HiFi Cafe
 
 
15/04/2007.
Kolumne
- lični stav
- editorial
Testovi
- integr. pojačala
- preamp/amp
- zvučnici
- cd/sacd/dvd
- kablovi
- home theatre
- razno
Sistemi
- u poseti kod ...
- vaši sistemi
DIY
- projekti
- kit kompleti
Muzika
- recenzije
- prikazi/komentari
Intervjui
- tehnika
- muzika
Dokumentacija
- knjige
- stručna literatura
- autorski tekstovi
Adresar
- gde kupiti
- linkovi
O nama
- kontakt
- impressum
 

Glavni meni: Kolumne
Sa Nikolom nedeljom u 22
 

15. april 2007.

HiFi Lanac - Dame audia (2. deo)

piše: Nikola Vukušić *
© Nikola Vukušić & HiFiCafe.NET, 2007.


Ne zamerite na izboru ,,dama” za nedeljni izlazak u 22h. Zagledajte, raspitajte o poreklu i kome i šta su radile u svim svojim decenijama postojanja. Cevi JAN (Joint Army Navy) i NOS (New Old Stock) u najvećoj meri su isčezle sa naših tavana i podruma. Ograničenim brojevima se trguje na Internetu uvek uz rizik da platite delimično ili sasvim gluvu cev. Obzirom na oskudicu tražene cene su subjektivne i dišu do mere da vam stane dah.

Savremena produkcija pravi replike sa napadnom šminkom i stalnim porastom snaga. To je kršenje osnovnih principa da se od dame traži snaga. Imao sam prilike da takve pojačavače slušam u respektivnim sistemima. Nisam ostao ravnodušan, ali koliki je doprinos savremenih tenologija prisutan. Tu nemam odgovor. Ako ga Vi znate, hajde da kafenišemo i razjasnimo neke audiofilske dileme ili šta god. 


811

Direktno grejana trioda opšte namene. Ovakav opis kaže doslovno da je nastala za vojne potrebe. To podrazumeva strogost kod izbora materijala, izrade i finalne kontrole. Cevi naručene pod tim zahtevima ne podležu procesu uparivanja, to se podrazumeva. Radom u klasi A i izlaznom snagom od 15W savršeno se uklapa u središte 300B (10W) i 211 (21W). Amerikanci su je začeli a zahvaljujuči industriskoj špijunaži svi su je sa zakašnjenjem proizvodili i sa njom radili. Mimo osnovne namene pojavljuje se u stručnim časopisima za audio sredinom 50.-tih prošlog veka i to pretežno u P.P. konfiguraciji. Ovi primerci ostaju zapisani velikim slovima u napretku Hi-Fi-a u svetskim razmerama. P.P. pojačavači sa ovom cevi nemaju povratne sprege, omiljenoj varijabli da se laboratorijska merenja prikažu ciframa kao dostignuće u vernoj reprodukciji muzike.

Gledano kroz vreme interes audiofila se seli na S.E. pojačavače. Iz familije anodnih karakteristika se jasno vidi da rad u klasi A iziskuje rad sa strujom prve rešetke, što je presedam u odnosu na ostale ,,Dame”. Ali to nije konstruktorima nepremostivo. Transformatorska sprega je pravo rešenje, ali postoje i alternative.

Japanci, fanatici Drugog velikog rata na Pacifiku se dokazuju i gube. Sa 811 ,,Made in USA” koja sliči torpedu, pomamno rade sredinom 60-tih i dobitnici su. Relevantni podaci to kazuju a komercionalni uspeh daje potvrvdu.

Po obaveštenosti i proceni sam vrh je japanska firma Wavac i njihov integralni izlazni pojačavač MD-811. Njihov sam oficijelni serviser. Na ovim prostorima pouzdano znam da ih ima. Kada če doći na servis ne znam, do sada nijedan.

Firma doslovno piše: ,,Classic RCA-designed 811 triode in our exclusive IITC circuit provides realistic and beautiful full-range sound”. Ne znam tačno šta  su napisali, ali im verujem.

Napomena: anodni napon je reda 500V i nalazi se na priključku na vrhu cevi. Molim Vas nemojte gurati prst u anodni priključak, opasan je po život. Udostojite se i samo slušajte taj S.E. pojačavač, ne možete biti gubitnik.

Cev 811 danas proizvode: Rusi i Kinezi pod različitim nazivima američkih trgovaca. NOS i JAN je u ponudi i valja izdvojiti novaca zarad sonike koja ispunjava obećanje.211/  845

Direktno grejane izlazne triode sa anodnom disipacijom 75/100W. Istih su konstrukcija, namene i oblika. Višenamenske cevi za potrebe radarske tehnike (modulatorska ili RF izlazna cev). Naručena, projektovana i izrađena za potrebe američke armade, oličenje je robusnosti, kvaliteta, pouzdanosti i dugog radnog veka (10.000 h u kontinuumu preko 20.000 h). Anoda izrađena tehnikom livenog grafita obezbeđuje visoku mehaničku stabilnost elektrodnog sistema, apsorbciju vibracija i sputava emisiju sekundarnih elektrona.

