HiFi Cafe
 
 
14/3/2006.
Kolumne
- lični stav
- editorial
Testovi
- integr. pojačala
- preamp/amp
- zvučnici
- cd/sacd/dvd
- kablovi
- home theatre
- razno
Sistemi
- u poseti kod ...
- vaši sistemi
DIY
- projekti
- kit kompleti
Muzika
- recenzije
- prikazi/komentari
Intervjui
- tehnika
- muzika
Dokumentacija
- knjige
- stručna literatura
- autorski tekstovi
Adresar
- gde kupiti
- linkovi
O nama
- kako smo počeli
- kontakt
- impressum
 

Glavni meni: Testovi
Tema: CD Player
 

Mart 2006.

Accuphase DP-55V

piše: Velimir Hrnjak
© 2006, V. Hrnjak & HiFiCafe.NET

klikni na sliku za uvecanjeAudio komponente firme Accuphase oduvek su bile nešto posebno. Vrhunski dizajn koji vuče poreklo iz ‚‚zlatnog doba˝ Hi-Fi-ja  krajem sedamdesetih godina "prošlog˝ veka, jasno pokazuje dugu tradiciju u prouzvodnji vrhunskih audio uredjaja. Uz vrhunski dizajn idu vrhunska izrada i performanse, tako da proizvodi firme Accuphase pripadaju samom vrhu ponude koja dolazi iz jedne elektronske velesile kao što je Japan.

Accuphase DP-55V*, iako svoje ‚‚ime˝ vuče od predhodnog modela DP-55 ustvari predstavlja ‚‚zamenu˝ za njihov model DP-75V koji se više ne proizvodi, a koji je u Americi poneo laskavu titulu ‚‚The Best money can Afford˝(najbolje za bilo koji novac). Koristeći isti transport i konverter, kao u modelu DP-75V, inženjeri Accuphase-a su jednostavnijim dizajnom uspeli da značajno smanje cenu (3 puta) modela DP-55V, bez gubitaka soničnih karakteristika. Accuphase DP-55V u sebi sadrži najnovija dostignuća digitalne tehnologije kao što su 24-bitna konverzija i MDS tehnologija  digitalno-analognog konvertera. Digitalno-analogni konverter (DAC) ima svoje zasebne ulaze (optički i koaksijalni) i može se koristiti potpuno odvojeno od transporta. Digitalni procesor koristi revolucionarni MDS (Multiple Delta Sigma) konverter sa 24-bitnom rezolucijom, što obezbedjuje neverovatno mali stepen izobličenja i najbolji odnos signal/šum. Digitalni ulaz (optički i koaksijalni) omogućuje priključenje drugih digitalnih audio formata, kao što su DAT, MiniDisc, ili DVD Audio. Tako ,na primer, na DP-55V možete priključiti solidan multiformatni (DVD/Svcd/Vcd/Cd-rw;.....itd) plejer kao što je Sony NS 900V i uživati u vrhunskoj audio reprodukciji, a da vas cela kombinacija (DVD+CD) košta upola jeftinije nego prvi sledeći model Accuphase-a DP-85V. U suštini, iako podseća na klasični CD plejer, Accuphase DP-55V predstavlja zasebni DAC i transport ‚‚upakovan˝ u zajedničko kućište. Digitalni izlaz omogućuje direktnu vezu sa digitalnim rekorderom (CD-R, DAT, itd) i obezbedjuje  digitalni snimak vrhunskog kvaliteta.

klikni na sliku za uvecanjeCD transport koristi potpuno digitalizovanu kontrolu svih aktuatora i mehaničkih funkcija. Ovo omogućuje trenutnu optimizaciju servo parametara  za svaki reprodukovani CD disk posebno, što obezbedjuje stabilnu reprodukciju i drastičnu redukciju grešaka pri očitavanju digitalnih podataka sa diska (u žargonu: čita sve, a i šire). Laserski pikap ima u sebi integrisan RF pojačavač  što takodje doprinosi preciznosti očitavanja i  eliminiše štetnu interferenciju. Poseban mehanizam zabravljuje nosač CD-a (fijoku), a kompletan transport je montiran na zasebnu metalnu šasiju da bi se štetan uticaj mehaničkih vibracija u toku reprodukcije sveo na minimum. Na taj način DP-55V  predstavlja ‚‚idealan˝ spoj električnih i mehaničkih parametara, koji osiguravaju precizno očitavanje digitalnog zapisa.

