20/9/2005.
Kolumne
- lični stav
- editorial
Testovi
- integr. pojačala
- preamp/amp
- zvučnici
- cd/sacd/dvd
- kablovi
- home theatre
- razno
Sistemi
- u poseti kod ...
- vaši sistemi
DIY
- projekti
- kit kompleti
Muzika
- recenzije
- prikazi/komentari
Intervjui
- tehnika
- muzika
Dokumentacija
- knjige
- stručni tekstovi
- autorski tekstovi
Adresar
- gde kupiti
- linkovi
O nama
- kako smo počeli
- kontakt
- impressum
 

Glavni meni: DIY
Projekat: Premium Monitor zvučnici
 

Septembar 2005.

Dayens Premium Monitor

Piše: Nikola Stojanović
Copyright©HiFi Cafe, 2005.


klikni za uvecanje / click on image for larger viewZvučne kutije su svakako jedan od najbitnijih delova u svakom audio sistemu. One pretvaraju električni signal u akustički i tako pobudjuju naš slušni aparat - uši. Ipak kako kaže ona izreka - jedna lasta ne čini proleće. Potrebno je svakako da i ostatak audio sistema bude pažljivo odabran i sklopljen kako bi reprodukcija bila što vernija, a muzika prosto 'nosila' slušaoca. Sve ovo su činjenice opšte poznate svim hi-fi entuzijastima i audiofilima, ali posle višednevnog testa Premium Monitora čini se da gore pomenuta izreka na izvestan način biva dovedena u pitanje. Izgleda da je ovaj par kutija stvarno donosio proleće u svaki sistem na koji sam ih priključio. Ali da krenemo redom...

Posle nekoliko slušnih testova, u ovo varljivo leto koje je polako za nama, stvari su postale malo sumorne. U pravi trenutak se javio Dejan Dobrin, glavni konstruktor i vlasnik firme Dayens iz Šapca i obradovao sa novim parom zvučnika. Generalno treba napomenuti da su svi modeli zvučnika koje Dayens proizvodi bazirani na Vifa, Peerless i Scan-Speak drajverima, a sadrže jedinstvenu originalnu skretnicu made by Dayens. Pretpostavljam da već sada mnogobrojni ljubitelji samogradnje trljaju ruke i nestrpljivo čekaju nastavak teksta. Svi ostali koji imaju bilo kakvih predrasuda oko samogradnje zvučnika ili su samo skeptični, pokušaću da ih tekstom koji sledi zainteresujem i eventualno ohrabrim da se i oni oprobaju u samogradnji.

Zvučnici koji su stigli - Premium Monitor su ustvari unapredjena verzija Premim 1.14. Kako smo već čuli njihove prethodnike ( u poseti firmi Dayens ), otprilike smo znali šta možemo da očekujemo.


PREMIUM serija zvučnika (Made by Dayens)

MODEL

TIP

SNAGA  [W]

IMP. [Ohm]

OSETLJIVOST [dB]

FREK. OPSEG [Hz]

Premium 1.14 – stalci, Vifa drajveri

2-way

50/150

8

85.4

50…40.000

Premium Monitor - stalci, Vifa drajveri

2-way

100/300

8

86.5

43…40.000

Premium 2.14 - podni, Vifa drajveri

2-way

100/250

4

90

45…40.000

Premium 2.18 - podni, Vifa drajveri

2-way

200/400

4

92

38…40.000

Premium CentarVifa drajveri

2-way

170/300

4

88.3

20…30.000

 

Kako bi što vernije i sveobuhvatnije preslušali Premiume uz njih smo ponovo dobili i Ecstasy IIb integralno pojačalo sa parom srebrnih Dayens DIY zvučničkh kablova sa WBT konektorima. Nekako u isto vreme vreme na testu je bio i Shanling SLM-A40 MkII tako da smo iskoristili prilku da čujemo ove kutije na čak 3 različita sistema u 2 akustički i dimenziono različite prostorije.


Drajveri Premium Monitora


Visokotonac : VIFA XT25TG
Bassrednjetonac: VIFA PL18WO09-08

Proizvodjač zvučnih jedinica je Vifa, danska kompanija osnovana daleke 1939 godine. Svoje ime i reputaciju je stekla upravo proizvodnjom zvučnika. Tokom svog rada razvijaju i koriste mnoge inovativne patente u oblasti proizvodnje zvučnih jedinica. Kod Premium Monitora korišćeni su prstenasti visokotonac XT i mid-bass PL iz serije Premium pa otuda pretpostavljamo i komercijalno ime ovih zvučnika, odnosno cele serije.


Visokotonac : VIFA XT25TG


Vifa XT je prvi visokotonac koji podržava Super Audio Standard. I ne samo to, on nema kalotu, nema trake, nema konus ! Danci ustvari predstvaljaju potpuno novi oblik visokotonca. Nivo performansi je podignut, tako što je korišćen patent koji objedinjuje prednosti hard i soft kupastih visokotonaca pod nazivom (Dual Concentric Ring Radiator with Wave Guide).

