HiFi Cafe
 
 
30/4/2006.
Kolumne
- lični stav
- editorial
Testovi
- integr. pojačala
- preamp/amp
- zvučnici
- cd/sacd/dvd
- kablovi
- home theatre
- razno
Sistemi
- u poseti kod ...
- vaši sistemi
DIY
- projekti
- kit kompleti
Muzika
- recenzije
- prikazi/komentari
Intervjui
- tehnika
- muzika
Dokumentacija
- knjige
- stručna literatura
- autorski tekstovi
Adresar
- gde kupiti
- linkovi
O nama
- kako smo počeli
- kontakt
- impressum
 

Glavni meni: Kolumne
Nedeljom u 22
 

30. april 2006.

Hi-Fi lanac

piše: Nikola Vukušić
© HiFiCafe.NET, 2006.


Svaki audio sistem može se posmatrati kao lanac sačinjen od karika. Stara narodna izreka kaže:"Lanac je jak koliko je jaka naslabija karika u njemu", ovo doslovce važi i za Hi-Fi lanac.

Od svih uredjaja koje imate u svom Hi–Fi lancu, najvažnije je da su ujednačenog kvaliteta. Medjutim, često  izbor nije odraz želja i mogućnosti, već igra slučaja. U ovim  vremenima kad je svetska ponuda sve prisutnija, u najrazličitijim formama zabavne elektronike, novaca sve manje, igra slučaja je presudna kod nabavke.

Od vremena kada su se pojavili uredjaji za kvalitetnu reprodukciju zvuka, promenilo se mnogo toga. Uporedo sa razvojem uredjaja, povećavao se i kulturni nivo korisnika a time su i njihovi zahtevi postajali stroži. Sa elektronskih cevi prešlo se na tranzistore, a zatim na integrisana kola, ali su poštovaoci dobrog zvuka napravili presedan i ponovo se vratili elektronskoj cevi. To nam se dogodilo kada smo spoznali da trodimenzionalnu tonsku sliku ne možemo preneti sa dva kanala, i da tu iluziju najbolje dočarava elektronska cev. Mnogo se toga od tada promenilo u pristupu  Hi–Fiju, da bismo došli do uredjaja za reprodukciju zvuka, koji nazivamo HIGH END.

Stvaralački duh konstruktora iz ove oblasti išao je i dalje. Primenom najnovijih tehnoloških dostignuća, tehnički kvalitet i vizuelni doživljaj pretstavljaju apsulutni vrh svega što je čovek do sada napravio. Ovakvi primerci spadaju u kategoriju uredjaja "State of the Art’’, jer se estetska i tehnička rešenja doživljavaju kao umetnost. Od svih tehničkih naprava koje čovek upotrebljava, ovo se jedino još dogodilo satu i automobilu.

Za sve audiofile ova pretpostavka je veoma laskava.

Interesantna je činjenica da su prvi ovakvi primerci bili najobičnije metalne kutije sa prednjom pločom 19 inča. Svaka pomisao da poveća metalna kutija može da se smesti u "State of the Art’’ kategoriju izaziva podozrenje, naravno samo dok ne vidite i ne čujete jedan. Pristalica ovih zatvorenih kutija ima više, pristup ne menjaju, jer to je deo njihove tradicije. Iz oblasti audio pojačavača sa dužnim poštovanjem spomenuo bih samo neke: Jadis, Audio Research, Conrad-Johnson, itd...

Veliku tradiciju ima i "open lock’’ dizajn, to je kad na šasiji vidite cevi i transformatore. U ovom dizajnu ima veći broj ostvarenja kategorije "State of the Art’’. Dužni pomena su: Audio Note (Engleska), Cary (USA), Wavac (Japan), itd ...

Sa tehničke strane, sve karike u audio lancu, nismo uspeli da prevedemo u vrhunski ton, bilo zbog komplikovanosti tehničkih rešenja, ili favorizovanja nekih principa kojima je profit u prvom planu. Za postizanje boljih rezultata moraju se usavršavati svi elementi na prenosnom putu audio signala. Na sve karike audio lanca možemo uticati neposredno, ili posredno. Postoji element u lancu koji se delimično može unapredjivati ili menjati, a to je prostor. Najteže i najskuplje je prilagoditi prostor u kome se sluša, a čak nikako ne možemo uticati na vazduh kao kariku Hi-Fi lanca.  

Govedju žicu kontrabasa moguće je vizuelno doživeti, ako vaša iluzija i tehnika saradjuju.

Svaki Hi-Fi lanac sastoji se od: izvora zvuka, pojačavača, kablova, zvučnika ili slušalica, pribora, itd ... Ali ima toga još!

Kao izvori zvuka na raspolaganju nam stoje: gramofonska ploča, radio program, magnetofonska traka ili kaseta (analogna ili digitalna) i digitalna ploča, itd ..., ali ima toga još!

U budućim nastavcima opisaću logičnim redosledom izvore zvuka, onako kako su nastajali.

Prvi sledeći naslov je: IZVORI ZVUKA – Analogna ploča


 vrh stranePošaljite vaš komentar:
komentar@hificafe.net


 
 
 
 
 
 
 

Copyright © HiFi Cafe, 2005-06.
Sva prava zadržana.