HiFi Cafe
 
 
3/12/2005.
Kolumne
- lični stav
- editorial
Testovi
- integr. pojačala
- preamp/amp
- zvučnici
- cd/sacd/dvd
- kablovi
- home theatre
- razno
Sistemi
- u poseti kod ...
- vaši sistemi
DIY
- projekti
- kit kompleti
Muzika
- recenzije
- prikazi/komentari
Intervjui
- tehnika
- muzika
Dokumentacija
- knjige
- stručna literatura
- autorski tekstovi
Adresar
- gde kupiti
- linkovi
O nama
- kako smo počeli
- kontakt
- impressum
 

Glavni meni: Testovi
Tema: Integralno pojačalo
 

Decembar 2005.

Audio Analogue Maestro Settanta

piše: Saša Daničić
copyright © 2005, HiFiCafe.NET

klikni na sliku za uvecanje

Ako je suditi po ukusu i navikama svojih prijatelja kao i velike većine poznanika, kolega sa posla, pa uključujući i moju malenkost, nabrajanje "stvari" koje svakodnevno na ovaj ili onaj način konzumiramo a koji su poreklom iz Italije sasvim izvesno bi poprilično potrajalo.

Za većinu njih verovatno i nismo svesni njihovog porekla, a opet za mnoge korišćenje prideva "italijansko" u njihovim opisu predstavlja čist pleonazam (poput cipela, garderobe, kalča, paste, špageta, kancona i da ne nebrajam dalje).

Ali verovatno je tek za mali (neko bi rekao - odabrani) krug poznavalaca Italija pojam koji se može povezati sa vrhunskim HiFi-jem. Za one koji ne znaju ili nisu sigurni, pomenimo imena poput Pathos-a, Unison Research-a, Diapason-a i Sonus Faber-a koja predstavljaju slobodno se može reći svetski priznate brendove a ujedno i prvu ligu italijanske Hi-Fi (hi-end ?) industrije. Svako ko je do sada imao prilike da vidi bilo koji od proizvoda nekog od pomenutih proizvođjača sigiran sam da je zapazio jedan mozda ne toliko prepoznatljiv koliko specifičan dizajn, nešto što možda se neće svakome svideti ali pored čega će barem zastati na trenutak (a verovatno i nešto duže). Sticajem okolnosti nekako u isto vreme u moj dnevni boravak su stigla dva veoma respektivna predstavnika italijanskog Hi-Fija, integralno pojačalo Audio Analogue Maestro Settanta i Sonus Faber zvučnici model Cremona Auditor. 

Stavivši ih ovako jedno pored drugoga, teško da bi čovek samo na osnovu vuzelnog doživljaja mogao da kaže odakle dolaze: masivan sa jedne, odnosno sveden i minimalistički sa druge strane, dizajn pojačala predstavlja suštu suprotnost toplini drvenog kabineta i elegantnim linijama u najboljoj tradiciji post moderne koje krase SF zvučnike sa koje god strane ih pogledali. Srećom, kako se od mene nije tražilo da napravim izbor i donesem odluku koja bi od ove dve komponente trebala da završi u muzeju savremene umetnosti ili nekoj galeriji sličnog karaktera, u tekstu koji sledi pokušaću da iznesem svoj doživljaj zvuka i opšteg rasploženja koje sam imao slušajući ovu kombinaciju, sa Maestro Settanta pojačalom u glavnoj ulozi.

klikni na sliku za uvecanjeIstorijat firme Audio Analogue započinje ne tako davne 1995. god i od samog početka kompletno poslovanje funkcioniše kao "porodična kompanija". Kompanija je vlasništvo porodice Blanda i locirana je administrativno u mestu Monsummano Terme, odnosno na periferiji Pize gde se nalazi razvojna laboratorija, u jednoj od najlepših italijanskoj pokrajini – Toskani.

