HiFi Cafe
 
 
20/8/2006.
Kolumne
- lični stav
- editorial
Testovi
- integr. pojačala
- preamp/amp
- zvučnici
- cd/sacd/dvd
- kablovi
- home theatre
- razno
Sistemi
- u poseti kod ...
- vaši sistemi
DIY
- projekti
- kit kompleti
Muzika
- recenzije
- prikazi/komentari
Intervjui
- tehnika
- muzika
Dokumentacija
- knjige
- stručna literatura
- autorski tekstovi
Adresar
- gde kupiti
- linkovi
O nama
- kontakt
- impressum
 

Glavni meni: Kolumne
Nedeljom u 22
 

20. avgust 2006.

Hi–Fi  Lanac - Magnetni zapis (2. deo)

piše: Nikola Vukušić *
© Nikola Vukušić & HiFiCafe.NET, 2006.SONY PCM-1
klikni za uvećanje / click for larger view

S početka osamdesetih analogni magnetni zapis usavršen je do granica maksimalno mogućeg. I kasnijih godina činjeni su napori ka boljitku, ali to rade neobavešteni ili proizvođači koji izvlače poslednju korist od ovog posla. Profesionalci tona imali su obećanja više od decenije da se ubrzano radi na usavršavanju snimanja i reprodukcije tona u više segmenata. Film i profesionalna audio tehnika imaju vajde i nadu za još boljim načinima snimanja, obrade i reprodukcije. Značajnih pomaka je bilo zahvaljujući radovima sa obe strane "Velike bare" i Japana. Ali koja vajda, analogna tehnika je došla do svog vrhunca i sa njom se nije moglo ići napred. Grcali smo ceo vek sa analogijom i bilo je potrebno nešto zaista sasvim novo.

Profesionalci iz više oblasti, i dobro obavešteni audiofili, već znaju da će sledeći milenijum biti era digitalne tehnike. Poruka nam stiže sa meseca iz usta Nil Armstronga. "Veliki korak za čovečanstvo" ljubitelji dobrog zvuka kontaju da će digitalna obrada tona da procuri iz NASA-e, kad tad. Svetska javnost je rečenicu progutala i zapamtila a tek manji deo nje doživljava kao kost u grlu sa pitanjem: "Kada?".

Armstrongova poruka sa Meseca čovečanstvu bila je digitalno kodirana.

Mimo javnosti velike firme sa programima profi i zabavne elektronike, grozničavo rade u svojim laboratorijama. Valja biti prvi, postati gigant, jer pronalazak nije problematičan koliko njegovo prihvatanje kao standard od ostalih. Sony se smatra liderom istraživanja sa digitalnom obradom signala i u startu to potvrđuje. Inovira kola za kodiranje i zapisivanje zvuka nazvan PCM (Pulse Code Modulation). Sony kolo PCM-1 na standardnom rekorderu snima i reprodukuje veoma kvalitetan digitalni zapis i u širokoj primeni je od 1977. godine. Za studija koji prave master snimke razvija kolo PCM-1600 (cena 40,000 $ u trenutku pojavljivanja na tržištu) koje dominira od osamdesetih i nezamenljivo je sledeće dekade.

Logičan nastavak razvoja je pretvarač digitalnog u analogni signal za komercijalnu upotrebu, i predstavljen je javnosti 1982. godine, što je preteča komercijalnog CD gramofona (plejera). Sve to prate ostali veliki i bez daha sustižu uz pitanje: razvoj za profesionalu, komercijalu ili oba? To je doba velikih prestrojavanja u primenjenoj elektronici i vrtoglava trka u razvoju digitalne tehnike. Samo obavešteni osluškuju i pitaju se, šta dalje?

Pregalačkim radom Sony se izdvojio kao lider i njegovi istraživači razvijaju nov standard za digitalni zapis na traci. Takav zapis postoji kod video rekordera sa PCM kolima, a Sony hoće potpuno novi audio uređaj za snimanje i reprodukciju malih dimenzija, lagan, prenosiv, jednostavan a konforan, te da ima iste merne i sonične karakteristike kao CD ploča. Za osnovu uzima već poznate principe i spaja ih. Ovakvi konglomerati koriste pretežno velikoserijske komponente što značajno umanjuje cenu i novom proizvodu daju izgled na tržištu.

Novi standard je kombinacija tehnologija iz CD-a (D/A konvertor) i videa (rotacione audio glave) tako dobija ime: R-DAT (Rotary Head Digital Audio Tape). R-DAT prihvataju još 83 proizvođačke firme i formira se komisija koja pre usvajanja standarda treba da sagleda prednosti "novotarije" u odnosu na postojeće najkvalitetnije magnetofone. To je potrajalo do 1987. godidine kada je standard prihvaćen. Ovo znači da "novajlija" ima audio hardver i softver kompatibilan sa proizvodima svih potpisnika ma gde se proizvodio kao uređaj ili kaseta.


TASCAM DA-20 MkII
klikni za uvećanje / click for larger view

Za kvalitet zvuka u bilo kom formatu od presudnog je značaja izbor kvantizacije i frekvenciji uzorkovanja. Kod CD formata je 16-to bitna kvantizacija i frekvencija uzorkovanja 44,1kHz a kod prestižnih modela uvećava se 64 puta. Ovim izborom ostvaruje se širok propusni opseg, odličan dinamički odziv uz malo distorzije i šuma. Tako se postiže potpuna kompatibilnost dva formata: CD-ploče i DAT magnetofona sa nebrojeno mogućnosti povezivanja sa drugim formatima. DAT čak ima i prednosti nad CD-om. Smanjenjem frekvencije uzorkovanja produžava se vreme reprodukcije dvostruko (LP mod). Tonski zapis u ovom modu je skromniji (20-15.000Hz) što je na nivou radiodifuzije na UKT-u.

