Promena: 22/6/2005.
Kolumne
- lični stav
- editorial
Testovi
- integr. pojačala
- preamp/amp
- zvučnici
- cd/sacd/dvd
- kablovi
- home theatre
- razno
Sistemi
- u poseti kod ...
- vaši sistemi
DIY
- projekti
- kit kompleti
Muzika
- recenzije
- prikazi/komentari
Intervjui
- tehnika
- muzika
Dokumentacija
- knjige
- stručni tekstovi
- autorski tekstovi
Adresar
- gde kupiti
- linkovi
O nama
- kako smo počeli
- kontakt
- impressum
 

Glavni meni: DIY
Mini projekat : Hi-Fi tweak
 
Jun 2005.

DIY kratkospojnici (jumperi)


piše: Nikola Stojanović
Copyright © 2005, HiFiCafe.NET

U prilici smo da vam predstavimo jedan mali i neobičan trik.

U mnogim renomiranim hi-fi časopisima možete naći gomilu saveta, predloga i trikova kako da iz vašeg sistema izvučete maksimum. Izbor varijanti se proširuje u nedogled kada se pogledaju i gomile nezvaničnih, odnosno ličnih sajtova raznih audiofila i entuzijasta. Naravno tu ima raznoraznih fantastičnih ideja, ali i onih smešnih i krajnje beskorisnih, poput: zatvarajte obavezno vrata sobe u kojoj slušate muziku !?

Ali zato vas podsećamo na najjeftiniji i najjednostavniji hi-fi tweak – dobro operite, odnosno očistite vaše uši pre slušanja !

kliknite za uvecanjeOno o čemu će biti reči u ovom tekstu, moglo se sresti često u stranoj hi-fi štampi, a takođe je i opšte prihvaćeno od većine entuzijasta. Radi se o zameni fabrički postavljenih preklopnika (jumpera, kratkospojnika) za main-in i pre-out. Naime, na mnogim integrisanim pojačalima najčešće iz tzv. budžet klase postoje ovi priključci. Oni omogućavaju da se integralac koristi eventualno kao predpojačalo ili pojačalo snage.

Kako integrisana pojačala kao sto je opšte poznato u sebi objedinjuju ove dve funkcije, to je rešeno tako što su pomenuti preklopnici (RCA - činč tipa) samo prespojeni. I to najčešće parčencetom metala u obliku slova U. Neki od modela kod kojih je ovo viđeno proizvodi su renomiranih firmi poput NAD-a, Rotela, Harman Kardona, ali i mnogih drugih. Ove fabričke konektore treba skinuti i zameniti sa napravljenim mini preklopnicima, koji su ustvari ništa drugo nego mini interkonekt kablovi dužine par cm, kao što možete da vidite na slici.

kliknite za uvecanjeZa izradu će vam trebati klasični činč konektori (4 komada) i maksimalno 5-6 cm kabla. Kabl može biti po izboru OFC koaksijalni, širmovani ili solid-core.

Mi smo za ovu priliku koristili RG-58U širmovani koaksijalni kabl, jer se pokazao naročito dobar kao zvučnički kabl, a nije ni preterano debeo. Na debljinu treba obratiti pažnju, jer veoma mala dužina kabla od 3 cm treba da se prespoji pod uglom od oko 290 stepeni, a ako je kabl debeo to samo otežava posao. Što se tiče izbora činč konektora tu takođe ne treba preterivati i uzimati preterano masivne i kvalitetne, jer nema puno razlike a mogu samo otežati ugradnju. Solidni, pozlaćeni, srednjeg kvaliteta će sasvim lepo odraditi posao, a nisu ni preterano skupi.

Kao prvo odmerite i odsecite po 2 parčeta kabla dužine oko par cm. NE ZABORAVITE da pustite koji cm duže za montiranje unutar samog činč konektroa. Zatim napravite 2 mini interkonekt kabla kao na slici za levi i desni kanal.

kliknite za uvecanjePre upotrebe dobro proveriti (recimo unimerom) da masa i signal nisu prespojeni i da li su svi kontakti dobri (na ovo posebno obratiti pažnju). I to bi bilo to !

Sve je krajnje jednostavno, a možda deluje pomalo i suludo ovako na prvi pogled. Dok se neki od vas možda smeju i čude, svi vi koji ste iste napravili možete ih slobodno (i koliko odmah) povezati na pojačalo.

Razlika koja je nastala u zvuku, bez problema se može odmah primetiti. To se pokazalo i u mini slepom testu gde sam na levom kanalu ostavio fabrički kratkospojnik, a na desnom sam postavio ovaj napravljen u kućnoj DIY varijanti. Ostala dva člana ekipe nisu imala pojma šta sam uradio i kada sam ih pitao da li čuju neku razliku, vrlo brzo su konstatovali da je na levom kanalu zvuk drugaciji, nekako suženiji, doduše i subjektivno jači. Inace sam već uočio da se širina slike proširila za još kojih par cantimetara, visoki tonovi su dobili na smirenosti i čistoći. Bas je možda malo plići, ali utegnutiji i precizniji. Sve ovo konstatujem nakon ponovnog preslušavanja velikog broja meni poznatih CD-ova.

kliknite za uvecanjeA kako se vrlo brzo i ostatak ekipe složio oko ovih činjenica, odlučili smo da to predstavimo i vama. Naravno ne očekujte čudo i da vaše pojačalo posle ovoga "poludi", počne da reprodukuje verno poput Krella ili da doživite apsolutni audiofilski zen. To se neće desiti, kao ni to da se karakter i nedostaci vašeg pojačala prikriju ili nestanu. Ali ono što ćete ovim jeftinim trikom dobiti su mali fini detalji, koji će opravdati vaš trud i uloženo vreme i učiniti da napravite čujni pomak napred u sound-u svog sistema.

Materijal potreban za izradu:

- 4 RCA (činč) konektora solidnog kvaliteta za montiranje na kabl
- maksimalno 10 cm kabla po izboru - OFC, koaksijalnog, solid core, ...
- lemilica i kalaj, po mogućstvu i unimer
- dobra volja i malo slobodnog vremena

 Pošaljite vaš komentar:
komentar@hificafe.net


   

Copyright © HiFi Cafe, 2005.
Sva prava zadržana.