D/A konverter (skraćeno DAC) je proizvod fime Analog Device i nosi oznaku AD1853. Po svojoj konstrukciji to je delta/sigma konverter 24-bitne rezolucije. Paralelnim vezivanjem više delta/sigma konvertora drastično se poboljšava preciznost  konverzije – multi delta/sigma princip. U DP-5 – Multi delta/sigma princip. U DP-55V-u četiri ovakva konvertea su vezana paralelno što rezultira  podjednakim performansama bez obzira na frekvenciju signala i njegovu jačinu.

Demodulaciju digitalnog signala vrši Crystal-ov čip CS 8214. Ovaj digitalni filter osim što poseduje ekstremno niski inherentni jitter (vrsta digitalnog izobličenja), u stanju je da apsorbuje svaku jitter komonentu sadržanu u ulaznom signalu.

 CS 8412 može da obradjuje digitalne signale ‚‚širine˝ do 24 bita , što omogućuje  priključenje aznovrsniih digitalnih izvora. Na izlazu iz konvertera nalazi se tropolni analogni filter koji radi na ‚‚linear phase˝ principu. Diskretne komponente najboljeg kvaliteta  obezbedjuju čist i precizan analogni izlazni signal. 24-bitni multi delta/sigma konverter poseduje 8-bitnu ‚‚marginu˝, što omogućuje savršeno preciznu atenuaciju sve do -40db bez ikakvog gubitka u kvalitetu signala.

Accuphase DP-55V poseduje potpuno odvojene balansirane i nebalansirane analogne izlaze što samo pokazuje koliko je firma Accuphase beskompromisna u primeni najkvalitetnijih rešenja. DP-55V tako može da "tera" dva različita audio sistema istovremeno ( jedan "balansirano", a drugi "nebalansirano").

klikni na sliku za uvecanjeRaspored elemenata u untrašnjosti uredjaja izveden je takodje beskompromisno, kompletno AC/DC napajanje smešteno je u posebnu kutiju i maksimalno je udaljeno od samog DAC-a. Transport je postavljen centralno a iza njega se nalazi anlogni izlazni modul. Jednostavan i pregledan displej posduje sve funkcije uz jedan kuriozitet: opcija prikaza vremena u stotim delovima sekunde. Spoljne dimenzije 475 x 140 x 394 mm jasno pokazuju da se na prostoru nije štedelo. Završna obrada je  ekstremno pedantna i precizna. Svaki detalj na prednjoj ploči je bez greške, čak je i providna maska koja pokriva displej napravljena od pravog kvarcnog stakla , a ne od akrilne plastike koja može da se lako ošteti (npr. čišćenjem pomoću alkohola). Daljinski upravljač  je jednostavnog oblika, dugačak i uzak, dobro leži u ruci i poseduje sve funkcije. Izradjen je od  plastike "zlatno šampanj" boje (kao i prednja maska DP-55V-a) i to je uglavnom i najveća zamerka Accuphase-u u stranim audio revijama:  ne deluje doviljno ‚‚luksuzno˝ u skladu sa CD plejerom.

 

Slušni test

Slušni test Accuphase DP-55V-a obavili smo na dva odvojna audio sistema: jednom ‚‚cevnom˝ i jednom ‚‚tranzistorskom˝. 

Prvi audio sistem sastojao se od:

integralni pojačavač ‚‚Mastersound" BSE 4 A1 (single ended 2x300B, po kanalu);
zvučne kutije ‚‚Avantgarde Acoustics" Duo
kablovi  ‚‚Acoustic Zen˝: strujni ‚‚Tsunami˝; zvučnički ‚‚Satori Shotgun˝; interkonekti ‚"Silver reference" (Zero crystal silver, single ended).