Tube 211
211/845

Krase je mala izobličenja prohvata. Koloracija audio signala od parnih harmonika napona grejanja ne iritiraju. Spektralna analiza pojačavača sa ovim cevima, potvrdjuje prirodnost prenosne karakteristike. Podrazumeva se da pojačavači sa ovim cevima nemaju spoljnu povratnu spregu. Ovo su osnovni razlozi da ove cevi ostvaruju prepoznatljiv i cenjen sonični karakter sa respektivnim izlaznim snagama 21/25W u Single Ended konfiguraciji.

Pamtim kako je nastala 211 (VT-4C). Ne znam ko mi je to rekao ili sam pročitao. Ako sam pročitao nemojte verovati mom prevodu.

Godina je 1937. na telefonskoj vezi su prvi sekretar Pentagona i Genenal Electrica, zakazuju sastanak u komada pet prvih dostojnika.Potvrda veličine je ako dobijete posao za Pentagon i G.E. izvodi dotičnog datuma najbolji kvintet. „Vizavi” sede pet generala i pet inženjera. Generali su: kopnene vojske, mornarice, vazduhoplovstva, protiv-vazdušne odbrane i glavno komandujući. Ovaj zadnji tresne pištoljem o somotski sto i kaže: ,,Uradite ovo i ako mi ubijete pilota, uništite avion i potopite aerodrom, iskoreniću vam seme”.

Ugovor je potpisan. Realizacija VT-4C se isporučuje Pentagonu, ali svih pet inženjera G.E. konta šta je gubitak pilota i aviona, ali potopiti aerodrom - to je vojnička fikcija. Naprotiv, projekti za nosač aviona su u završnoj fazi i to ne mora niko da zna.

Da nije bilo vojnih narudžbenica mi audiofili bi manjkali sa soničnim dostignućima.

Iz ovog teksta, ako poželite S.E. sa VT-4C znajte da postoji i odrešite kesu, jer to se čuje.       

Bolje primerke je produkovao RCA to se vidi kao trostruki nosač elektrodnog sistema gledajuči odozgo. Od cene na Internetu pročiće Vas želja da ih poslušate.       

Sa punim respektom izdvajam Audio Note-ov pojačavač SE sa VT-4C (ekvivalet 211) Ongaku. Na tržištu se pojavio 1992. Kroz mnogobrojne članke namenjene audiofilima hvaljen i osporavan do naslova ,,čista obmana” (zbog cene). Pritom niko nije osporio da je važio niz godina kao najbolji te bio perjanica renesanse cevnog audia.

Od Singlova sa 845, opet Audio Note sa SEP Ankoru.

Ako ovo zvuči pristrasno, priznajem. Piter Kvoltrup jednostavno pravi bezobrazno dobre pojačavače, pa tako barem zadnje tri decenije. Nije za dzabe nazvan članom triodne mafije.GM-70

GM-70 tube
GM-70


GM-70 pobudna

Direktno grejana izlazna trioda anodne disipacije 125W. Konstruisana kao višenamenska cev za potrebe radarske tehnike (modulatorska ili RF izlazna cev). Naručena, projektovana i izrađena za vojne potrebe oličenje je robusnosti, kvaliteta, pouzdanosti i dugog radnog veka (10.000h u kontinuumu preko 20.000h). Anoda izrađena tehnikom livenog grafita obezbeđuje: visoku mehaničku stabilnost elektrodnog sistema, apsorbciju vibracija i sputava emisiju sekundarnih elektrona. Izuzetna linearnost i ekvidistantne anodne karakteristike ove cevi za rezultat daju najmanje moguče izobličenje prohvata, tj. najmanja moguća nelinearna izobličenja izobličenja i nedostižnu soniku. Smetnje od AC napona grejanja srazmerne su kvadratu napona grejanja. Napon grejanja je velik (20V), ali smetnje nisu nepremostive i treba ih posmatrati kao izazov konstruktorima audio pojačavača.

Ova cev je nastala industrijskom špijunažom sa zakašnjenjem od cca. 25 god. SSSR je više novaca trošio na industrijsku špijunažu nego na sopstveni razvoj. To mu se vratilo kao bumerang. Zakašnjenje u tehnološkom razvoju je bitan činilac raspada svetske sile zvane SSSR. 

I danas važi da je narušena ravnoteža sila, ali nama audiofilima ostaje GM-70 i S.E. 33W sa njom.

Naturalizovani amerikanac ruskog porekla Shushurin je prvi u svetu promovisao S.E. sa GM-70. Pojačavač je definisan kao ,,High End” sa cenom preko 100.000$. Sa ovom cenom gubi se svaki normalan audiofilski interes. Ali nije sve baš tako.

U okviru programa ,,Gala za francusko govorno područje (Francuska, Belgija i Monako) Tube Audio Lab. je druga u svetu iznela na tržište S.E. monoaural sa GM-70 aprila 2003. (REVUE DU SON, april 2003.) Ovaj podatak kao ponos podelite sa nama.

Sledeći naslov je: SINGLE ENDED POJAČAVAČI CEVNI

 


* Autor je vlasnik i glavni konstruktor firme Tube Audio Lab
Web: www.tubeaudiolab.co.yu
e-mail: tubelab@EUnet.yu

Prethodne kolumne Nikola Vukušića možete naći na strani www.hificafe.net/kolumnevrh strane


Pošaljite vaš komentar: komentar@hificafe.net
Posetite Forum


 
 
Tube Audio Lab Gala GM-70

Copyright © HiFi Cafe, 2005-07.
Sva prava zadržana.