Na čelu razvojnog tima nalaze se dve osobe - Marco Manunta i Giuseppe Rampino i veoma bitan čovek iz pozadine - Claudio Bertini. Svaki novi proizvod se veoma brižljivo testira od strane ekspertskog panela audiofila korišćenjem tzv. "blind testova" (ili kako bi mi rekli na nevidjeno), odnsno kombinovanjem sa najrazličitijim  komponentama ostalih proizvođača audio i video oprem. Završno tjuniranje se obavlja u prisustvu odabrane ekipe pojedinaca i eksperata iz oblasti elektronika i muzike. Tek nakon toga i ako su svi testovi uspešno završeni komponenta je spremna za komercijalnu ekspolataciju.

klikni na sliku za uvecanjeKompletna serija Maestro promovisana je kao nešto što je zadržalo sve ono na šta su ljubitelja AA zvuka navikli i što im je dobro poznato. Ali i koja sadrži jedan novi kvalitet i pruža "više" onome ko to i želi, odnosno je spreman da za to i plati. Maestro Settanta (settanta na italijanskom znači 70) je po hijerarhji drugo integralno pojačalo u ovoj seriji. Prvo mesto pripada modelu Maestro Integrato, u čijih preko 50 kg težine je smešteno 2 x 150W/8 oma (2x600W/2 oma) i prema kojem barem ovako na papiru "mladji brat" Maestro Settanta sa deklarisanih 2 x70W/8oma nema šta da traži. Ali papir je jedno, a slušni test je srećom nešto sasvim drugo.

Serija Maestro predstavlja najviši rang u ponudi – entry level čine proizvodi koji pripadaju seriji Primo, zatim sledi Compositori (Puccini, Bellini, Rossini) i na kraju Maestro. U trenutku kada je pojačalo krajem oktobra stiglo na test, promovisano je i nekoliko novih proizvoda, poput Enigma multifunkcionalnog audio amplifier/CD/tuner combo, odnsno proizvoda u okviru prve dve serije sa sufiksom VT u imenu (VT - Vacuum Tube asocira da je reč o uredjajima hibridnog tipa), itd.

Dizajn

Kućište u koje je smešteno pojačalo izradjeno je u kombinaciji aluminijuma i čelika i bez svake dileme završnom finišu se ne može poreći da mu manjka utisak luksuznog i "zavodljivog" proizvoda. Ako krenemo nekim logičnim redosledom sa prednje strane simetrično na levom i desnom kraju respektivno nalaze se dva po dimenzijama istovetna dugmeta (switcha) koji su povezani sa upravljačkom logikom unutar pojačala – prvi ima funkciju selektora ulaza, a drugi predstavlja potenciometar. U sredini se nalazi veoma pregledan displej uradjen u tzv. "PLED dot matrix high contrast" tehnologiji, na kojem možete očitati trenutni status uređaja (plava dioda sa krajnje leve strane označava standby mod), selektovani izvor zvuka, trenutni položaj potenciometra za jačinu zvuka u dB kada je pojačalo u power on modu, odnosno krajnje desno nalazi se IR risiver za daljinski upravljač. Na raspolaganju je 5 linijskih ulaza, od kojih je prvi u nizu sa onakom PH/1 moguće konfigurisati kao MM (sa pojačanjem od 40 dB) ili MC ulaz (sa pojačanjem od 60 dB) ili ga koristiti kao fabrički predefinisani linijski ulaz.


klikni na sliku za uvecanje Ono što pored samog kućista značajno doprinosi težini od 17 kg (o "doprinosu" samom zvuku biće više reči u odeljku slušni test) je veoma strog izbor ugradjenih pasivnih i aktivnih komponenti. Napajanje analognog dela se sastoji od snažnog torusnog transformatora sa dva posebna izvoda i ispravljačkim sklopom, po jedan za svaki kanal, koji omogućavaju potpunu nezavisnost analognih sklopova širokog propusnog opsega i male povratne sprege. Analogni sklopovi su urađeni sa odabranim diskretnim komponentama.

Pasivne komponete po kvalitetu su u potpunosti usaglašene sa ostatkom sistema: Vishay-Dale otpornici koji zadovoljavaju vojne (MIL) standarde, WIMA nepolarizovani kondezatori male tolerancije napravljeni na bazi poliestera/propilena (serije MKP4 i MKP10), brzi elektrolitički kondezatori visokog kapaciteta, izlazni bipolarni tranzistori koji proizvodi On Semiconductor (bivše vlasništvo Motorole) isporučuju deklarisanih 70W po kanalu na 8oma, odnosno 140W na 4 oma, i da ne dužimo dalje.