Tehnika DAT formata u principu je poznata i prenesena iz drugih sa svim prednostima i dodato ponešto novo ili usavršeno.

Primena rotirajućih glava koje se vrte brzinom 2.000 o/min, ne izaziva podrhtavanje ili bilo koje vibracije koje se smatraju smetnjama pri snimanju i reprodukciji. Primenjena mehanika neosetljiva je na spoljne potrese što je neophodno za upotrebu na terenu i automobilu. Preciznost vođenja glave se meri mikrometrom. Za praćenje i korekcije ovako uskih tragova razvijena su nova elektronska kola koja mogu premostiti i veća fizička oštećenja i korekcijsku podršku duplo jačom od CD-a. Kola za korekciju procenjuju oštećenje te ga preskoče. Za DAT su razvijena "pametna kola" koja regenerišu oštećeni zvučni sadržaj. Obzirom na veliku količinu upisanog materijala DAT kao i CD ima mogućnost da za 10sec prozove željenu numeru bez obzira na kom je delu trake. Na malom delu trake, ispod tonskih tragova, mogu se smestiti i podaci: ukupan broj naslova, njihovo trajanje, redni broj naslova, proteklo i preostalo vreme, itd. Kod CD-a ove informacije upisuju se na master i ne mogu se menjati. Kod DAT-a sve te funkcije snimatelj može sam uneti kao i praviti raspored po svom izboru bez ikakvog oštećenja tonskog zapisa.


DAT trake

Trebalo je samo setiti se i povezati mogućnosti novog lidera sa magnetnim zapisom. Sve je elegantno rešeno, ali kako smestiti toliki broj informacija (114 milijardi bita) na traku širine 3,01mm, brzine 6,15mm/s (ST mod) u kaseti 73 x 54 x 10,55mm (skoro upola manjoj od analogne). U celoj zamisli najveći izazov je traka, ali to je briljatno rešeno.

Razvijena je nova tehnologija izrada traka.  Feromagnetni sloj je sličan sa metal kasetama, ali su veličina čestica neverovatno male, osetljive na najmanje trunke prašine i nečistoća sa ruku. Kućište je izrađeno da spreči prodor prašine a kod izvlačenja kasete automatski se zatvara. I to je viđeno, ali sada je preciznost u domenu fantastike. Izbor dužine (težine) trake kod analognog kasetofona uticalo je na kvalitet pri snimanju i pri reprodukciji. Kod DAT kasete to nije prisutno kao i izbor kvaliteta bilo koje std. DAT kasete. Kasete su standardizovane: DT-60; 90 i 120min.

Nakon promocije formata više producentskih kuća je izdalo audiofilima najrazličitije muzičke materijale, ali se ove kasete nisu baš najbolje prodavale. Kao zaključak stoji da vlasnici više vole sami da snimaju i miksuju svoju muziku.


HHB PDR1000 TC
klikni za uvećanje / click for larger view

Dostojno promovisan u Americi DAT je na svim prostorima našao respektivan broj pristalica.

Pod naslovom "Magnetni zapis" primereno je spomenuti i neke formate na video trakama.

Sony je 1983. promovisao minijaturnog junaka video zapisa pod imenom "Video 8mm". Novi format ima tri traga: video zapis, FM tonski zapis i PCM digitalni tonski zapis. Dve godine kasnije Pioneer-ovi inženjeri inoviraju i standardizuju novi format uz saglasnost najvećih proizvođača Hi-Fi komponenata među kojima i Sony.

Novi format žrtvuje video zapis i smešta 5 nezavisnih audio tragova, te sa postojećim dobija se 6 stereo tragova. Zadržava FM način zapisivanja zvuka sa rotirajućim glavama, a deo trake za PCM prepušta se kodiranim signalima za adresiranje i pretragu. Kaseta u oba smera snima i reprodukuje. Ostvareno je: dinamika od 92dB, širina propusnog opsega 15kHz, minorna harmonska izobličenja i nemerljivo podrhtavanje.


SONY DAT PCM-7040
klikni za uvećanje / click for larger view

Standardna 8mm kaseta je 90min, te stane 18h stereo Hi-Fi tonskog zapisa. Na LP dvostruko više sa umanjenim kvalitetom. Standard je kod audiofila sa radošću podržan i primenjivan. Razloga ima više i svi su valjani. Tih godina velika većina ima video rekorder u kući, a CD ploče su skupe.

Iz dva tehnička opisa magnetnog zapisa, nezavisno od audio segmenta, treba izvući poučnu priču. Kod promovisanja DAT-a Sony je suvereno vladao digitalnom obradom signala i bahato se ponašao. Na potpisivanju Pioneer-ovog standarda, na 8mm video traci, potpisnik je bio i Sony. Zamišljam lice Sony-jevog visokodostojnika sa penkalom u ruci.


Sledeći naslov je: Digitalni audio


*
Autor je vlasnik i glavni konstruktor firme Tube Audio Lab
Web: www.tubeaudiolab.co.yu
e-mail:
tubelab@EUnet.yuvrh stranePošaljite vaš komentar: komentar@hificafe.net
Posetite Forum


 
 
 
 
 
 
 

Copyright © HiFi Cafe, 2005-06.
Sva prava zadržana.