HiFi Cafe
 
 
4/03/2007.
Kolumne
- lični stav
- editorial
Testovi
- integr. pojačala
- preamp/amp
- zvučnici
- cd/sacd/dvd
- kablovi
- home theatre
- razno
Sistemi
- u poseti kod ...
- vaši sistemi
DIY
- projekti
- kit kompleti
Muzika
- recenzije
- prikazi/komentari
Intervjui
- tehnika
- muzika
Dokumentacija
- knjige
- stručna literatura
- autorski tekstovi
Adresar
- gde kupiti
- linkovi
O nama
- kontakt
- impressum
 

Glavni meni: Kolumne
Kafenisanje sa Nikolom
 

4. mart 2007.

KAFENISANJE SA UVODOM I POVODOM

piše: Nikola Vukušić *
© Nikola Vukušić & HiFiCafe.NET, 2007.


POVOD


Teresonic zvučnici u prostoru

Rado se viđam sa nekim ljudima, i kafenišemo tu, i tamo. Tu je moja laboratorija, a tamo je samo preko Brankovog mosta stan Mileta Dabića. Izuzetan prostor za druženja, jer je audiofilski izbalansiran, a bogata ponuda pića i ljubaznost domaćina čine ga jedinstvenim. Viđenja su poput gala predstava, ulazi se bez žetona u malo primeraka, međusobno poznatih. Tako je nekog leta, pre par godina, g. Mileta Dabića posetio g. Miki Živković. Iskoristio je posetu Beogradu da se vidi sa drugom iz osnovne škole, gimnazije i studija. Malo im je bilo tri škole zajedno već ih ljubav za muzikom odvede u muzičku školu. Miki klavir i klarinet, Mile solo pevanje. Vreme gimnazijskog učenja i vežbanje muzike brzo protiče a rezultati ostaju. Stasavaju kao momci i kao muzičari i logičan nastavak je osnovati orkestar koji svira na igrankama. Zajedno i diplomiraju na Elektotehničkom fakultetu, tako ih elektronika i muzika za ceo život vezuju.

Ne znam o čemu su sve dva prijatelja razgovarali, ali verovatno su pošli od početka i stigli do komentara o soničnom kvalitetu Miletovog Hi-Fi lanca. MD CD player, MD interkonekcija i zvučnički kablovi, pojačavač SE sa KT88 TA lab., Miletova konstrukcija zvučnih kutija sa full range visoko osetljivim Lowther drajverima. Poznat mi je zvuk tog lanca.

Pomislih, zvuk svetski a sve karike lanca "Made in Srbija”. Nešto tu ne štima!

Mika dugi niz godina radi u Americi (jedan od šefova u Hewlett-Packardu) i kao takav zaključio je da se tu nešto mora činiti. Tako je krenulo. Sve karike lanca su usavršavane po više parametara koji se cene u Americi. Mile radi ovde, a Mika tamo.


Teresonic u hotelu Venecija, soba 234, CES 2007.

Mile je svoju prvu bas refleks kutiju konstruisao davne 1969 god. Kasnije seli interes na full range zvučničke kutije, kablove, a zadnjih par godina i na CD reproduktore. Dabićevi kablovi poznati su i priznati kod audiofila. Njihova konstrukcija proistekla iz profesionalnih saznanja (Mile je magistrirao u Engleskoj i bavi se zaštitom informacija u prenosu), a prilagođena principima visoke vernosti reprodukcije zvuka. Kao takvi zaštićeni su svetski priznatim patentom 1998. god. Nešto posle su predstavljeni i u Americi. Za potrebe ovog tržišta neprestano se usavršavaju da bi dosegli i prevazišli razmaženu tražnju tamošnjeg kupca.   

Pomislim da su Miletovi kablovi prvi srpski brend u Americi. Nešto tu ne štima!

