HiFi Cafe
 
 
11/03/2007.
Kolumne
- lični stav
- editorial
Testovi
- integr. pojačala
- preamp/amp
- zvučnici
- cd/sacd/dvd
- kablovi
- home theatre
- razno
Sistemi
- u poseti kod ...
- vaši sistemi
DIY
- projekti
- kit kompleti
Muzika
- recenzije
- prikazi/komentari
Intervjui
- tehnika
- muzika
Dokumentacija
- knjige
- stručna literatura
- autorski tekstovi
Adresar
- gde kupiti
- linkovi
O nama
- kontakt
- impressum
 

Glavni meni: Kolumne
Sa Nikolom nedeljom u 22
 

11. mart 2007.

HiFi Lanac - Renesansa triode (1. deo)

piše: Nikola Vukušić *
© Nikola Vukušić & HiFiCafe.NET, 2007.


Ova civilizacija imala je jednu renesansu, već pomalo zaboravljenu, a nama audiofilima upravo se dogadja renesansa triode, već pomalo zaboravljene.

Civilizaciju je nagli razvoj tehnologija u XX veku vukao napred, da bi se nama audiofilima dogodilo čudo, ili ako hoćete presedan. Vratili smo se unazad za više od pola veka, zarad dobrog zvuka i poštovanja prema prirodi koja nas je obdarila sluhom i razumom, neprevaziđenim senzorima za zvuk i osećaj.

Nagli uspon interesovanja svetskih audiofila, dogodio se nakon spoznaje da se trodimenzionalna zvučna pozornica samo iluzijom može preneti sa dva kanala, stereofonski. Ovu iluziju najbolje dočarava elektronska cev (lampa) ili od milja "stara dama".

Nakon višegodišnjeg rasta popularnosti među svetskom audiofilskom elitom, pojačavači sa cevima počeli su konačno da interesuju vodeće američke i engleske audio-novinare. Oni prvi diktiraju audiofilskim narodom celog sveta, ovi drugi samo evropskim. Sve decenije postojanja cevnih pojačavača vrhunske klase, za njih su veoma nalik amneziji. Naročito su ponosni na inovaciju pojačavača sa jednom lampom u izlazu (Single Ended, skr. S.E.) i radom u klasi A. Ne želim da tvrdim da su gospoda novinari, u principu spori kada je otkrivanje novina u pitanju, ali svako ko je imao prilike da čuje dobar triodni sistem shvatio je da je bilo samo pitanje vremena kada će se triodna groznica proširiti.

Dobar pojačavač sa single ended triodom je čudovišna stvar.

U kombinaciji sa zvučnicima odgovarajućih performansi, ovaj zvuk pruža sve karakteristike audiofilskog zvuka sa elegancijom i preciznošću. I mada cevi posebno dolaze do izražaja prilikom trodimenzionalnih prezentacija, triodna muzika bazu slušanja prebacuje sa fotografskog vizuelnog slikanja detalja, na trenutno fizičko i direktno poimanje muzike. Čudno je i doskora nezamislivo, da možemo postići osećaj prisutnosti i malim tananim pojačavačem i osetljivim zvučnicima, čime se dobija rezultat bolji od svega što mogu zvučnici od 83 dB osetljivosti, osnaženi sa 500 W.

Kroz niz godina prepoznao sam dovoljno audio manijaka koji nisu štedeli novac, vreme i vlastitu energiju, kako bi stvorili takve monstrum sisteme. Tek neki od njih spretno ih se odriču i pri nabavci su pojačavača sa cevima. To će opet da ih košta dosta novca, nerava i energije, ali sada su barem na pravom putu za svojim tonom. Ne treba voditi računa o finansijskoj neprivlačnosti cevi 300B ili činjenice da 2A3 proizvodi snage koliko i čip od dva dolara, valja pratiti sebe, a tamo je i ostali svet.

Mada je dobar deo audiofila početkom devedesetih prešao na cevni ton iz pomodnih razloga, mora nešto postojati kao solidna osnova, ovog već svetski velikog biznisa. Jer da je u pitanju bio samo pomodni hir taj bi talas došao i prošao pre nego što bi dosegao razmere prave svetske audio histerije.


Nekima je trioda noćna mora

(klikni za veći prikaz / click on image for larger view)

Bez obzira na malu snagu i merno gledano na nesavršene karakteristike, cevni ton doslovce menja tržište na kome je 50W snage, donedavno smatrano za apsoulutni minimum. Zato su prvim triodnim talasom vladali veliki pojačavači sa cevima 211 i 845. Velikim pojačavačem smatrani su snagaši koji su imali dvocifren broj vati (20 do 30 W). S. E. pojačavači sa cevima 211 i 845 su zaista odlični predstavnici sopstvene staro-nove tehnologije, u kulturi gde su velike snage taj značajan činilac koji obavlja posao. U tom kontekstu, trovatni pojačavač sa 2A3, ne shvata se ozbiljnom napravom, do trenutka dok ne čujete jedan od njih.

