HiFi Cafe
 
 
22/10/2005.
Kolumne
- lični stav
- editorial
Testovi
- integr. pojačala
- preamp/amp
- zvučnici
- cd/sacd/dvd
- kablovi
- home theatre
- razno
Sistemi
- u poseti kod ...
- vaši sistemi
DIY
- projekti
- kit kompleti
Muzika
- recenzije
- prikazi/komentari
Intervjui
- tehnika
- muzika
Dokumentacija
- knjige
- stručna literatura
- autorski tekstovi
Adresar
- gde kupiti
- linkovi
O nama
- kako smo počeli
- kontakt
- impressum
 

Glavni meni: Lični stav
 

Oktobar 2005.

Kako odabrati kablove za svoj Hi-Fi sistem?

piše: Saša Daničić
copyright © 2005, HiFiCafe.NET

 

Solo Crystal Oval cablesU nameri da pronađem rešenje koje bi trebalo da zadovolji lične želje (potrebe) sa jedne strane i uvaži realno stanje stvari sa druge strane (situacija u narodu poznata i prihvaćena pod imenom kompromis), vezano za ono što bi trebalo da predstavlja prvi kvalitativni korak u unapređenju sopstvenog hi-fi sistema, nakon višednevnog razmišljanja, raznoraznih kombinacija i varijacija svelo se na jedno – kablovi.

Kablovi – zvuči ovako na prvi pogled veoma jednostavno i rekao bi čovek da tu nema neke pameti, što bi verovatno rekla i većina drugara i poznanika koji znaju za moje dugogodišnje "interesovanje" (namerno ne koristim reč hobi) vezano za hi-fi. Komentari poput kabl k'o kabl, ja tu ništa ne čujem da se promenilo, kakav je to kabl koji košta kao par firmiranih italijanskih cipela cipela i to još kabl od 0,5 m, ja sam toliko platio limariju za Juga, samo su neki od komentara koje sam do sada imao priliku da čujem, a pretpostavljam takođe i mnogi od vas.

U želji da maksimalno izbegnem da sve ovo bude u fazonu "ja pa ja" i da koliko god je moguće cela priča ima lični karakter taman toliko da ne prelazi granicu dobrog ukusa, evo jednog od mogućih načina kako se mogu kupiti kablovi za hi-fi sistem.Odakle početi?


Situacija na našem tržištu je daleko od idealne, prvenstveno ako se posmatra raznolikost ponude i mogućnosti da se bez nepotrebnog nerviranja i moljakanja komponente ili celi sistemi čuju na prihvatljiv način pre nego se odlučite za kupovinu (iako se primetni pomaci po ovom poslednjem uočavaju u poslednjih par meseci !!!)

Što se tiče kablova, postoji 5-6 zvaničnih distributera za pojedine svetske firme, plus par domaćih DIY proizvođača kablova i to je to. Imena firmi koje su u pitanju su bez sumnje vredne respekta, ali ono što uglavnom možete naći izloženo u radnjama i/ili salonima je najćešće budget ili donja srednja klasa. A ono o čemu će ovde biti reči je značajno iznad pomenitih kategorija, pre svega posmatrano iz perspektive kvaliteta i novčanog ekvivalenta.

Pretpostavimo da postoji način da dođete u posed za sada neimenovanog interkonekt kabla od recimo 350 evra (koliko je na primer maksimum vašeg budžeta) i treba da ga čujete na vašem sistemu. Prvo, po logici stvari (a i praksa je to pokazala mnogo puta do sada) trebalo bi da imate ostatak sistema takav da na njega ima smisla prikačiti takav kabl. Svakako da taj smisao nećete tražiti u sistemu koji sve skupa vredi 1000-1200 evra. Naravno, svako sa iole prostojnijim slušnim iskustvom će bez većih problema i u takvoj kombinaciji čuti primetna poboljšanja u zvuku, ali će još bolje, brže i jasnije čuti nedostatke jedne ili više komponenti koje čine ostatak sistema. U takvoj varijanti, nećete ništa dobiti izuzev par razočaranja više. U ličnom slučaju je to bila redovna situacija sve dok nisam zamenio definitvno najkritičniju komponentu u tom trenutku - "multipraktik" (CD/DVD/SACD/DVD-A player) sa "red-book" CD player-om, kao primarnim izvorom zvuka. Vrlo brzo pokazalo se da je ova zamena bila i više nego dobar potez.