Drugi audio sistem sastojao se od:

Integralni pojačavač "Audio Analogue" Maestro (dual mono 2x300w ‚‚any phase 4 ohm load˝);
zvučne kutije "Bowers & Wilkins" Nautilus 802;
kablovi firme ‚‚Neotech˝: strujni NP3PS40 (UPOCC copper); zvučnički NS1965 (UPOCC copper multylitz) i interkonekti NA-12165 (OCC single crystal pure silver).

Kao ‚‚softver˝ koristili smo raznovrsni muzički materijal, a izmedju ostalog:

Bell Reference Recordings;
Opus3 no.5 Sampler;
XRCD three blind mice Sampler;
RCA Red Seal Audio System Test CD;
Narada collection series Sampler 20 bit mastering;
Concord Jazz Heritage Series itd.

klikni na sliku za uvecanjePrvi od navedenih audio sistema karakteriše veoma kratak put audio signala i ekstremna efikasnost (100dB/m/W), tako da  otkriva i najmanju sitnicu u audio lancu. U ovakvom sistemu nema mesta za uredjaje srednje i niže klase. Accuphase DP-55V se u ovom sistemu pokazao kao autoritativni digitalni izvor zvuka sa svojom definicijom u celom zvučnom spektru i preciznom reprodukcijm. Ovde je naročito došao do izražaja srednji audio spektar sa raskošnim vokalima i odličnom definicijom žičanih i duvačkih instrumenata bez ‚‚zrnaste strukture˝ tako karakterističnom za digitalne izvore zvuka.

Drugi audio sistem na kojem smo testirali DP-55V karakteriše izuzetna dinamika, besprekorna i ‚‚brza˝ reprodukcija muzike. Accuphase DP-55V se i u ovaj audio sistem odlično uklopio  svojom neutralnošću i preciznom dinamikom. Na ovom testu se pokazala jedna zajednčka osobina za ova dva fundamentalno različita audio sistema: cd plejera jednostavno nije ‚‚bilo˝. Svojim soničnim karakteristikama Accuphase DP-55V nije ništa dodavao niti oduzimao, već je svojom netralnošću dozvoljavao da maksimalno do izražaja dodju akustične osobine svakog od navedenih audio sistema. Ako neko misli da su ove ocene Accuphase-a preterane, citiraću samo jednu rečenicu iz članka o Accuphase-u čuvenog High-End novinara objavljenog u najpoznatijem američkom High End magazinu ‚‚Stereophile˝: ‚‚Accuphase goes right for your sex and sticks its tongue in your ear.˝ Pa prevedite sami.

 

Zaključak

Accuphase DP-55V je vrhunski CD plejer, ili još preciznije vrhunski konverter i transport u zajedničkom kućištu, najviše High End klase. Uredjaji ove kategorije koštaju izuzetno mnogo, pa tako i Accuphase DP-55V, još jedan primer da "kvalitet nema cenu". Firma Accuphase je celokupno svoje znanje i dugogodišnji trud uložila da, izmedju ostalog, postane vodeća na polju digitalnih izvora zvuka.

Danas možemo da kažemo da se takav izuzetan trud isplatio. U celokupnoj gami  Accuphase-ovih digitalnih izvora zvuka, DP-55V ima najbolji odnos kvalitet/cena. Accuphase DP-55V nije najbolji, već je za te pare ubedljivo najbolje što možete da dobijete. Postoji  za nijansu bolje i tri puta skuplje i takodje nosi ime Accuphase.


* DP-55V model se komercijalno prozvodio i prodavao u periodu od 2001. do 2004. godine. Regularna cena mu je bila 4500 evra. Za više informacija možete kontaktirati njihovog zastupnika za SCG.

Korisni linkovi:
Mastersound (Italy)
Acoustic Zen (USA)
Avantgarde Acoustic (Germany)


Distributer za SCG:
Art Audio Acoustics
Zrmanjska 14
11030 Beograd
+381 11 54 24 07
+381 63 231 123vrh stranePošaljite vaš komentar:
komentar@hificafe.net


 
   

Copyright © HiFi Cafe, 2005-06.
Sva prava zadržana.