Pamtim Miletove prve kutije sa jednim zvučnikom za ceo spektar. Kutija visoka i tanka me podsećala na sanduk kojim se Tvigi (poznata britanska manekenka iz sedamdesetih) oprašta od modne piste i sveta. Sečena fukšvancom, malčice izbušena ekserima pa bajcovana. Kad sam se ipak usudio da uđem u isti prostor sa tom spodobom na prve taktove muzike bio sam iznenađen. Topao i prepoznatljiv cevni zvuk punog opsega i dinamike. Iz tog kabineta sa beskompromisnim konstruktivnim pristupom nastao je Ingenium. Testeru, bajc i četkicu preuzeo je Saša Černe i stvar je izašla na čistac.

Prvi doživljaj sa ovim kabinetom propratio sam uzdahom samo ga pogledavši. Nisam odoleo, dotakao sam plemenitu drvenu bistu. Prelepe siluete, za glavu viša, sa dva zbunjujuća otvora podseća me na nešto što neću priznati nikom i nikada. Drugi doživljaj sa ovakvim kabinetom imam kao životno iskustvo kad sam u koncertnoj sali Kolarca seo naspram velike crne otvorene kutije na kojoj je pisalo Steinway & Sons. Treći doživljaj - muzikalnost kabineta, neću opisati i traćiti vaše i svoje vreme. Sve što treba napisali su ugledni korisnici i audio eksperti na sajtovima i audio časopisima Amerike.

Pomislim na slavopojke i hvale Amera, i zašto baš MI. Nešto tu ne štima!


Inovation display, glavna ulica hotela Venecija i akteri Mika i Mile

Dalji razvoj je išao ka lomljenju kabineta (Integrum), ali da se sonika ne naruši. Isti principi su primenjeni, Helmholtz je aksioma, sa nizom izazovnih eksperimenata. Dug i mukotrpan posao se isplatio. Dogodio nam se Integrum. Prva serija stigla je do odredišta koje već zna da postojimo i bezobrazno stojimo pred izazovima. I opet promocije, novinari, pohvalni tekstovi. Sve zasluge za događanja sa one strane bare pripisujem Miki. Registrovana je firma, zaštićeno ime, ima se dobar kontakt sa javnošču, promocije su česte i uspešne. Ko ište nešto više?

Firma "Teresonic", San Jose, Californiia, USA (www.teresonic.com), na osnovu objavljenih testova Enjoy the Music dodeljuje nagradu za proizvod  godine Ingenium: Best Of 2006 Blue Note Equipment Awards. I dalje ista firma dobija od američke asocijacije u okviru CES-a 2007 najprestižniju nagradu za inovaciju i kvalitet Inovations 2007, serije "Integrum@Jazz Legends" u kategoriji High Performance Audio.

Dve godine uzastopno nagrada za inovaciju full range zvučničke kutije.

Nakon niza decenija postojanja inovacija za zvučnik celog spektra biće da je ovo neka spletka, ali nije. Teresonic opravdava razlog postojanja, "Passion for natural sound" ima svoje pristalice širom Amerike i sveta.

Mislim da smo napravili pravu stvar za pravog kupca. Šta tu ne štima?

 

Korisni linkovi:

http://www.enjoythemusic.com/magazine/equipment/0906/teresonic_ingenium.htm

http://www.audioasylum.com/forums/hug/messages/107980.html

http://www.dagogo.com/News/NEWS2006-2Q-page2.html

http://www.dagogo.com/TeresonicIngenium.html

http://www.positive-feedback.com/Issue22/teresonic_integrum.htm

 

Sledeći naslov je: CES 2007.


* Autor je vlasnik i glavni konstruktor firme Tube Audio Lab
Web: www.tubeaudiolab.co.yu
e-mail: tubelab@EUnet.yuvrh strane


Pošaljite vaš komentar: komentar@hificafe.net
Posetite Forum


 
   

Copyright © HiFi Cafe, 2005-07.
Sva prava zadržana.