HiFi Cafe
 
 
1/04/2007.
Kolumne
- lični stav
- editorial
Testovi
- integr. pojačala
- preamp/amp
- zvučnici
- cd/sacd/dvd
- kablovi
- home theatre
- razno
Sistemi
- u poseti kod ...
- vaši sistemi
DIY
- projekti
- kit kompleti
Muzika
- recenzije
- prikazi/komentari
Intervjui
- tehnika
- muzika
Dokumentacija
- knjige
- stručna literatura
- autorski tekstovi
Adresar
- gde kupiti
- linkovi
O nama
- kontakt
- impressum
 

Glavni meni: Kolumne
Sa Nikolom nedeljom u 22
 

1. april 2007.

HiFi Lanac - Dame audia (1. deo)

piše: Nikola Vukušić *
© Nikola Vukušić & HiFiCafe.NET, 2007.


Triode se smatraju najvećim krivcem za renesansu cevnog audia. Triodama je u odnosu na pentode dosta toga zamerano: malo pojačanje, potreba za velikim pobudnim signalom i mali stepen korisnog dejstva. Ipak sa njom se grade najbolji pojačavači. Triodina najveća vrednost i prednost je mali unutrašji otpor i mali stepen harmonskih izobličenja. Ako se ove prednosti iskoriste rezultat je prepoznatljiv, topao i muzikalan  zvuk. Ako se spomene skoro fotografski prenos tonske pozornice jasno je opredeljenje audiofila za cevnim tonom. Prigovori postoje: teške su, relativno skupe, a ograničavajuči faktor je osetljivost zvučnika.

Sve rečeno o triodama stoji, a što se sonike tiče čudovito je da se odnosi na one najstarije proizvedene. Prve triode imale su katode direktno grejane, zaobljeno i šire telo na vrhu ili su bile kruškastog oblika. Iz više razloga ih zovem ,,Stare dame”. Evo teksta koji prilažem uz svaki svoj katalog.


UVOD

Od pronalaska poluprovodničkih pojačavačkih elemenata, konstruktori se upinju da ostvare sve bolje i bolje pojačavače, što im i uspeva. Do danas je napravljen ogroman pomak na poboljšanju svih performansi sklopova primenjenih u audio tehnici i elektronici. Jedino u oblasti kvalitetne audio tehnike održava se vakuumska cev.

U skoroj budučnosti ,,staroj dami” se i ne vidi adekvatna zamena. Razlog je jednostavan - lampa kao i svaka stara dama, uz malo pažnje i nege biva muzikalna.


MUZIKALNOST

Muzikalnost je individualna procena i najviše zavisi od muzike koja se sluša, ali postoje i neki opšti kriterijumi.

Osnovni produkt muzikalnosti je da slušalac doživljava zvuk primamljivog i toplog karaktera, gde je tačno, čisto i detaljno izraženo srednje tonsko područje, a to je 200 – 7.000 Hz. Audio Hi–Fi uređaji sa cevima to područje najmanje kolorišu, a i te koloracije su zanemarljive u odnosu na referentan, živi zvuk.

Cevnim pojačavačima srednje tonsko područje je verno preneto, i ispunjeno jasnom harmonskom i totalnom strukturom muzike. Sa pijetetom predstavim sekstet "Starih dama". Iz velike plejade odabrao sam one najomiljenije iz različitih klasa snaga.

10Y

Projektovana je za razne namene. Postoji i varijabla 10Y-A samo je snaga uvećana. U audio tehnici koristi se kao pobudna i izlazna. 10Y kao izlazna u S.E. konfiguraciji produkuje skromnih 1,5W izlazne snage. Sa zvučnicima odgovarajuče osetljivosti doseže sam vrh sonike i prezentacije tonske pozornice. U ezoteričnim pojačavačina vezuje se na razne načine kao naponski pojačavački stepen za pobudu izlazne cevi, takođe direktno grejane.

Ova saradnja daje sjajne rezultate uz poteškoće eliminisanja bruma i šuma. Konstruktori se na razne načine dovijaju, i uglavnom im uspeva da odnos signal/smetnja ne premaši 70dB. Najveću primenu ima u pojačavačima za slušalice.

Reprodukcija stereofonskog zvuka sa slušalicama smatra se kvalitetnijom nego sa zvučnicima, jer ne postoje smetnje u prostiranju zvučnih talasa koje unosi akustika prostora. Ali se ovo može smatrati i manom, jer nema poželjnog dejstva reflektovanih zvučnih talasa niti reverberacije prostorije. Iako subjektivna, tonska pozornica je sa slušalicama veoma dobra, a i kvalitet zvuka ne zaostaje. Udaljenost između membrane i organa uha je mala, svega nekoliko centimetara. I sama membrana je malih dimenzija te se fizički ne deformiše pri snagama potrebnim za pobudu. Sa dozvoljeno malim izobličenjima pri električnoj snazi od 1mW  može se u uhu postići zvučni pritisak od oko 110 dB. Sa malim izlaznim snagama, male membrane lako pokreću male količine vazduha koji direktno zvukovodom prenosi titraje na organe uha.

