HiFi Cafe
 
 
20/4/2005.
Kolumne
- lični stav
- editorial
Testovi
- integr. pojačala
- preamp/amp
- zvučnici
- cd/sacd/dvd
- kablovi
- home theatre
- razno
Sistemi
- u poseti kod ...
- vaši sistemi
DIY
- projekti
- kit kompleti
Muzika
- recenzije
- prikazi/komentari
Intervjui
- tehnika
- muzika
Dokumentacija
- knjige
- stručna literatura
- autorski tekstovi
Adresar
- gde kupiti
- linkovi
O nama
- kako smo počeli
- kontakt
- impressum
 

Glavni meni: Testovi
Tema: Razno
 

April 2005.

AHP Audiofilni osigurači

piše: Vladimir Kecman
© 2005, HiFiCafe.NET

AHP Audiofilski osiguraci

Kontakt:

Audiophile Hifi-Produkte
Kurt-Schumacher-Straße 2
57555 Brachbach

Telefon: 02745 - 8417
Telefax: 02745 - 8438

e-mail: info@audiophiles-hifi.de

Za tehnicka pitanja:
e-mail: technik@audiophiles-hifi.de


Osiguraci za hi-fi i hi-end uredjaje koje nudi firma AHP iz Nemacke su posebno razvijeni za potrebe audio oblasti i prilikom izrade su korisceni visoko kvalitetni materijali. Za razliku od klasicnih staklenih osiguraca, koji su u najvecoj meri zastupljeni u svim audio uredjajima, prednosti ovih specijalnih osiguraca su visestruke.

Podjimo redom:

• Kontakt kape su izradjene od mesinga sto omogucava najbolji moguci kontakt posto su, po pravilu, i nosaci osiguraca u uredjajima izradjeni od niklovanog mesinga. Finis kapa osiguraca je, inace, ponudjen u dve verzije: niklovana i pozlacena.

• Zica unutar osiguraca je izradjena od cistog bakra koji zbog svoje visoke provodljivosti povoljno utice na kvalitet zvuka.

• Kuciste je, za razliku od klasicnih staklenih osiguraca, napravljeno od keramike vrlo otporne na rezonanciju i napunjeno specijalnom smesom peska koja odrzava konstantnu temperaturu i sluzi za gasenje provodnika ukoliko dodje do povisenog napona i njegovog pregorevanja.

• Smesa unutar kucista “smiruje” bakarni provodnik i time utice na stabilnost rada dok elektricne vrednosti ostaju konstantne.
Zvuk

Posto sam pre gotovo mesec dana zamenio originalne staklene osigurace u cd player-u i pre/power kombinaciji pojacala specijalnim keramickim u varijanti sa pozlacenim kapama, mogu da iznesem iskustva i licne utiske.

Prilikom prvog slusanja, ma koliko se trudio da primetim razliku, nije mi polazilo za rukom jednostavno iz razloga sto sam ocekivao veliku promenu u sound-u koja je trenutno audibilna kao prilikom zamene interkonekcijskih ili zvucnickih kablova npr. Menjao sam redom diskove u cd player-u, slusao na raznim jacinama, menjao poziciju slusanja, na kraju okretao ledja zvucnicima i zatvarao oci ili pak slusao u razlicito doba dana i u sitne nocne sate. Ukratko, cinio sve da razliku uocim ali jednostavno je nije bilo. Da li je u pitanju “usviravanje” ili “przenje”, toliko vazno kod audio komponenti i kablova a ne retko i zucno polemisano, ne znam, ali mi se u pocetku cinilo da je investicija u osigurace bila “pucanj u prazno”. Jedino sto sam bio siguran je to da osiguraci definitivno ne stete uredjajima i da su daleko kvalitetniji od originalnih sto me je u neku ruku smirivalo od pomisli da sam novac uzalud potrosio.