Radi se o revolucionarnom, a ujedno i krajnje jednostavnom rešenju. Membrana ovog visokotonca se sastoji od dva prstena koji su šavovima spojeni u isti pokretni kalem. Centar kalote je ucvršćen, a priključak faze postavljen iza membrane. Nalazi se u zvezdi veličine 15mm, iza 26mm proširenog otvora koji premošćava magnetni sistem. Tako su jedan,dva do tri milimetara širok raspon kod normalnih visokotonaca inžinjeri Vife proširili na čitavih 6.5mm. Potrebna je odvažnost i visok kvalitet izrade da bi se realizovala ovakva konstrukcija. Dance to nije omelo u realizaciji pa tako danas imamo priliku da čujemo prstenasti visokotonac čija linearnost i širina opsega zasenjuju sve visokotonce klasične konstrukcije.


X25 je varijanta za samograditelje, ali isti zvučnik se može naći u visokokvalietnim fabričkim (komercijalnim) zvučnim kutijama. U tabeli desno, za sve samograditelje navodimo osnovne tehničke parametre koji karakterišu ovaj zvučnik.

Nominal impedance [ohm]

4

Voice coil resistance [ohm]

2.9

Nominal power [W]

150

Short term max power [W]

>1000

Long term max power [W]

500

Operating power [W]

-

Sensitivity [dB]

91.1

Frequency range [kHz]

1.5-40

Free air resonance [Hz]

530

Voice coil diameter [mm]

26

Voice coil height [mm]

2.2

Air gap height [mm]

2.5

Voice coil inductance [mH]

-

Eff. diaphragm Area [cm]

5.4

Moving mass [g]

0.30

Magnet weight [g]/[oz]

-

Force factor [Bl]

2.5

VAS [l]

-

Qms

-

Qes

-

Qts

-

SPECIAL FEATURES:


-Dual concentric diaphragm (Patent)
-Non reflective dual chamber design
-Voice coil with copper-clad aluwire and braids
-Controlled directivity design
-No ferrofluid
-High power handling
-Wave-guide center plug (Patent)Frekventni odziv: 2.83V / 1m


 

Bassrednjetonac: VIFA PL18WO09-08

Premium serija mid/bas jedinice ne donosi nam toliko revolucionarna rešenja kao kod XT-a. Ipak kvalitet ostaje na visokom nivou. Ovaj 6,5" zvučnik ima magnezijumsku korpu kao i papirnu membranu sa gumenim vešanjem. Nominalna impedansa mu je 8 ohm, a snaga 100 W. 

Frekventni odziv se meri u jednoj od Vifa/Scan-Speak komora. Soba je dimenzija 6x7x8 metara što rezultira strmini na 100 Hz. Uglovi merenja su 0°, 30° i 60° sa mikrofonima postavljenim na 1 metar. Nominalna voltaža je 2.83 V. Iza drajvera je zatvorena kutija od 320 litara. Merenje se obavlja sa Brüel & Kjaer 2012 Audio Analyzer-om i Brüel & Kjaer mikrofonima. Zanimljivo je napomenuti da se Scan-Speak drajveri “usviravaju” pre merenja, dok to nije slučaj sa Vifom.


Karakteristike VIFA PL18WO09-08 mnogo toga govore iskusnim samograditeljima, no ipak složićete se slovo je slovo na papiru, a doživljaj zvuka nešto sasvim drugo.

Nominal impedance [ohm]

8

Voice coil resistance [ohm]

5.8

Nominal power [W]

100

Short term max power [W]

400

Long term max power [W]

300

Operating power [W]

8

Sensitivity [dB]

87

Frequency range [Hz]

40-4000

Free air resonance [Hz]

38

Voice coil diameter [mm]

40

Voice coil height [mm]

14

Air gap height [mm]

6

Voice coil inductance [mH]

0.85

Eff. diaphragm Area [cm]

132

Moving mass [g]

17.5

Magnet weight [g]/[oz]

700/24.7

Force factor [Bl]

7.8

VAS [l]

25

Qms

2.46

Qes

0.40

Qts

0.34

SPECIAL FEATURES:


-Magnesium basket
-NR surround
-NRSC cone
-Wide, low damping rubber surround
-Large diameter voice coil


Frekventni odziv: 2.83V / 1m *

 

Bitno je napomenuti da smo zvučnike dobili u probnom – test kabinetu koji je inače litar manje zapremine nego što proračun nalaže. Sama kutija je izrađena od medijapana sa finišom u tamnijem furniru. Zaobljene ivice prednje ploče doprinose boljoj estetici, ali nisu obavezne u samogradnji. Ipak izgled ovde stavljamo po strani jer se potencijalnim samograditeljima praktično pruža bezbroj mogućnosti završne obrade. Upravo ova sloboda omogućava vam da estetski obradite i ofarbate kutije prema vašem ukusu i ambijentu u kome će iste biti postavljene.

Kako smo već napomenuli da je ovo bila test verzija, tako ni skretnice nisu bile pričvršćene za telo kutije. Ostavljena je mogućnost da se eventualno vrše još neke izmene. To nam uopšte nije smetalo pri slušanju muzike, ali svakako smo morali da budemo pažljiviji sa transportom i postavljanjem kutija.

>> Slušni test


vrh strane


Pošaljite vaš komentar:
komentar@hificafe.net


 
   

Copyright © HiFi Cafe, 2005.
Sva prava zadržana.