Masivni hladnjaci obezbeđuju nesmetan protok vazduha i odvođenje toplote koja se stvara u toku rada, dok je ožičenje unutra samog uredjaja sjajan primer onoga što bi se moglo nazvati školski uredno i jasno izvedeno povezivanje, u najboljem smislu te reči.

klikni na sliku za uvecanjePogled sa zadnje strane ne donosi nikakva posebna iznenađenja niti zahteva dodatni komentar. Sve do sada rečeno u vezi kvaliteta važi i za RCA (cinch), odnosno konektore za priključivanje zvučnika - robusno, masivno, pouzdano, jasno obeleženo, sa potpisom WBT kao proizvodjača. Prisustvo standardne IEC strujne utičnice omogućava zamenu fabrički isporučenog strujnog kabla, terminal za uzemljenje u slučaju korišćenja phono ulaza lociran je pored varijabilnog phono/line ulaza, a na kraju sekcije sa RCA konektorima nalazi se i tape in/out, odnosno pre-amp izlaz. Pojačalo nema standardni power on/off prekidač tako da čim se poveže na napajanje prelazi u stand-by mode i na ovo treba obratiti posebnu pažnju.

I pored veoma sofisticiranog i naprednog sistema zaštite koji kontroliše mikroprocesor, naša preporuka je da nikako na treba vršiti promenu kablova ili priključivanje uređaja, odnsno povezivanje zvučnika pre nego se strujni kabl fizički izvuče iz pojačala ili strujne šuko utičnice - čak iako vam se veoma žuri iz bilo kog razloga. Originalni strujni kabl ima jasno označenu fazu, što je detalj koji se veoma retko sreće kod proizvođača audio opreme, a iz iskustva znamo da ovaj detalj utiče na zvuk, generalno govoreći.

Sve ovo oslanja se na 4 masivne nogice urađene u istoj završnoj obradi kao i samo pojačalo. Da sve bude na nivou do kraja, daljnski upravljač težine od skoro pola kg, koji bi se dizajnom bez problema uklopio u scenografiju nekog od SF filmova iz sedamdesetih godina prošlog veka, sadrži komande za sve operacije koje su vam na raspolaganju, kako one koje možete obaviti i manuelno (selekcija ulaza, balans, vol+/-, power on/off), ali tako i one koje je moguće obaviti samo daljinski (promena tipa, odnosno namene PH/1 ulaza i mute).

klikni na sliku za uvecanjeIako će vam se možda učiniti da je reč o uređaju koji je na kraju ipak "samo" standardno stereo integralno pojačalo, treba reći da u stvarnosti to i nije sasvim tačno. Naime, pored promenljivog PH/1 ulaza i pre-amp izlaza, na raspolaganju vam je i by-pass mod kao i RS232 interface. Prva opcija vam omogućava da odaberete jedan od od 6 raspoloživih ulaza (5 linijskih + tape in) i da integralno pojačalo koristite kao pojačalo snage i kao takvo ga inkorporirate u multikanalni audio/video sistem. S obzirom na klasu samog uredjaja proizvodjač preporučuje da se u ovakvoj kombinaciji pojačalo koristi za prednji par zvučnika, a da se o centralnom i zadnjim zvučnicima, odnosno subwoofer-u "brine" ostatak multikanalnog sistema.

RS232 serijski port je opcija koja verovatno u našim uslovima neće baš doživeti svoju punu afirmaciju, ali i pored toga treba reći da je reč o nečemu što je veoma primenljivo u uslovima kada se želi daljinska kontrola pojačala putem PC-ja ili automatizacija celikupnog audio/video sistema unutar vašeg stana ili kuće. Tehničke detalje o ovome potražite na web sajtu proizvodjača.

 


vrh stranePošaljite vaš komentar:
komentar@hificafe.net


 
   

Copyright © HiFi Cafe, 2005.
Sva prava zadržana.