Snagom volje uspeo sam relativno brzo da potisnem misli o neproduktivnom upgrade-u. Protekle su u medjuvremenu tri nedelje. Nakon jednog od redovnih jutarnjih rituala ukljucivanja uredjaja i dopustanju istim da se dobro zagreju – najmanje pola sata pre pocetka session-a slusanja - pocelo je da se desava nesto zaista neocekivano. Kompletna linija je zazvucala rasterecenije i mirnije bez nervoze koja je ponekad umela da dominira muzikom i ucini da sistem izgubi kontrolu nad istom. Perspektiva se produbila, bas je dobio jasnije i preciznije konture, postao voluminozniji. Ono sto me je najvise obradovalo je smanjena ostrina visokih i njihova meksa i opustenija prezentacija dok se timing, kojim se moj sistem inace odlikuje, za nijansu popravio. Da bih potvrdio da se ne radi o umisljenom poboljsanju zvuka proisteklom iz puste zelje da sistem bolje zvuci, na scenu su stupili diskovi koje znam od napred i od nazad napamet i sluze mi za otkrivanje najsuptilnijih razlika u sistemu koji slusam.

Truba sa sordinom Miles Davis-a u baladi “Blue in Green” sa diska Kind of Blue (Columbia CK 64935) u visokim lagama i legato odsviranim tonovima zvuci bez ranije prisutne blage distorzije i ne odaje utisak kompresovanosti sound-a koji je sada otvoreniji, zivlji i dinamicniji. Zapazanja se odnose posebno na sledece momente u numeri, aproksimativno u: 0:20, 0:37, 1:00, 3:42, 4:03, 4:24, i 4:52 munutu. Isti album, kompozicija “All Blues” Nakon osam taktova intro-a, ili na jedanestoj sekundi, saksofon zapocinje ostinato figuru koja se ponavlja tokom celog chorus-a preko koje truba svira melodiju teme. Ovde se jasno cuje suptilni zvuk nalik na pucketanje i sustanje kao kada bi sitne kapi vode direktno udarale u mikrofon. Ucinilo mi se da laser ne ocitava dobro ili da je disk ostecen ali vec nakog drugog slusanja postalo mi je jasno da je to sound koji nastaje milisekundu pre attack-a tona, kombinacija trske koja vibrira izmedju usta Cannonball Adderley-a, bakelitnog mundstika njegovog saksofona i vazduha koji pod pritiskom ulazi u instrument. Ovaj zvucni efekat ranije ili nije bio prisutan ili ga nije bilo moguce percipirati ali definitivno sam se uverio da novi osiguraci imaju pozitivan efekat na rad uredjaja i njihov sound. Nista drugo ne moze da bude, sluh mi se sigurno nije odjednom popravio.

Numera “Throw it Away” Cassandra-e Wilson sa albuma Glamoured (Blue Note 7243 5 90951 27) donela mi je nova iznenadjenja. Kompoziciju otvara kontrabas extended intro-m. Sound instrumenta je pun, attack je pregnantan a ton koji se za njim razvija odaje karakteristike poboljsanog timing-a cd player-a. Kontrabas je dobio na jos vecoj dubini i preciznosti a autoritet koji poseduje kao jedan od najvaznijih instrumenata svake ritam sekcije, ujedno i kao potpuno ravnopravan solo instrument, ni jednog trenutka ne dolazi u pitanje. Upravo pred zavrsetak intro-a tacno se moze razaznati ultra tiha komunikacija izmedju kontrabasiste Reginald Veal-a i Cassandra-e Wilson i njegovo stavljanje do znanja pevacici da je zavrsio sa solom i da je ona na redu. Zatim sledi njeno naginjanje ka mikrofonu koje je potpuno audibilno isto kao pokretanje usana i zvuk koji nastaje dok se priprema da otpeva prve stihove. Suptilne momente kao ove, koji su sastavni deo muzike, ranije nisam primecivao a sada su prisutni stvarajuci jos kompletniju zvucnu sliku i utisak zivog nastupa. Tome pogotovo doprinosi puckanje prstima na “dva” i “cetiri” koje je izuzetno verno reprodukovano. Kod ovako kratkih zvucnih signala visokog pitch-a cesto se javljaju izoblicenja i odstupanja od realnog sound-a jer je prilicno tesko pravilno ih snimiti i reprodukovati.