Triodni pojačavači danas predstavljaju samo mali deo cevnog univerzuma, a ovaj se može deliti po više parametara. Najčešče je novac determinanta, tj. koliko ste spremni da ga uložite. O tome naš narod ima izreku koja, i u ovoj oblasti, važi.

Sad već možete praviti podelu po nekim pojmovnim nazivima koji nisu baš jasno definisani: State of Art, High End, Ultimate Fidelity, High Perfomance Audio, High Definition, ... Informativno osvrnuću se na prvi i zadnji pojam.

State of Art

Za takav uređaj, podrazumeva se da je doživljaj "trofazne" prirode: kad doživite njegov izgled, kad zavirite dublje i kad ga privedete nameni.

Teško da veliku metalnu kutiju, sa ručkama i prekidačem, smestite u ovu kategoriju, ali iliustacije radi pojačavači Conrad–Johnson i Audio Research, savremeni gramofoni, SME ručke zadnje generacije, pripadaju sa pravom ovoj klasi uređaja namenjene odabranima. Ovaj pojam je blisko vezan sa novcima i ne bih da Vas čačkam, već samo zagolicam.

Na vrhuncu svoje slave Marlen Ditrih je kod Rols-Rojsa poručila crveni kabriolet sa odgovarajućim enterijerom. Britanci se ne prave Englezi i urade sve najbolje što mogu. Na dan predaje automobila okupi se svita fabričkog vrha, hrpa novinara i fotoreportera zajedno sa radoznalcima svih fela. Direktor kompanije, na crvenom tepihu, pompezno preda ključ filmskoj divi, a ona prevrnu očima i zacvrkuta: “Podignite ovaj prelepi crveni poklopac da pogledam motor”. Nasta tajac, a nakon toga žamor. Direktor u više pokušaja nije uspeo ili nije znao kako se to radi. Nastade komešanje koje potraja. Kroz okupljene probi se odnekuda čovek koji je srećom znao da otvori poklopac. Sajberova pogleda motorski prostor i zadovoljno izusti: “Napravila sam dobru kupovinu”.

High Definition


C-J Premier 11 power amp

(klikni za veći prikaz / click on image for larger view)

Ovakav naziv za audio uređaj podrazumeva visok stepen korespodencije primenjene elektronike i muzike. Visok domet ostvarene reprodukcije muzike mora imati reper u živo izvođenoj muzici.  Toplina zvuka, njegova mekoća i tačnost detalja su osnovne odrednice na putu stvaranja audio pojačavača. Frekventni spektar treba očuvati integralnim, a sprečiti ekskurzije nepravilnog rada zvučnika pri ma kako zahtevnom muzičkom materijalu. Zvuk se mora preneti transparentan do elementarnosti, bez dodatih primesa i bez mogućnosti da sistem izgubi kontrolu. Reprodukcija muzike treba se doživeti kao živahna i realistična sa prirodnim tonusom i dinamikom. Tonskoj pozornici mora se obezbediti maksimalna širina i sačuvati autentičan fokus. Ovim se postiže očuvanje treće dimenzije po dubini muzičkog tela.

U svim spomenutim pojmovima prisutna je trioda kao zvezda programa. Od njenog pronalaska (Lee de Forest 1906 g.) do nanašnjih dana važi za najmuzikalniji pojačavački elemenat. Ma koliko da pomislite da ima pojačavačkih elemenata za istinu postoje samo dva koji rade na oprečnim principima:

a) kretanje elektrona kroz vakuum, i
b) kretanje šupljina kroz poluprovodnik

Gladano kroz vreme od početka proizvodnje pa do danas i na načine upotrebe, cevi se mogu podeliti na: najstarije-prednje, starije-srednje, stare-zadnje i nuvistor. U nabrajanju sam izostavio savremenu produkciju.

Sledeći naslov je: RENESANSA TRIODE 2. deo

 


*Autor je vlasnik i glavni konstruktor firme Tube Audio Lab iz Zemuna
Web: www.tubeaudiolab.co.yu
e-mail: tubelab@EUnet.yu

Prethodne kolumne Nikola Vukušića možete naći na strani www.hificafe.net/kolumne
vrh strane


Pošaljite vaš komentar: komentar@hificafe.net
Posetite Forum


 
   

Copyright © HiFi Cafe, 2005-07.
Sva prava zadržana.