Znači ostatak sistema treba prvo podići koliko je to najrealnije moguće, do nivoa gde bi novi kablovi uneli kvalitativna poboljšanja u kompletan zvuk, postali integralni deo sistema, a nikako da štrče van njega. Ovakav pristup će se nužno odraziti manje-više na vaš konto i na ovo ću lično morati da sačekam još neko vreme. Kraj priče !

Ali zar već nije pala odluka da se uprkos svemu ipak kupe novi kablovi?!

Hajde onda kako kaže jedna moja drugarica da "pitamo" interneta: šta se nudi u pomenutoj klasi cene, kakva su iskustva, sa kojim komponentama i proizvođačima se kablovi najbolje "slažu", .... Tu tek nastaje opšta konfuzija i ne zna se ko koga ... Pomoć prijatelja? Ali i tu se baš nismo proslavili, ni prijatelji, a ni ja sa njima: znaš slušao sam ovo sa ovim, u ovo se kune prodavac, e znaš ja sam imao te ali sam ih zamenio za druge (usput 3x skuplje), ove su koristili samo za cevnu elektroniku, ovaj model je kriogenski tretiran, one zvučničke kablove sam slušao i preporučuju ih sa elektrostaticima, uzmi od ovih ako ćes samo da vezuješ CD i integralac, a ovaj drugi za pre/power amp kombinaciju, ...

I tako to traje, traje i trajalo bi sve dok ...Jedan e-mail menja sve


Sticajem okolnosti, sredinom leta ove godine ostvaren je kontakt sa Srajan Ebeanom, osnivačem i prvim čovekom renomiranog i među hi-fi profesionalcima veoma cenjenog web portala 6moons.com. Nakon par kurtoaznih e-mail poruka gde sam mu ukratko izneo najvažnije detalje vezane za Hi-Fi Cafe, odlučio sam se da postavim direktno pitanje i zatražim savet. Pitanje je glasilo: šta možete da mi preporučite za interkonekt i zvučnički kabl, koje bi mogao da koristim u okviru svog trenutnog ali i nekog budućeg hi-fi sistema, odnosno za testove kako komponenti tako i kablova drugih proizvođača? Nisam namerno pomenuo ni šta imam, ni koju klasu uređaja planiramo da testiramo, ni koliko para sam spreman da odvojim za kablove.

Već koliko sutradan dobio sam odgovor, odnosno preporuku šta bi imalo smisla razmotriti kao dobitnu kombinaciju kako za lične tako i potrebe testiranja u budućem periodu. Ime firme mi je bilo poznato, ali onako maglovito (na osnovu prisećanja na reklamu iz Stereophile-a), dok mi oznake modela nisu značile baš ništa u tom trenutku. S obzirom da generalno nisam tip osobe koje reaguje na prvu loptu, ipak sam odlučio pre nego odgovorim, preko weba na blic vidim o kome se radi i koji modeli kablova su u pitanju. Sat vremena kasnije, potvrdni odgovor uz zahvalnost za preporuku je napustio moj e-mail outbox.

Da ne dužim dalje, usledilo je jos par mailova u kojima su dogovoreni potrebni detalji, novac je prebačen na odgovarajući račun i kablovi firme Analysis Plus su sredinom avgusta ove godine krenuli put Beograda.


vrh stranePošaljite vaš komentar:
komentar@hificafe.net


 
   

Copyright © HiFi Cafe, 2005.
Sva prava zadržana.