U ovako skoro savršenom sistemu lako se postižu skoro savršeni tehnički parametri koji su dostupni merenju na veštačkoj glavi: širina frekventne karakteristike reprodukcije i dinamički opseg uz veoma mala izobličenja. Ova saznanja dostupna su probirljivim audiofilima ljubiteljima glasne muzike, a da komšije nisu vazda mrzovoljni.

2A3

Prvu generaciju snažnih direktno grejanih trioda, namene pojačanju snage, konstruisao je Radiotron početkom 30.-tih godina prošlog veka. Direktno spregnut Single Ended pojačavač sa izlaznom triodom ,,45” predstavljen je 1930. god.

Produkovao je 1,6W izlazne snage, a potrebe su zahtevale više. Americki gigant RCA pravi 1933. god. ekvivalent ove cevi, ali dupliran u jednom balonu. Snaga raste na 3,5W. Za profesionalne svrhe RCA izraduje sa jednom anodom 2A3W, a Sylvania 593.. Ove cevi su izuzetno cenjene kod audiofila, veoma su retke i odgovarajuce skupe. 80% poznavalaca cevnog audia, a bave se pisanom rečju, ima mišljenje da je ova cev ,,Prva Dama” svih rangova snaga. To se da lako proveriti sa zvučnicima visoke osetljivosti kad 3,5-4,5 W izlazne snage ne limitira niti najzahtevniji prenos dinamike.

Ovo uvreženo mišljenje postoji još iz doba kad je RCA proizvodio sa jednom anodom. Nažalost tih primeraka skoro da i nema, a kad se i nađu imaju astronomske cene. Koristi se u svim konfiguracijama izlaznih pojačavača: P.P.; P.P. redno napajan; S.E. i OTL.

Takođe se koristi kao naponski pojačavač za pobudu izlaznih cevi.

Staroj dami čestitam sve rođendane u 80-tim i obećanje na vernost doveka.

Od nebrojenog broja pojačavača sa 2A3, diletanata, amatera do obrazovanih fanatika izdvajam Shishido-ov galvanski spregnut (Loftin White) sa 2A3. Danas je sa standardnim četvoropinskim podnožjem proizvode: Česi, Slovaci, Kinezi i Rusi. Kinezi i Rusi imaju u izboru oktalno podnožje sa grejanjem 6,3V, a u staklenim balonima ponuda je samo sa dvostrukim anodama.

Ezotorične proizvodnje ima, ali neću da iritiram. Razlog su njihove cene.

300B

Direktno grejana NF izlazna trioda 300B projektovana je i izrađena kod Western Electric-a, za potrebe ozvučavanja bioskopskih sala. Jedna u nizu neprolaznih vrednosti zaostavština iz pionirskog doba tonskog filma. I nakon niza decenija važi za prvu damu S.E. pojačavača klase snaga 8-10 W. Uvaženi dr. Klimo proizvodi mono blokove od 5W.

Od dana kada je Al Jonson zapevao na filmskim ekranima, sve je vrtoglavo pošlo nabolje za audiofile. Slika na bioskopskom platnu propraćena odgovarajućim govorom ili muzikom želja je stara koliko i kinematografija. Uz ogromne teškoče tehničke prirode za ono vreme, angažovao je največe stručnjake iz više oblasti i tako decenijama. 300B nije i neće nikad više biti u bioskopskim salama. Krajnji dobitnici su audiofili u čijim prostorima i danas, pa za navek ima počasno mesto.

Iz nebrojene produkcije pojačavača sa 300B izdvajam: japanski Wavac MD-300B i to kao ezoteričan. Iz istih ratloga spominjem i Audio Note Kegon-3 SEP sa 300B. Sa savremenim ezoteričnim 300B izdvajam pojačavač Cary CAD-300SE/LX20 sa KR-300BXLS max. disipacije čak 90W.

Cev 300B danas proizvode spomenute zemlje, ali ima i pakovanja trgovaca pod najrazličitijim imenima. Proizvodnju još imaju Aleša Vaic Vaccum Tehnology i Western Electric. Ima ih još, ali nisu vredni pomena.

 

Sledeći naslov je: DAME AUDIA (2. deo)

 


* Autor je vlasnik i glavni konstruktor firme Tube Audio Lab
Web: www.tubeaudiolab.co.yu
e-mail: tubelab@EUnet.yu

Prethodne kolumne Nikola Vukušića možete naći na strani www.hificafe.net/kolumnevrh strane


Pošaljite vaš komentar: komentar@hificafe.net
Posetite Forum


 
   

Copyright © HiFi Cafe, 2005-07.
Sva prava zadržana.