HiFi Cafe
 
 
25/03/2007.
Kolumne
- lični stav
- editorial
Testovi
- integr. pojačala
- preamp/amp
- zvučnici
- cd/sacd/dvd
- kablovi
- home theatre
- razno
Sistemi
- u poseti kod ...
- vaši sistemi
DIY
- projekti
- kit kompleti
Muzika
- recenzije
- prikazi/komentari
Intervjui
- tehnika
- muzika
Dokumentacija
- knjige
- stručna literatura
- autorski tekstovi
Adresar
- gde kupiti
- linkovi
O nama
- kontakt
- impressum
 

Glavni meni: Kolumne
Kafenisanje sa Nikolom
 

25. mart 2007.

CES 2007.

piše: Nikola Vukušić *
© Nikola Vukušić & HiFiCafe.NET, 2007.


Amerika, Nevada, Las Vegas i CES lako se pišu i čitaju, ali nije lako stići tamo. Zato smo dvojac Mileta i Nebojšu ispratili sa obe strane Brankovog mosta. Malo pokvašeni poželeli im ugodan let i izdržljive želuce. Iz iskustva obojica rekoše da to nije dovoljno. Putuje se i preseda toliko dugo i često da ni stjuardese nisu tako lepe, a želudac sa brzom hranom, nemoguće je sačuvati. Nazdravili smo još jednom i kormilaru Miki koji je tamo daleko i poželeli zdravlja, i sreće bar dok CES traje.

Prvo smo spakovali i poslali najbolje što smo mogli a sad i svoje najbolje ispratili. Reskir je velik, ali izazov još veći.

Rastali smo se sa dozom bojazni i zebnje.

CES je najveća svetska smotra ozbiljne, zabavne i svih ostalih elektronika koje donose profit. Nakon novogodišnjih praznika, Meka kocke daje svojim vernim podanicima par dana predaha,  a najzagriženiji iz čitavog sveta imaju CES za preživljavanje svoje radoznalosti.

Siva čaplja i ona manja bela, preživljavaju zahvaljujući dugim kljunovima, dugim nogama i brzini zahvata. Audiofilski narod koji posećuje CES može se uporediti sa ovim ljupkim pticama. Brze noge, brzi pogled, od otvaranja do zatvaranja pa tako 4 dana daju šansu radoznalcu da sve vidi. Uglavnom ga posećuju sa valjanim razlogom i vreme posvećuju baš njemu. Ko ga poseti sa valjanim razlogom dobro je informisan i vođen na željenu destinaciju, a vremenom neka raspolaže sam.

Uklapamo se u ovaj kliše, ali bojazan i zebnja ostaše.

Odredište opreme je 800 milja od Las Vegasa. Sačekati eksponate, prepakovati, dovesti, raspakovati, postaviti, predstaviti se novinarima, gostima, i posetiocima ogroman je posao. Sem količine velikih i teških zvučnika, stalaka, izvora zvuka i kablova, poneli smo i keca u rukavu, za nedao Bog neka nam se nađe. Kao uzastopno dvostruki laureati (Integrum i Ingenijum) i ovoj karti treba dati šansu - možda može biti od vajde. Naša odrednica ovde i sada je svedska premijera našeg asa. Reč je o zvučničkoj kutiji ekonomske klase sa istim odredištem u konstrukciji, realizaciji i premašaj kvaliteta u cenovnom razredu. Ima tu dosta truda i posla sa neizbežnim peripetijama.

Pomislićete da nas je bilo kao marljivih mrava, ali ne. Odabrana trojka su muzičari i inženjeri te notalno, tehnički korektno, vično i vredno završe sve to za dva dana.

Sve je pod kontrolom, ali bojazan i zebnja ostaše.  

Teresonic Magus loudspeakers

Učešće Teresonic-a je u segmentu “High Performance Audio” i locirano je u hotelu Venetian. Otvaranje smotre počinje svečanom konferencijom uz objavu firmi koje su dobitnici priznanja za inovaciju i kvalitet iz 12 segmenata High Performance Audia. Spomenuću abecednim redom samo polovinu liste: Artison, JBL, McIntosh, Niles Audio, Quad i Teresonic. Svih 12 gromade i perjanice sveta audia u razvoju i proizvodnji visokokvalitetnih komponenata.

