari metalne, a skoro da se mogao odrediti broj struna na gudalu koje prelazi preko violinskih žica. Basovi su bili duboki, dobro definisani i brzi, srednjetonsko područje vrlo prirodno,a visoki precizni, brzi ali ne i oštri. Dinamika odlična, prostornost takodje.

Još mnogo različite muzike je slušano na ovim izuzetnim zvučnim kutijama, zato ćemo slušni test završiti kompozicijom Maurice Ravell-a - "Bolero". I ako je naizgled ovo jednostavno muzičko delo, ono je u svojoj suštini komplikovano i vrlo interesantno za testiranje, jer se pojedinačni, odnosno grupe instrumenata uključuju tokom razvoja kompozicije, jedan po jedan, te se tako može pratiti prirodnost zvuka svakog instrumenta. Krešendo celog orkestra na kraju interesantan je zbog dinamike. Zato je bilo zanimljivo kako će to Matrix 3 S2 reprodukovati. Instrumenti su zvučali prirodno, bez dodatih koloracija. Kako se koja grupa instrumenata uključivala tokom razvoja teme, tako su zauzimali svoje pravo mesto u zvučnoj slici ne pokrivajući jedni druge. Finale je bilo najimpresivnije, svi instrumenti su mogli da se lociraju tačno u prostoru, a dinamika i zvučni pritisak takvi da su slušaoca ‚‚zalepili˝ za naslon fotelje.

Zaključak

klikni na sliku za uvecanjeI posle toliko godina od prvog pojavljivanja na tržištu, Matrix 3 je i dalje izvanredan i pleni prirodnošću svoga zvuka, dinamikom, prostornošću, detaljima i zvučnim pritiskom. 1987. godine kada se prvi put pojavio model Matrix 3 S1, dobio je nagradu u Nemačkoj i drugim zemljama, kao najbolji audio proizvod te godine. Nažalost, John Bowers glavni tvorac uspeha B&W, nije to dočekao, jer je umro iste godine. Treba znati da 80% studija za snimanje u svetu koristi monitorske zvučnike firme Bowers & Wilkins. Model Matrix 3 S2 proizvodio se do kraja 1992. godine i nema naslednika, po principu rada (izobarično-kompresiona kutija),u nadolazećim gamama modela B&W. Ova zvučna kutija  nije predvidjena za male prostore. Zato ako imate dosta prostora i potrebne su vam zaista kvalitetne kutije, sada ih možete nabaviti po mnogo povoljnijoj ceni (nove su koštale oko 1500 funti), ali dobro obratite pažnju u kakvom su stanju i od koga kupujete polovne zvučne kutije. Dobro očuvan par ovih zvučnih kutija, može vam pružiti puno zvučnog zadovoljstva još dugi niz godina.

 

* Miško Manić je jedan od članova bivše redakcije magazina "Audiofon".
Zahvaljujemo se autoru na ovom tekstu koji je nastao 2002. god. i do sada nije bio objavljivan
.

 


vrh stranePošaljite komentar na
komentar@hificafe.net
Diskutujte na
Forumu


 
 
 
 
 
 
 

Copyright © HiFi Cafe, 2005-06.
Sva prava zadržana.