Uvodni taktovi pesama “The Weight”, “Only a Dream in Rio” i “Show Me a Love” sa albuma Cassandra-e Wilson The Belly of the Sun (Blue Note 7243 5 35072-20) u kojima dominiraju perkusioni instrumenti sa kongama i bongosima u prvom planu zvuce vrlo ritmicno sa timingom koji ima blagu tendencijom ka napred sto cini da muzika zvuci nijansu uzbudljivije. Moguce je tacno razaznati da li perkusionista svira kongu blize njenoj ivici ili bongos viseg stima. Da se timing kompletnog sistema poboljsao pokazuje i pop numera pumpajuceg bas bubnja sa najnovijeg singla Chemical Brothers pod nazivom“Galvanize”, album Push the Button (Virgin UK 724356330221). Joni Mitchell i njen izuzetno originalan glas reprodukovan je precizno a prostor oko pevacice, konture otpevanih stihova i sound solo klavira u pesmi “Blue” i gitare i bubnjeva sviranih metlicama u numeri “California” obe sa albuma Blue (Reprise 7599-27199-2) jasno su definisani.

Zakljucak

Audiofilni osiguraci donose promenu u sound-u definitivno (Neko se smeje. Drugi slusaju). Zamenom originalnih staklenih specijalnim keramickim ucinicete vama i vasem hi fi sistemu uslugu. Muzika zvuci opustenije i preciznije a najizrazenije su promene u basovima i reprodukciji vokala dok je kompletna muzicka slika ritmicnija, transparentnija i stice se utisak da se bina sa muzicarima povukla par metara unazad. Svejedno je da li ste ljubitelj rock i pop muzike, jazz-a i klasike, vokalne ili instrumentalne muzike uzmite ozbiljno u razmatranje ovaj upgrade jer za zaista malu kolicinu novca vas sistem zazvucace primetno bolje. Uskoro cu zameniti osigurace u tuner-u i DVD player-u. Ocekujem iste rezultate.

Pomenuo bih na ovom mestu moje iskustvo prilikom narucivanja ovih osiguraca. Posto nisam bio siguran koji odgovara mom cd player-u stupio sam u kontakt preko email-a sa vlasnikom firme AHP Andreas Jungblut-om i nakon par blic brzih razmena poruka dilema je bila otklonjena. Nakon samo tri dana paket je na moje veliko iznenadjenje vec bio pred vratima. Razlog vise cudjenju je cinjenica da nisam ni stigao da uplatim novac na racun firme a proizvod je bio u mojim rukama. Zaista neverovatan potez za danasnje vreme.

Osiguraci su sledecih dimenzija i modela (cena je po komadu i izradjuju se u svim vrednostima):

6,3 x 32 mm 250V pozlacene kape 11.- eura, niklovane kape 9.- eura
5 x 20 mm 250V pozlacene kape 7.- eura, niklovane kape 5.- eura


Koristan link:
http://www.6moons.com/audioreviews/isoclean3/fuses.html

 

 
Sistem

CD player: California Audio Labs DX 2 na platformi Walter Tschuchnik
Predpojacalo: Audio Note M Zero (cevno, WA 6111)
Pojacalo snage: Audion “Silver Night” SET sa 300 B cevima 2 x 7 W
Zvucnici: Triangle Acoustics Comete 202 (modifikovani)
Kablovi: QED, VdH

Muzika

1. Cassandra Wilson – Belly of the Sun (Blue Note 7243 8 37183 20)
2. Cassandra Wilson – Glamoured (Blue Note 7243 5 90951 27)
3. Joni Mitchell – Blue (Reprise 7599-27199-2)
4. Chemical Brothers – Push the Button (Virgin UK 724356330221)
5. Tom Petty – Into the Great Wide Open (MCA 0881-10317-2)
6. Tom Waits – Blood Money (Anti 6629-2)
7. Gianluigi Trovesi – Dedalo (Enja 9419-2)
8. Mstislaw Rostropowitsch – Portrait – Dvorak, Saint-Saens (EMI 7243 4 78399- 2)
9. H. von Karajan – Tschaikowsky, Sinfonie No. 6 “Pathetique” (EMI 25 21 43 2)

 


vrh strane


Pošaljite vaš komentar:
komentar@hificafe.net


   

Copyright © HiFi Cafe, 2005.
Sva prava zadržana.