Naše prisustvo je bilo vidljivo na 5 lokacija. Dva centralna mesta (Inovation display) u glavnim holovima hotela Venetian Tower i St. Tropez. Kompletne postavke bile su u dve demo sobe, a jedna u apartmanu. Samouverenost i optimizam dale su nam za pravo da ovako dimenzionišemo našu prezentaciju. Sve vreme smotre poseta je bila takva da je bilo tesno prijateljima, gostima, posetiocima i nama.

Nismo se prevarili , ali bojazan i zebnja ostaše.

Da krenemo redom.


U Venetian Tower na 30-tom spratu u funkciji su bile dve postavke. Jedna sa Integrum zvučnicima, a u prvom planu as iz rukava. Magus je ovde imao promociju koja će se pamtiti. Nebojša je iskazao uobičajeni uvodni govor i zamolio prisutne da saslušaju njegovo pojenje sa klavirskom pratnjom. Njegova pojava i glas “uterali” su tajac stisnutim radoznalcima. Penzionisani bariton Bečke opere kad čita telefonski imenik to zvuči kao pesma verujte mi.    

Pevao je ariju iz Mocartove opere “Figarova ženidba” i svi prisutni su uvereni da je Figaro srećno oženjen. Arija otpevana na engleskom i italijanskom završila se frenetičnim aplauzom. Bis se nije mogao izbeći, ali Nebojša zamoli da bis odsvira naš sistem uz saradnju sa CD-om, gde je snimljena ista arija sa klavirskom pratnjom. Kratkotrajno komešanje i žagor, a na prve taktove muk. A onda opet onaj aplauz, ali sad našem audio lancu i Magus-u kao front endu. Dogodio se drski presedan i čudo, da Americi i Las Vegasu neko ponudi neviđeno i nečuveno. Događaj su sa puno pompe objavili svi sutrašnji bilteni CES-a.

Tog dana bili smo najatraktivniji i najposećeniji  prostor. Neću prećutati da delić zasluge možda ima i činjenica da smo probranima dali u ponudu mrsno posluženje i suvo crveno kalifornijsko vino.

Mnogima nije promaklo prisustvo analognog gramofona. To je ona muzika kad igla grebe vinil. Ni ovo nisam prećutao, jer i taj detalj može biti delić zasluge.

Dobro je krenulo, ali bojazan i zebnja ostaše.


Druga postavka bila je u sobi hotela Venetian. U lancu su kao i na slici: dva Integruma, dva prijatelja i aktera (Mile i Miki), S.E. sa 300B (naše delo), Resolution Audio Opus 21 CD plejer, interkonekti i zvučnički kablovi MD (Mile Dabić).

I u ovom prostoru je bilo posluženja svih dana smotre, ali samo za nas. Poseta je bila takva da smo sve vreme jeli sendviče i pili neke limunade. Sve se dobro završilo za posetioce i nas.

Svađe sa želucem nije bilo, ali bojazan i zebnja ostaše.

Treća postavka bila je u hotelu St. Tropez. Opredeljenje je bilo da se ovde iznese najbolje što se ima. Lanac čine: Ingenijum, S.E. sa 2A3 (naše čedo), Opus 21 CD plejer , interkonekcijski i zvučnički kablovi MD.

Novinari kad hoće ili kad su priterani imaju čime mahati. Na sva zvona smo proglašeni jednim od dva najbolja zvuka na celom CES-u sve vreme manifestacije.  

Mi pamtimo Ameriku, a sada i ona nas. Dodao bih: ”Revanširali smo im se istom merom, "bombardovali" smo ih”.

Ovakav kraj je zaslužen, pa tako bojazan i zebnja nestadoše.

Sledeći naslov je: Stereophile, Februar 2007


* Autor je vlasnik i glavni konstruktor firme Tube Audio Lab
Web: www.tubeaudiolab.co.yu
e-mail: tubelab@EUnet.yu

Ostale tekstove Nikola Vukušića možete naći na strani www.hificafe.net/kolumnevrh strane


Pošaljite vaš komentar: komentar@hificafe.net
Posetite Forum


 
   

Copyright © HiFi Cafe, 2005-07.
Sva prava zadržana.